Csíkszereda címeréről döntött a kormány

Csíkszereda címeréről döntött a kormány

Az RMDSZ javaslatára döntött szombati ülésén a kormány: hivatalosan használhatja saját címerét Csíkszereda. „Ezen a héten is új szimbólumokkal gazdagodott közösségünk! Szerdán Uzon zászlóját, ma Csíkszereda címerét sikerült hivatalosítani. 2014-ben, amikor kiléptünk a kormányból, az összes fiókot, amelyben szimbólumaink elfogadásával kapcsolatos határozatok voltak, kulcsra zárták. December 23-án közösségünk támogatásának köszönhetően sikerült újra kinyitni a fiókot, közösségeinknek pedig hétről hétre sikerül visszaadni azt, ami jár nekik” – hangsúlyozta Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes.

A javaslatot a fejlesztési minisztérium terjesztette a kormány elé. Cseke Attila szaktárcavezető elmondta: „Eddig összesen 30 címert és zászlót sikerült hivatalosítani, az erdélyi magyar közösségnek visszaadni. A munkát folytatjuk ezen a területen: minden olyan helyi közösségnek, aki saját szimbólumhasználatában szabad akar lenni, segítünk.”

Csíkszereda címerének elemei a 18. századi címerre és pecsétre emlékeztetnek. A szív a nagylelkűség, a három nefelejcs az őszinteség szimbólumai, a koronát alkotó hét torony pedig a megyeszékhelyi rangot emeli ki.

kapcsolódó

Hírlevél