RMDSZ: Bihar megye és Farkaslaka területrendezési tervére biztosítunk támogatást

RMDSZ: Bihar megye és Farkaslaka területrendezési tervére biztosítunk támogatást

Aláírta a fejlesztési minisztérium az első hat finanszírozási szerződést, amelyre az önkormányzati alapból biztosít támogatást. A beruházások eredményeként hat romániai közigazgatási egységnek, közöttük Bihar megyének és Farkaslakának lesz digitális településrendezési terve.

Aki látta már, hogyan rontották el némelyik romániai város vagy falu arculatát a szocializmus alatt vagy később, annak nem kell magyarázni a településfejlesztés fontosságát. A településrendezési tervek évtizedekre meghatározzák, hogy milyen irányba fejlődik a falu vagy a város épített arculata. Ezért kiemelten fontos, hogy szakmailag megalapozott, az adottságokat és igényeket messzemenően figyelembe vevő tervek készüljenek” – nyilatkozta Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes.

A fejlesztési minisztérium a helyreállítási alapból biztosít finanszírozást a települések fejlesztésére és zöldebb infrastruktúrájának kialakítására, az önkormányzatok június végéig pályázhatnak a fennmaradó több mint 1 milliárd euróra. Az összegből környezetbarát tömegközlekedési járműveket vásárolhatnak, bicikliutakat építhetnek, művelődési házakat és községházakat újíthatnak fel vidéken, és fiatal orvosoknak, tanároknak szánt lakásokat építhetnek a nagyvárosokban, illetve elkészíthetik a települések fejlődéséhez szükséges terveket.

A fejlesztési minisztérium egyszerű, átlátható pályázási rendszerének köszönhetően a pályázási határidő lejárta előtt tíz nappal már zöld utat adhattunk ma az első hat finanszírozási kérésnek. Ezeket újabb jóváhagyások követik majd” – nyilatkozta Cseke Attila fejlesztési szaktárcavezető.

A támogatott beruházások összértéke több mint 7 millió lej, ebből Bihar megye közel 1,4 millió lejt, a Hargita megyei Farkaslaka pedig 600 ezer lej támogatást kap. Az összegből a településrendészeti digitális terveket készíthetik el az önkormányzatok, amely egy fontos első lépés minden telépülés és közigazgatási egység fejlesztése szempontjából. Az önkormányzatok eddig 3 261 kérést iktattak 1,6 milliárd euró értékben.

Mint ismeretes, a fejlesztési szaktárca eddig két, a helyreállítási alapból finanszírozott pályázati lehetőséget nyitott meg, az épületek felújítására szánt támogatások közül már két héttel ezelőtt aláírta az első finanszírozási szerződéseket, amelyek egyben Románia első, a helyreállítási alapból támogatott beruházásai.

Az önkormányzati alapra május közepe óta pályázhatnak digitálisan az önkormányzatok, a pályázás június végén zárul. „Minden önkormányzatot arra biztatok, iktassa pályázatát a következő tíz napban, ha eddig nem tette meg, hiszen jelentős támogatást nyerhetnek a helyi közösség számára” – zárta a fejlesztési miniszter.

kapcsolódó

Hírlevél