Női Jogvédő Ügyelettel segítjük a nőket

Női Jogvédő Ügyelettel segítjük a nőket

Nők szálltak harcba a nőkért – fogalmazhatnánk meg röviden annak a projektnek a lényegét, amelyet csütörtökön Csép Éva Andrea Maros megyei parlamenti képviselő mutatott be a sajtónak. A Női Jogvédő Ügyelet elnevezésű projekttel az erdélyi magyar nőknek kívánunk segíteni anyanyelvükön, ha bántalmazás, jogsérelem, diszkrimináció éri őket, vagy jogi ügyekben vannak kérdéseik.

Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője elmondta, az elmúlt hét év során a parlamenti munkában, de azelőtt is különböző fórumokon mindig képviselte a nők ügyét. „Női képviselőként meg is találtak a nők, az úgynevezett női ügyek, és sikerült zászlómra tűzni is néhány, az erdélyi nők számára rendkívül fontos ügyet. Ha gondja van manapság egy nőnek zaklatás, munkajog területén, gyakran fordul hozzám, a képviselői irodámhoz, legyen a kérdés munkahelyi zaklatás, elidegenítés, válási nehézségek, bántalmazás vagy bármi más” – fogalmazott a sajtótájékoztatón a politikus, aki Kovács-Mester Szömér ügyvéd segítségét kérte, hogy erre ráerősítsenek, és az eddigieknél is kézzelfoghatóbb segítséget nyújtsanak. „Elindítjuk közösen a Női Jogvédő Ügyelet elnevezésű projektet, amely során az ügyvédnő, valamint én és a képviselői irodám szeretnénk segítségére lenni azoknak az erdélyi magyar nőknek, akiknek sérülnek, csorbulnak érdekeik, jogaik” – magyarázta a képviselő.

Kovács-Mester Szömér, marosvásárhelyi ügyvéd elmondta, örömmel csatlakozott a projekthez, és a hozzájuk forduló nőknek jogi eligazítást, segítséget ígér.

A Női Jogvédő Ügyelet elérhető a noijogvedougyelet@rmdsz.ro email címen,  vagy a 0725109757-es telefonszámon. Itt bármelyik nő kérdezhet, konzultálhat, segítséget kérhet, aki úgy érzi, hogy valamilyen jogsérelem éri, vagy csak kérdése van a következő területeken: nők elleni bántalmazás, családon belüli erőszak, szexuális zaklatás, válás, gyerekelhelyezés, munkahelyi diszkrimináció, nemi diszkrimináció, munkaszerződések, gyereknevelési támogatás, családjog, gyerekjog.

A projekt vezetői tudják, hogy ezek a kérdések sokszor kényesek, ezért teljes névtelenséget biztosítanak, az ügyelettel nem csupán a Maros megyei nőknek, hanem minden erdélyi magyar nőnek szeretnének hasznára lenni.

Az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője továbbá ismertette az őszi parlamenti ülésszak törvényhozási prioritásait is, amelyek között szerepel a drogfogyasztás visszaszorítása, koraszülött kisbabák szüleinek a támogatása, méltányos nyugdíjtörvény és hatékony, jól működő szociális szolgáltatások szabályozása, amely biztonságot ad úgy a családtagok, mint az ellátottak számára.

  „Mielőbb módosítanunk kell a jogszabályt, hogy a kiskorúak szülői beleegyezés nélkül részesülhessenek a kábítószer-fogyasztás kezelésére irányuló pszichológiai szaktanácsadásban, hiszen jelenleg csak 3 alkalommal vehetnek részt a hatóságok által szervezett tájékoztatón, majd ezt követően a folytatásban szülői beleegyezésre van szükség, amely a legtöbb esetben elmarad. Továbbá, oda kell figyelnünk azokra a személyekre is, akik bátran felvállalják az elvonókúrára való jelentkezést. Támogatást és kiszámíthatóságot kell biztosítanunk nekik és családjaik számára, hogy ne kelljen feladniuk munkahelyüket és fedezni tudják költségeiket. Jelenleg kisebb vagyonba kerül egy terápiás leszoktató program, ami akadályozza az eredményességet, ráadásul betegszabadságot sem kap, aki elvonókúra miatt kérne, ezen is változtatni szeretnék” – magyarázta a képviselő.  Példaként hozta fel, hogy az egyik terápiás otthonban 4000 lej egy beutalt beteg havi terápiája, amelyből 2900 lejt kell kifizetnie a betegnek vagy valamelyik hozzátartozójának.

 

 

 

kapcsolódó

Hírlevél