Fenntartható fejlődési szakértő - új közigazgatási szakma lett Romániában

Fenntartható fejlődési szakértő - új közigazgatási szakma lett Romániában

Az új szakma létrehozásáról szóló rendelkezés megjelent Románia Hivatalos Közlönyében. Ennek értelmében a fenntartható fejlődésért konkrét felelősséggel rendelkező központi és helyi önkormányzatoknak lehetősége van a fenntartható fejlődési szakértő funkció létesítésére.

Ezeket a módosításokat a kormány Fenntartható Fejlődés Főosztálya kezdeményezte, Borbély László államtanácsos koordinálásával.

„Románia az első európai uniós ország, ahol létezik ez a foglalkozási szabvány. Jelenleg a központi közigazgatás 150 alkalmazottja vesz részt a bukaresti Közgazdaságtudományi Akadémia által lebonyolított egyetem utáni szakértői képzésen. Az Országos Helyreállítási Terven, a PNRR-n keresztül szeretnénk elérni országos szinten a 2000 fős képzett szakember-létszámot. A közigazgatási törvénykönyv módosításai révén minden, ezen a területen felelős közintézmény lehetőséget kap arra, hogy közvetlen felelősségi köröket jelöljön ki a fenntartható fejlődés kapcsán. Bár egy olyan intézkedésről beszélünk, amely közvetlenül a közigazgatásnak szól, de a változás a magán- és non-profit szervezetek támogatását is jelenti, ahol egyre nő az érdeklődés a fenntartható fejlődés iránt, hiszen tudni fogják, kihez kell fordulni a fenntarthatósággal kapcsolatos kérdésekben. Bízom benne, hogy a közigazgatás szakképzése ezen a kihívásokkal teli területen meghatározó lesz a Románia Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégiájának sikeres megvalósítása szempontjából” – mondta Borbély László.

A foglalkozási szabvány és az első szakértői képzések az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósultak meg, az Adminisztratív Kapacitás 2014-2020 Operatív Programon keresztül.

 

 

 

 

 

kapcsolódó

Hírlevél