Megszavazta a Parlament az új nyugdíjtörvényt

Megszavazta a Parlament az új nyugdíjtörvényt

Erkölcsi kötelességünk a nyugdíjasokat támogatni, ezért is szavaztuk meg a nyugdíjpont növelését 13,8 százalékkal. A nyugdíjemelés mértéke azonban nem elégséges, nagyobb támogatást akartunk volna nyújtani a kisnyugdíjasoknak. Nem csak ez a baj a törvénnyel, hanem hogy nélkülözte a vitát. Gyorsított, sürgősségi eljárásban, a kormány nyomására kellett megszavaznia a parlamentnek a törvényt. Szükség lett volna nagyobb szakmaiságra azért, hogy ne kelljen rövid időn belül újra és újra módosítani és javítani. 

Csép Éva Andrea, az RMDSZ családügyi politikusa elmondta, hogy a törvény messze nem tökéletes, és a sürgősségi parlamenti eljárásban tárgyalt verzió nem tér ki bizonyos kategóriák esetére. 

„A most elfogadott törvény erőssége, hogy felszámolja a társadalmi egyenlőtlenségeket azáltal, hogy bevezeti az úgynevezett „stabilitási díjazást” – azaz többletpontokat ad a kötelezően ledolgozott 25 év utáni munkára. Ezzel ösztönzi az aktív munkavállalást, előnyben részesíti a hozzájárulás elvét, valamint kiszámíthatóságot nyújt." 

Csép Éva Andrea, az RMDSZ parlamenti képviselője hangsúlyozta, hogy a törvény gyakorlatba ültetését követően a Szövetség továbbra is elkötelezett lesz a kisnyugdíjasok mellett, hiszen kiszámítható hétköznapokra, méltányos nyugdíjakra van szükségük.

„A nyugdíj vásárlóerőjének megőrzése a legfontosabb, hiszen a százalékbeli növekedés sokszor minimális pénzbeli emelkedést eredményez, ezek felszámolása érdekében, az újraszámításig javasoltunk havonta egy 250 lejes plusz juttatást a kisnyugdíjasoknak, valamint a 13. nyugdíj bevezetését azok számára, akiknek az országos átlagnyugdíj alatt van a havi bevételük. Továbbá a családpolitikai rendszer támogatásáért nem büntetni, hanem jutalmazni kell az anyákat, akik gyereket vállalnak, a gyermeknevelési szabadságon kapott nyugdíjpontokon emelni kell, hiszen egy társadalom akkor vallhatja, hogy családcentrikus, ha minden szinten megteremti a feltételeket ahhoz. Sajnos ezeket a javaslatainkat ezúttal visszautasították, de a munkát folytatjuk, az RMDSZ továbbra is a méltányos nyugdíjas évek biztosítása érdekében dolgozik” - fogalmazott Csép Éva Andrea képviselő.

Hétfőn szavazott döntéshozó fórumként a nyugdíjtörvényről a képviselőház. A továbbiakban a kormány feladata megtalálni az új törvény előírásainak életbeléptetéséhez szükséges költségvetési erőforrásokat.

kapcsolódó

Hírlevél