Mit kell tudni a külföldi szavazásról?

Mit kell tudni a külföldi szavazásról?

Ki szavazhat? Minden olyan román állampolgársággal és szavazati joggal rendelkező személy, akinek külföldön állandó vagy ideiglenes lakhelye van.

Hol szavazhat? Bármelyik külföldi szavazókörzetben lehet szavazni. A külföldi szavazókörzetek listája ITT tekinthető meg: 

Mikor szavazhat? Külföldön két napig tart a választás, szavazni december 5-én és 6-án lehet, helyi idő szerint 7.00-21.00 óra között.

Milyen okmányok kellenek a szavazáshoz? Mindenkinek szüksége van a román hatóságok által kiállított hivatalos okmányra:

Állandó külföldi lakhellyel rendelkezőknek szükségük van a román hatóságok által kiállított útlevélre, amelyben szerepel az állandó (külföldi) lakhely is.

Ideiglenes külföldi lakhellyel rendelkezőknek két okiratra van szükségük: egy hivatalos dokumentumra, amely igazolja a külföldi ideiglenes lakhelyet és a következő iratok valamelyikére: személyi igazolvány, ideiglenes személyi igazolvány, diplomata útlevél, szolgálati útlevél, turista útlevél, ideiglenes útlevél. A külföldi ideiglenes lakhely alatt az a külföldi lakcím értendő, ahol az illető személy másodlagos lakhelye található és ahol 90 napnál hosszabb tartózkodási engedéllyel rendelkezik.

FONTOS! Azok a választópolgárok, akiknek a személyazonossági okmánya március 1. után lejárt, élhetnek a szavazati jogukkal a lejárt okmány felmutatásával.

Mindannyiunk számára fontos az, hogy a külföldön élő erdélyi magyarok érdekeit is magyar ember képviselje a bukaresti parlamentben, ezért az RMDSZ egyik vezető politikusa, a szövetség szóvivője, kultúráért felelős alelnöke a listavezető a képviselői listán.

Nem kérünk olyat, ami veszélybe sodorná a magyar embereket. A szavazás biztonságos, nincs nagyobb kockázata, mint egy üzletben vásárolni, buszozni vagy találkozni a barátokkal. Fontos, hogy viseljünk maszkot és tartsuk be a távolságot! Vigyázzunk egymásra és a szavazatunkra.

Arra kérjük, menjen el szavazni december 6-án, támogassa Ön is a magyar összefogást, az erős képviseletet, az RMDSZ listáját. Mutassunk erőt a nehéz időkben is!


Szavazásra buzdít Semjén Zsolt is, Magyarország nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettese:


kapcsolódó

Hírlevél