Elkészült a Digitális Borvíz Térkép Fotó: Kocsis-Boldizsár János

Elkészült a Digitális Borvíz Térkép

A Közép Fejlesztési Régió fürdőtelepeit, Kovászna, Hargita és Maros megye gyógyforrásait összesíti a Digitális Borvíz-Térkép, amelyet november 10-én mutattak be Bálványoson. A BalneoMap átfogó gyűjtőpontja és dinamikus eszköze kíván lenni a balneológiának, mint fejlesztendő területnek. 

Borbély László államtanácsos, a Fenntartható Fejlődési Főosztály koordinátora elmondta: „A BalneoMap elindításához nagyon találó helyszín a Kovászna megyei Bálványosfürdő, hiszen itt évszázadok óta hagyománya van a borvizek és mofettagázok felhasználásának. Az említett természeti erőforrások fenntartható értékesítése helyi, regionális, sőt országos jelentőségű. A BalneoMap egy korszerű, online eszköz arra, hogy könnyebben megtalálhatóvá, elérhetővé tegye a forrásokat, valamint, hogy ezeket interdiszciplináris módon és 3 nyelven megjelenítse. A platformon jelenleg, több, mint 200 forrás van jelen, kb. 40 településről; itt fontos megjegyezni, hogy folyamatosan, dinamikusan fejlődik és mindenki számára elérhető. A fenntartható fejlődés célkitűzései között szerepel a partnerség, ennek mentén ez az alkalom egy meghívás is: használjuk, sőt fejlesszük együtt a BalneoMap korszerű, felhasználóbarát adatbázist.” 

Vajda Lajos, a Transylvania Regionális Balneoturisztikai Klaszter társalapítója a balneoturizmus klaszteresítését, az együttműködés fontosságát emelte ki a Főosztály, az önkormányzatok és turizmusban dolgozók között. „A víz és a levegő a legnagyobb kincs a világon, létszükséglet. Nagyobb figyelmet kell ráfordítanunk a környezeti adottságaink fenntartására, arra, hogy okosan gazdálkodjunk ezekkel az erőforrásainkkal” – fogalmazott. Ezt a munkát vállalták fel 8 évvel ezelőtt, és mára az ország határain kívül is elismert négy klaszterükkel közösen tesznek ezen értékek felkarolásáért.  

Kovászna Megye Tanácsa aktívan részt vállalt a BalneoMap tartalmának összegyűjtésében, melynek alapját Kisgyörgy Zoltán geológus tanulmányai képezték. Jakab István Barna, alelnök az eseményen kihangsúlyozta, a platformra feltöltött ásványvízforrások mennyisége is jól jelzi, hogy Székelyföld borvíz nagyhatalom. „Ezeket, a természet adta kincseinket promoválni kell, hogy ne csak a helyiek ismerjék és fogyasszák. Kovászna Megye Tanácsa együttműködési megállapodást kötött a bukaresti Carol Davila Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetemmel és az Országos Ásványvíz Társasággal, hogy bevizsgáltassuk, és tudományos alapokra helyezzük a gyógyászati szempontból fontos borvizeinket, ehhez szolgáltat jó alapul a folyamatos bővítés alatt álló BalneoMap” – tette hozzá az alelnök. 

Székelyföld megyei önkormányzatai a helyi turisztikai szolgáltatókkal, vállalkozásokkal kívánják fejleszteni a megye turizmusát. Az elmúlt évek nehézségei után Hargita megyében nagy hangsúlyt fektetnek az egészségturizmusra, a családbarát szolgáltatásokra. Azon dolgoznak, hogy nagyobb anyagi ráfordítással fejlesszék ezt a területet, decemberben a megye legnagyobb gyógyközpontját nyitják meg Borszéken – emelte ki Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.  

Rasztovits Dávid, a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója a BalneoMap felépítésének és funkcióinak részleteit ismertette. A fejlesztés során kiemelt szempont volt a platform emberközpontúsága, fenntarthatósága, könnyen elérhetősége az online világban, továbbá céljuk, hogy hosszútávon továbbfejleszthető legyen. 

Mátyus Enikő, a Transylvania Balneoturisztikai Klaszter menedzsere, a BalneoMap honlapjának alapkoncepcióját és fejlesztési lehetőségeit részletezte. Komoly kutatási munka előzte meg a weboldal feltöltését, hiszen 67 tanulmányt, kutatást és különböző szakirodalmakat dolgoztak fel, valamint térképezték fel a hagyományos fürdőket és háttértörténeteiket, így hiteles információkkal szolgálva az érdeklődőknek. Klaszterként nem a tömegturizmusra fókuszálunk. Tudatosítani szeretnék a helyi közösségekben ezen természeti kincsek fontosságát, valamint céljuk, hogy hozzájáruljanak a települések fenntartható fejlődéséhez.  Középtávú projektjük, hogy az ország összes forrását feltüntessék az elkövetkezőkben. 

Dr. Hab. Dogaru Gabriela, a Romániai Balneológia Egyesület elnöke a balneológiai kutatások jelenlegi helyzetét és a digitalizáció fontosságát hangsúlyozta. A balneológiai források felleltározása rendkívül fontos az orvostudomány, az oktatás és a kutatói munkában egyaránt, hiszen a gyógyvizek hatékonysága rendkívüli a különböző betegségek kezelésére, megelőzésére, Kovászna, Hargita és Maros megye pedig rendkívül gazdag gyógyvizekben. A kutatói munka mellett megszervezték az első balneológiai nyári egyetemet, mely során Csiszárfürdőre is ellátogattak, továbbá oktatási programot fejlesztettek ki a mofettákra és borvizekre, példaként említve Kovásznát. A szakember meglátása szerint a digitalizáció és a borvíztérkép nagyban segíti ezt a munkát.  

 

A BalneoMap egy pilot projekt, amely folyamatos fejlesztés, feltöltés és optimalizálás alatt van. A bemutató célja az újabb partnerek bevonzása a projektbe, akik szakmai tudásukkal, kutatói munkájukkal hozzájárulhatnak a térkép kiegészítéséhez.  

kapcsolódó

Hírlevél