RMDSZ: meg kell teremtenünk azokat a feltételeket, hogy a fiatalok itthon alapítsanak családot

RMDSZ: meg kell teremtenünk azokat a feltételeket, hogy a fiatalok itthon alapítsanak családot

Fókuszban a család – családtámogatásokról, a család szerepéről a társadalomban tartottak panelbeszélgetést Tusványoson, amelyen az RMDSZ parlamenti képviselői az elmúlt két és fél évben kezdeményezett és elfogadott családtámogatási intézkedésekről beszéltek.

„Nekünk politikusoknak az a szerepünk, hogy olyan közpolitikákat szorgalmazzunk, amelyek ösztönzik a gyermekvállalást. Fontos eredmény, hogy az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően a nagycsaládosok és az egyszülős családok fogyasztástól függetlenül minimális árat fizetnek az energiaárért, emellett az RMDSZ indította el az országos bölcsődeépítési programot, amelynek köszönhetően 255 bölcsőde épül országszerte, amelyre a 60-as évektől kezdve nem volt példa Romániában. Dolgozunk például a nagyszülői GYES bevezetésén, így megkönnyítjük a szülők visszaállását a munkaerőpiacra” – fogalmazott Csép Éva Andrea parlamenti képviselő.

Miklós Zoltán, az RMDSZ parlamenti képviselője rámutatott arra, hogy Románia a GDP kevesebb, mint 2 százalékát költi családtámogatásokra, ez jóval kevesebb, mint például Franciaországban, ahol a nemzeti bruttó össztermék sokszorosát költik erre.

„Az RMDSZ-ben mi kiemelt prioritásként kezeljük a családtámogatást. Családpolitikai munkacsoport alakult, amelyben a gyermekvállalást ösztönző intézkedéseket dolgoztunk ki. 2021-ben mi javasoltuk a családügyi minisztérium létrehozását, amely átvette több javaslatunkat. Ilyen például a gyermekvállalást ösztönző Family Start és az egyetemistákat segítő Student Invest. A fiataloknak és a családoknak hosszú távú, perspektívát nyújtó megoldásokat kell adnunk, meg kell teremtenünk azokat a feltételeket, hogy itthon maradjanak, hogy itthon alapítsanak családot” – mondta Miklós Zoltán képviselő.

Az RMDSZ szakpolitikusai elmondták, hogy ebben az időszakban egy olyan védőháló kialakításán dolgoznak, amely segítséget jelentene az egyszülős családok számára, ugyanakkor olyan intézkedéseken dolgoznak, amelyek adókedvezményeket nyújtanak a nagycsaládosoknak.

 

kapcsolódó

Hírlevél