Vincze Loránt

Vincze Loránt

Szövetségi Állandó Tanács

Európai Parlament - európai parlamenti képviselő

Cím:

4U31, Rue Wiertz 60, 1047 Bruxelles, Belgium

ELNÖK – Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN)

KÜLÜGYI TITKÁR - Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ)

2019 júliusától vagyok az RMDSZ európai parlamenti képviselője. Az EP-ben a Petíciós bizottság (PETI) néppárti helyettes szakmai vezetője vagyok, az Alkotmányos ügyek bizottságában (AFCO) és az Állampolgári jogok, bel- és igazságügy bizottságban (LIBE) dolgozom.

Az elmúlt tíz évben a külpolitikában, a magyar és az európai kisebbségvédelem témakörében dolgoztam. 2009 és 2018 között Brüsszelben az RMDSZ európai parlamenti képviselőinek munkatársa, 2018-2019 között az Antall József Tudásközpont kisebbségügyi tanácsadója voltam. A szövetségi elnökének megbízásából az RMDSZ külügyi titkára vagyok.

2016-ban választottak az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnökének, 2019-ben pedig újraválasztottak. A Minority SafePack kisebbségi polgári kezdeményezés koordinátora vagyok.

1977-ben születtem Marosvásárhelyen. A marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumban végeztem, majd Kolozsváron, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem újságírás szakán szereztem egyetemi oklevelet. 2006-ban elektronikus kormányzás és közigazgatás mesteri szakot végeztem a Bukaresti Egyetem.

1994 és 2009 között rádiós újságíróként és médiamenedzserként dolgoztam a romániai közszolgálati rádió magyar szerkesztőségeiben és a Scripta Kiadónál.

Családos vagyok, feleségem Emese, fiunk Tamás.

kapcsolódó

Hírlevél