RMDSZ: cukormentes kasszákat különítenek el a kisgyerekes családok számára a bevásárlóközpontokban

RMDSZ: cukormentes kasszákat különítenek el a kisgyerekes családok számára a bevásárlóközpontokban

Újabb kisgyerekes családokat segítő intézkedésünket fogadta el ma döntéshozó fórumként a képviselőház: ennek értelmében az önkiszolgáló üzletekben és hipermarketekben minimum egy, a családok számára fenntartott pénztárat kell létrehozni, ahol nem lehet édességeket és a gyerekek számára egészségtelen élelmiszereket, például csipszeket, cukorkát, üdítőket árusítani. Ezeket a pénztárakat azok a családok használhatják majd, akiknek kiskorú gyerekeik vannak.

Szeptemberben fogadta el a parlament azt az RMDSZ által is kidolgozott törvénykezdeményezést, amely elsőbbséget biztosított a  kismamáknak, valamint a legfeljebb öt éves gyerekeket kísérő felnőttek számára a bevásárlóközpontok pénztárainál, valamint a közintézményekben való ügyintézéskor. A ma megszavazott RMDSZ-es törvénykezdeményezés ezt a rendelkezést egészíti ki, miszerint a családok a külön pénztár lehetőségét is választhatják a hipermarketekben abban az esetben, ha nem szeretnék, hogy a pénztárnál különböző édességek és üdítők legyenek szem előtt a gyerekek számára a kassza előtti polcokon.

Benkő Erika, a törvénytervezet kidolgozója, az RMDSZ Kovászna megyei volt parlamenti képviselője elmondta: „A törvénymódosítás célja megvédeni a gyerekeket attól, hogy a pénztárak melletti polcokon édességeket vagy az egészséges fejlődéshez nem alkalmas élelmiszereket helyezzenek el, így elkerülhető, hogy a gyerekek követeljék a szülőktől ezeket a termékeket. Mindenki, akinek kisgyermeke van, tudja, mennyire nehéz megmagyarázni a gyerekeknek azt, hogy nem ehetnek töménytelen mennyiségű édességet. A törvénymódosítást még 2019-ben kezdeményeztük a kollegákkal, ma erről döntött a képviselőház plénuma.” 

Romániában a gyerekek 25 százaléka szembesül a gyerekkori elhízással, vagyis négy gyerekből egy túlsúlyos. A gyermekkori elhízás és annak egészségre gyakorolt hatásai az egészségügyi szakértők körében heves viták tárgyát képezik, mivel a gyermek felnőtté válásakor csökkent önbizalomhoz és diszkriminatív társadalmi tapasztalatokhoz vezethet. Ezen túlmenően a gyermekkori elhízás olyan betegségekhez vezet, mint a cukorbetegség, a megnövekedett vérnyomás.

„Az RMDSZ azon dolgozik, hogy minél élhetőbbé tegye a családok mindennapjait, ez a kezdeményezés is ennek a cselekvési tervnek a része. Sokszor szembesülünk azzal, hogy a szülők számos megpróbáltatáson kell keresztül menjenek a napi ügyintézés során, akár a bevásárláskor is. A kereskedők pedig minden marketingeszközt kihasználnak a termékek promoválására, sok esetben pontosan a gyerekek a célközönség. Nekünk célunk, hogy egészséges családok és gyerekek nőjenek fel itthon” – fogalmazott Csép Éva-Andrea, Maros megyei parlamenti képviselő, a törvénytervezet társkezdeményezője. A korábban megszavazott törvénytervezet, amely elsőbbséget nyújt a kismamáknak, valamint a legfeljebb öt éves gyerekeket kísérő felnőtteknek a bevásárlóközpontok pénztárainál és a közintézményekben való ügyintézéskor államelnöki kihirdetésre vár, hogy hatályba léphessen.

A ma megszavazott törvénytervezet szintén a törvény kihirdetését követően lép majd érvénybe.

 

kapcsolódó

Hírlevél