Korodi Attila

Korodi Attila

Hargita megye
Szakbizottság: Európai ügyekért felelős bizottság
Iroda: 530103 Csíkszereda,  Mihai Eminescu u. 2/A, tel/fax.: 0266-315 710
Irodavezető: Szász Hargita – 0744 789 282



1977. június 23-án születtem Csíkszeredában. Tusnádfürdőn nőttem fel, az ottani Jókai Mór Általános Iskolában tanultam meg írni-olvasni, majd a csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumban jártam középiskolába. Először itt kerültem igazán kapcsolatba a közélettel. Diáktanácsot alapítottunk, vezettünk, szerveztünk. A barátaimmal, kollegáimmal együtt szerkesztettük az iskola első újságját, a Váltóáramot, és szintén mi szerveztük itt először az Igazlátó Napot. Ennek keretében a gimnázium diáksága az egész iskolát, vagy annak nagyobb csoportját érintő problémákat vethetett fel, és kaphatott rá megoldást az érintettektől. A diáktanácsban folytatott tevékenységem mintegy hozta magával, hogy bekapcsolódtam a Magyar Középiskolások Országos Szövetségének tevékenységébe. A MAKOSZ-nak a későbbiekben vezetőségi tagja, majd vezetője is voltam. Középiskolai éveim alapozták meg a további közéleti tevékenységemet.

Egyetemi tanulmányaimat Bukarestben végeztem. A Műszaki Egyetemen képeztek közgazdász-mérnöknek német nyelven. Időközben tovább folytattam a közéleti tevékenységem, éreztem, meg kell teremteni egy olyan mozgalmat, amely az egyetemistáknak, illetve a pályakezdőknek lehetőséget ad, sőt ösztökéli őket, hogy itthon maradjanak, itthon keressék a megélhetést. Így jött létre az Itthon Fiatalon mozgalom.

Egyetem után rögtön dolgozni kezdtem menedzserként az INTEGRAtel Rt-nél, majd az RMDSZ Képviselőházi frakciójánál voltam tanácsos. Később a Porche Romániánál lettem termékfelelős, majd pedig a magyarországi ÁPV Rt. romániai képviselője. Időközben megalapítottuk a Magyar Ifjúsági Értekezletet, amelynek sokáig szakértője, majd Székelyföldi alelnöke, illetve később társelnöke voltam.

2004-ben indultam Csík Terület Ifjúsági Tanácsának támogatásában Hargita megyei tanácsosnak az előválasztásokon, majd RMDSZ színekben a választásokon. Tanácsosi tevékenységemet a Jogi, Közbiztonsági és Emberjogi bizottság elnökeként folytattam. Ugyanaz év őszén szintén Csík Terület Ifjúsági Tanácsának színeiben indultam a parlamenti előválasztásokon képviselőnek. Az előválasztáson második lettem. A választásokon nem nyertem mandátumot, viszont 2005 januárjában érkezett a felkérés az RMDSZ részéről, hogy vállaljam el a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium európai integrációért felelős államtitkári tisztségét. Ezt 2007 áprilisáig láttam el. Nagy kihívás volt, mi készítettük többek között elő ezen a területen Románia Európai Uniós csatlakozását, majd háromnegyed éves munka után átvettem a teljes környezetvédelmi szakágazatot is. 2007 áprilisában szintén az RMDSZ felkérésére vállaltam a Környezetvédelmi és Fenntartható Fejlődés minisztériumának miniszteri tisztségét. Akkor ez azt jelentette, hogy a Román Kormány mindenkori legfiatalabb minisztere lettem. Annak ellenére, hogy volt néhány nagyon kemény téma – például a verespataki bányaberuházás engedélyeztetésének felfüggesztése vagy az első nagy zöld beruházások elindítása európai és környezetvédelmi alapokból – mindig igyekeztem feladatomat becsülettel és a legjobb szakmai tudással ellátni.

2008 decemberétől  a Hargita megyei 1-es választókerület parlamenti képviselője lettem, 2012-től folytatom ezt a munkát. Ahogy a minap az egyik polgármester kolléga fogalmazta: olyan vagyok, mint egy Bukarestbe delegált polgármestere a választókerületemnek. Igyekszem minél közvetlenebb kapcsolatot fenntartani választóimmal, hetente tartok fogadóórákat nemcsak a csíkszeredai irodámban, hanem az alcsíki falvakban, Szentegyházán, Lövétén, Pálfalván és Szentléleken is. 

2009 januárjától 2012 áprilisáig a Szövetség megbízásából a Képviselőház Külügyi bizottságának elnöki tisztségét láttam el.  A külpolitika érdekes terület, nagyon szeretem, és komoly energiát fektetek abba, hogy újragondoljuk, illetve működtessünk egy valós erdélyi magyar külpolitikai érdekérvényesítést. 2013 februárjától az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének is tagja vagyok. 

2012-ben rövid időre újra a környezetvédelmi tárca élére kerültem, amelyet 2014 márciusától immár harmadik alkalommal vezetek


Szabadidőmet igyekszem a családommal, a feleségemmel és a kislányommal tölteni. Szeretek szaladni és sízni, zenét hallgatni (Rolling Stones, Snow Patrol, Kispál, Anima Sound System, Bartók Béla, Bizet, Csík zenekar), szeretek olvasni, régóta hűséges társam a fényképezőgép, az európai festőművészet nagy kíváncsiskodója vagyok, és ha Bukarestben vagyok, szívesen megnézek egy-egy kortárs-színházi előadást.



kapcsolódó

Hírlevél