Az RMDSZ kezdeményezésére az Európai Néppárt határozatban sürgeti Románia és Bulgária Schengen csatlakozását

Az RMDSZ kezdeményezésére az Európai Néppárt határozatban sürgeti Románia és Bulgária Schengen csatlakozását

Az Európai Néppárt (EPP) Politikai Közgyűlése határozatban szólította fel az osztrák kormányt, hogy vizsgálja felül korábbi álláspontját és támogassa Románia és Bulgária schengeni csatlakozását. A legnagyobb európai pártcsalád kedden, november 14-én fogadta el a határozatot Brüsszelben, az RMDSZ kezdeményezésére, amelyet a romániai PNL és a GERB bolgár tagpárttal közösen nyújtottak be.

Az EPP sürgeti minden tagszervezetét, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a két ország azonnali csatlakozása érdekében, és felkéri az Európai Tanács spanyol elnökségét, hogy elsőrendű fontosságúként kezelje ezt az ügyet.

„Az EPP ma ismét megerősítette Románia és Bulgária támogatását a schengeni övezethez való csatlakozásban. Világosan kimondja, hogy a megoldás az osztrák kormány kezében van és vétójának feladását kéri. Reméljük, hogy az Osztrák Néppárt, az ÖVP értett a pártcsalád üzenetéből, hiszen az eddigi osztrák elutasítás jogtalan, igazságtalan és tarthatatlan. A Néppárt arra is rámutatott, hogy a két állam polgárait hátrányos megkülönböztetés éri a többszöri elutasítás miatt, ez pedig az EU-val szembeni bizalomvesztéshez és a szélsőjobb pártok erősödéséhez vezetett. Felszólalásomban elmondtam, hogy az AUR népszerűségének növekedése ennek egyértelmű jele” – számolt be Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője. Az ülésen jelen volt Biró Rozália, az RMDSZ parlamenti képviselője, az EPP Nőszervezetének elnöke, aki felszólalásában az európai ígéretek betartását és Románia csatlakozásának támogatását kérte.

A határozat emlékeztet arra, hogy az Európai Bizottság már 2011-ben megállapította, hogy Románia és Bulgária felkészült technikailag és jogilag a csatlakozásra, az Európai Parlament pedig több alkalommal is megerősítette csatlakozásuk támogatását. A néppárti közgyűlés az utóbbi időben bevezetett belső határellenőrzéseket is élesen kritizálta, és kérte azok felülvizsgálatát.

 

kapcsolódó

Hírlevél