RMDSZ: az önkormányzatoknak előnyös módosítást fogadtattunk el a kormánnyal

RMDSZ: az önkormányzatoknak előnyös módosítást fogadtattunk el a kormánnyal

Nem kell felbontani azokat a finanszírozási szerződéseket, amelyek esetében az önkormányzatok nem költötték el szeptember 30-ig az összeg 5 százalékát - ezt a javaslatot az RMDSZ javaslatára fogadta el a kormány.

A módosítás azoknak a regionális operatív programban kiírt projekteknek az esetében rendkívül fontos, amelyeket nagyon későn írtak ki, tehát szinte lehetetlen volt elkölteni az összegnek több mint 5 százalékát. Ez leginkább szociális pályázatokat vagy lakások hőszigetelésére kiírt projekteket érint.

„Az RMDSZ megoldotta, hogyha az önkormányzat kéri, minden ilyen pályázatot át lehet vinni a következő költségvetési ciklusra, függetlenül attól, hogy mennyire előrehaladott a kivitelezése. Ez az önkormányzatoknak óriási segítség, hiszen, ha az eredeti változat maradt volna, akkor az önkormányzatok minimum két évet veszítettek volna, ugyanis újból meg kellett volna pályázniuk ezeket az összegeket. Meg kellett volna várni az új kiírásokat, azokra újból pályázni kellett volna, és reálisan két-három év múlva lettünk volna ott, ahol most vagyunk” – részletezte Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, az Országos Önkormányzati Tanács elnöke.

A sürgősségi kormányrendeletben eredetileg az szerepelt, hogyha egy POR-os pályázatot nem költöttek el 5 százalékban szeptember 30-ig, akkor a finanszírozási szerződést fel kell bontani.

 

 

 

 

 

kapcsolódó

Hírlevél