Miklós Zoltán: maradjon helyben a kisebb munkapontokon megtermelt személyi jövedelemadó

Miklós Zoltán: maradjon helyben a kisebb munkapontokon megtermelt személyi jövedelemadó

Törvénybe foglalná az RMDSZ azt az elvet, amely szerint minden esetben azok az önkormányzatok részesüljenek a jövedelemadóból, amely önkormányzat területén dolgoznak az alkalmazottak. Ezáltal teljessé válna az RMDSZ-nek az az intézkedéscsomagja, amely alapján a személyi jövedelemadó értéke teljes egészében helyben, az adott önkormányzat költségvetésében maradna.

A törvénytervezetet Miklós Zoltán, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője dolgozta ki. Elmondta, hogy amennyiben a Parlament megszavazná a törvénytervezetet, az megteremtené a lehetőséget, hogy az ötnél kevesebb alkalmazottal rendelkező munkapontokon megtermelt személyi jövedelemadó is a helyi önkormányzatoknál maradjon. A jelen gyakorlat szerint ezeken a munkapontokon megtermelt jövedelemadó azokhoz az önkormányzatokhoz kerül, ahol a munkaadónak a központi székhelye található.

„Számos önkormányzatban találkozunk azzal a helyzettel, hogy egy-egy intézménynek vagy cégnek irodái, illetve kihelyezett munkapontjai vannak, kevesebb mint öt alkalmazottal, azonban ezek a jogi személyek az alkalmazottak után ott fizetik be a személyi jövedelemadót, ahol a központjuk van bejegyezve, nem pedig azokon a településen, ahol megtermelik ezt. Így ezekben az esetekben az a település, ahol a kihelyezett iroda vagy munkapont működik, elesik az adótól. Ezt az áldatlan állapotot kívánjuk feloldani ezzel a törvénykezdeményezéssel. Szorgalmazzuk, hogy az önkormányzat területén elvégzett munka utáni jövedelemre befizetendő adó teljes mértékben annak az önkormányzatnak a költségvetését gyarapítsa, ahol a munkát elvégzik, az alkalmazottak számától függetlenül” – taglalta Miklós Zoltán, az RMDSZ parlamenti képviselője, gazdasági szakembere.

A törvénytervezetet ezen a héten iktatták a parlamentben, így hamarosan el is indul a szenátus és a képviselőház eljárásai szerint a jogalkotási folyamat a szakbizottságokban, majd a szenátusi plénum elsődleges értékelése után a végső döntést a képviselőház hozza meg.

kapcsolódó

Hírlevél