Befagyasztotta a Szenátus az energiaárakat – a jogszabályról sürgősségi eljárásban dönt a képviselőház

Befagyasztotta a Szenátus az energiaárakat – a jogszabályról sürgősségi eljárásban dönt a képviselőház

Kelemen Hunor volt az első politikus Romániában, aki július végén az energiaárak befagyasztását kérte. Az RMDSZ nyomására október elején sürgősségi kormányrendeletet fogadott el a kormány az elszabaduló energiaárak megoldására, ezt a jogszabályt a szenátusi munkálatok alatt úgy módosítottuk, hogy teljes mértékben tartalmazza az RMDSZ javaslatait, és befagyassza az energiaárakat. Így 2021. november 1-je és 2022. március 31-e között a háztartási fogyasztóknak a földgáz esetében 25%-ról 33%-ra emeltük a megtérítést, a villamos energia esetében pedig – 1650 kWh fogyasztásig – 0,21 baniról 0,29 banira emeltük a kompenzációt kilowattonként erre az 5 hónapra” – nyilatkozta Antal Lóránt, az RMDSZ Hargita megyei szenátora, a Szenátus Energiaügyi, Energetikai Infrastruktúra és Ásványi Erőforrások bizottságának elnöke, azt követően, hogy a Szenátus első házként szavazta meg azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely az energiaárak felső határának rögzítését tartalmazza.

„Az energiaárak befagyasztása 151 napra vonatkozik. A sürgősségi kormányrendeletet a szenátusi eljárás során úgy módosítottuk a villamos energia esetében, hogy megemeltük 1650 kWh-ra, az eredetileg 1000 kWh-ot, így bárki részesülhet ebben a támogatásban. 0,21 baniról 0,29 banira emeltük kilowattonként a kompenzációt az 5 hónapra. Egy átlagháztartás például hozzávetőlegesen 150 kWh-t fogyaszt. A földgáz esetében 33 százalékra emeltük a megtérítést” – mutatott rá Antal Lóránt, majd hozzátette, hogy a jogszabály befagyasztja az energiaárakat: 0,525 bani/kilowatt a villamosáram esetében, valamint 0,250 bani/kilowatt a földgáz esetében.

A Hargita megyei törvényhozó kiemelte, nemcsak a háztartási fogyasztókat, hanem a kis- és középvállalkozásokat is támogatja a jelen jogszabály. „A kis- és középvállalkozások esetében a villamos energia áfáját 19%-ról 5%-ra csökkentettük, továbbá nem kell befizetniük a zöldkártya- és a magashatású kogenerációs illetéket sem. A földgáz esetében is lecsökkentettük 19%-ról 5%-ra az áfát, valamint további illetékek befizetése alól mentesítettük a kis- és középvállalkozásokat. A villanyáram termelők extraprofitjára azonban 80 százalékos adót róttunk ki” – magyarázta.

Antal Lóránt kifejtette, hogy amennyiben 2021. november 1-je és 2022. március 31-e között szükséges lesz még további beavatkozásokra, ez esetben a kormány kormányhatározattal módosíthatja a jelenlegi szabályozást.

A nemzetközi energiapiacon történő áremelkedések Romániában is a földgáz- és villamos energia számlák értékének növekedésében érezhetőek és direkt módon befolyásolják a fogyasztókat. Romániában is, mint a többi európai uniós tagállamban, olyan intézkedésekre van szükség, amelyek csökkentik a családokra nehezedő pénzügyi nyomást, amelyet többek között az energiaárak elszabadulása okozott. Ennek érdekében a kormány egy olyan jogszabálytervezetet dolgozott ki, amely egy kompenzációs rendszert vezet be a számlák magas értékének esetében. Romániában az év elején liberalizálták a villamosenergia-árakat, és tavaly júliusban a gázárakat, így a lakossági fogyasztók már nem államilag szabályozott áron kapják az energiát.

A jogszabály-tervezetet a mai szavazást követően a Szenátus átküldte a képviselőháznak, ahol sürgősségi eljárásban tárgyalják.

kapcsolódó

Hírlevél