RMDSZ: a szolgáltatók nem szüntethetik meg a háztartási fogyasztók számára a gázt és villamos áramot

RMDSZ: a szolgáltatók nem szüntethetik meg a háztartási fogyasztók számára a gázt és villamos áramot

Továbbra sem vághatják le a háztartási fogyasztóktól a villamos energiát és gázt a szolgáltatók, ha elmaradt a számláik kifizetése – erről szavazott ma a szenátus plénuma. Az intézkedést az energiaügyi bizottság is egyöntetűen elfogadta. „A készenléti állapot alatt senki sem maradhat elektromos áram és gáz nélkül, ha önhibáján kívül került nehéz anyagi helyzetbe” – mondta Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, Szatmár megyei szenátor.

Egy korábbi sürgősségi kormányrendelet szerint a készenléti állapot idején nem lehet levágni a gázt és a villamos áramot azokban az otthonokban, ahol a számlák kifizetése meghaladta a határidőt. Az RMDSZ javaslatára az energiaügyi bizottság azt szabályozta, hogy ez a rendelkezés továbbra is érvényes legyen, és ne töröljék el addig, amíg tart a készenléti állapot. A továbbiakban sem szakíthatják meg a szolgáltatásokat a kiszolgáltatott fogyasztók számára. Ugyanakkor azoknak az ügyfeleknek sem, akiknek a havi fogyasztása villamos energia esetében nem haladja meg a havi 100, földgáz esetében a havi 1000 kWh-t, és nincs több mint 6 hónapos elmaradásuk.

Fontos, hogy az állampolgárok érdekeit mindig szem előtt tartsuk, kiemelten most, amikor az energiaárak elszabadultak a piacon - nyilatkozta Antal Lóránt, Hargita megyei szenátor, az Energiaügyi, Energetikai, Infrastruktúra és Ásványi Erőforrások Bizottságának elnöke. Elmondta: „az RMDSZ prioritása olyan intézkedéseket bevezetni, amelyek azokat a családokat segítik, akik számára megterhelő az amúgy is magas összegű számlák határidőre való befizetése.”

A törvénytervezetről a képviselőház döntő házként szavaz, a tervezet az államelnöki kihirdetést követően léphet hatályba.

kapcsolódó

Hírlevél