Elfogadta a parlament az RMDSZ által javasolt intézményreformot, megszűnik az Országos Építési Felügyelőség regionális szintje

Elfogadta a parlament az RMDSZ által javasolt intézményreformot, megszűnik az Országos Építési Felügyelőség regionális szintje

Intézményreformról döntött a parlament felsőháza: elfogadta a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium javaslatát, amely megszünteti az Országos Építési Felügyelőség regionális szintjét. „A közigazgatási minisztérium hatékony és költséghatékony intézményszervezést javasolt, ezt hagyta jóvá a szenátus mai döntése. Egyetlen más, a minisztérium alárendeltségébe tartózó intézménynek sincs megyei, regionális és országos szintje is, a háromszintes szerveződés nem volt működőképes” – hívta fel a figyelmet Cseke Attila közigazgatási szaktárcavezető.

Az átszervezésre azért volt szükség, mert a felügyelőségi munka jelentős része megyei szinten zajlott, így a ma elfogadott törvénytervezet is az intézmény megyei, az állampolgárokhoz legközelebb lévő szintjét erősíti meg és eltörli a regionális felügyelőségeket – hangsúlyozta az RMDSZ-es miniszter.

Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője rámutatott: a felügyelőség fő feladata ellenőrizni az építkezési munkálatokat, az adatok szerint azonban a megyei és regionális, illetve a regionális és az országos szintek között nagymértékű az átfedés a feladatköröket illetően. „Az intézményreform során 20 vezetői és összesen 160 közalkalmazotti állás szűnik meg, ez évi több mint 3 millió lej megtakarítást jelent az államkasszának” – összegezte a frakcióvezető.

A kimutatások szerint továbbá a délkeleti regionális felügyelőségen a vezetőség mellett egyetlen felügyelő sem dolgozott, így az intézmény nem láthatta el a létjogosultságát alátámasztó feladatot. A statisztikák szerint ugyanakkor egy Kovászna megyei felügyelő átlagban 72,4 munkálatot vizsgált meg 2020-ban, míg a regionális szintű felügyelő a központi régióban csak 25,5 építkezést – összegezte a frakcióvezető.

kapcsolódó

Hírlevél