RMDSZ: február 1-jétől online is igényelhető az erkölcsi bizonyítvány

RMDSZ: február 1-jétől online is igényelhető az erkölcsi bizonyítvány

 
Február 1-jétől, szerdától a magánszemélyek számára már elektronikusan is kibocsátják az erkölcsi bizonyítványt (cazier), amit a ghiseul.ro vagy a hub.mai.gov.ro honlapokon lehet igényelni.

 

A törvényről az RMDSZ javaslatára, többpárti kezdeményezés eredményeként decemberben döntött a képviselőház.

A kísérleti program keretében, a ghiseul.ro honlapon azok kérhetik a bizonylatot, akiknek Romániában kibocsátott bankkártáyjuk van. Első lépésként regisztrálniuk kell magukat a platformon, majd 3D Secure azonosítással ellátott bankkártyával igazolniuk kell a személyazonosságukat. Ezután átirányítják őket a hub.mai.gov.ro honlapra, ahol ki kell tölteniük online egy típuskérvényt. A bizonylat ez utóbbi honlapról lesz elérhető néhány órán belül.

hub.mai.gov.ro honlapon azok igényelhetik a bizonyítványt, akik nem regisztráltak a ghiseul.ro platformra, vagy akiknek nincs Romániában kibocsátott bankkártyájuk. Az oldalon ki kell tölteni egy űrlapot, viszont a személyazonosság megállapításához egyszer személyesen el kell menni a rendőrségi ügyfélszolgálati ablakhoz.

Az online igénylés a következő hat hónapban elérhető lesz a jogi személyek számára is. Az elektronikus kibocsátás a személyeshez hasonlóan ingyenes, és hat hónapig érvényes.

kapcsolódó

Hírlevél