RMDSZ: a vízszámla értékének csökkentéséhez vezethet a ma elfogadott törvényünk – megszűnik a hátrányos megkülönböztetés az alacsony jövedelmű közigazgatási egységek esetében

RMDSZ: a vízszámla értékének csökkentéséhez vezethet a ma elfogadott törvényünk – megszűnik a hátrányos megkülönböztetés az alacsony jövedelmű közigazgatási egységek esetében

Döntőházként szavazott a képviselőház arról az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezetről, amely egy méltányos módszer alkalmazását szorgalmazza a vezetékes víz díjának kiszámításakor. Ennek értelmében a tarifa meghatározásakor figyelembe kell venni az adott közigazgatási egység vásárlóerejét és így a szolgáltató nem alkalmazhatja a legmagasabb megyei átlagbért, ezáltal kiiktatják a hátrányos megkülönböztetést a tarifa meghatározásakor.

 “Az általunk kidolgozott törvénykezdeményezéssel sikerült javítani a vezetékes víz árának kiszámításakor használt procedúrát. Ezáltal azok a vidéki vagy kevésbé fejlett települések, ahol alacsonyabb az átlagjövedelem, nem szenvedhetnek hátrányos megkülönböztetést a tarifa meghatározásakor. A ma megszavazott jogszabály ezt a hátrányos megkülönböztetést számolja fel, ezáltal segítséget nyújt a kistelepüléseken és vidéken élő családok számára, akik ezentúl nem fizethetnek nagyobb árat a vezetékes vízért, hanem az adott térségben a szolgáltató az ellátott közigazgatási egységek átlagbérét és vásárlóerejét figyelembe véve határozza meg a vezetékes víz tarifája” - nyilatkozta Szabó Ödön, Bihar megyei parlamenti képviselő, a törvénytervezet kidolgozója. A képviselő kifejtette, hogy a jelenlegi szabályozások szerint a vezetékes víz árának meghatározásakor több összetevőt is figyelembe kell venni, többek között az üzemeltetési terület átlagbérét. Abban az esetben viszont, amikor egy közszolgáltató két vagy több megyében is vezetékes vizet biztosít, illetve több településen is üzemel ugyanabban a megyében, a jelenlegi szabályozás szerint kénytelenek voltak a megyei szintű átlagbért figyelembe venni, annak ellenére, hogy az adott térségben az átlagbér alacsonyabb.

A törvénytervezetről első házként a szenátus döntött, az első házi munkálatokat követően Cseke Attila, az RMDSZ frakcióvezetője szeptemberben úgy értékelte: „A kistelepüléseken, vidéken és a fejlődő megyékben élő családoknak jelent ez nagy segítséget. A csapvíz nem luxus. A családokat segítjük ezzel az intézkedéssel, amely a vízszámla csökkentéséhez vezethet. Az RMDSZ kormányzati eszközökkel azon dolgozott, hogy a csapvíz minden településre, minden otthonba eljusson, az alapvető közszolgáltatás áfáját csökkentettük, most pedig javítjuk a csapvíz árának kiszámolásakor használt procedúrát.”

A törvénytervezetet Szabó Ödön, Benedek Zakariás és Bende Sándor RMDSZ-es képviselők dolgozták ki. Ma döntőházként szavazott róla a képviselőház és az államelnöki kihirdetést követően lép hatályba.

kapcsolódó

Hírlevél