RMDSZ: szembesítettük az Európai Parlament küldöttségét a székelyföldi medvetámadásokkal

RMDSZ: szembesítettük az Európai Parlament küldöttségét a székelyföldi medvetámadásokkal

Emberéleteket veszélyeztet Székelyföldön a medvék túlszaporodása, szükség van a környezetvédelmi minisztérium populációszabályozó intézkedéseire – erről tájékoztatták az RMDSZ politikusai az Európai Parlament Székelyföldre látogató küldöttségét. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Vincze Loránt EP-képviselő és Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter keddi sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatójukon beszámoltak a Petíciós Bizottság látogatásáról és levonták a következtetéseket.

„Az emberélet védelme a legfontosabb számunkra. A bizottság tagjainak beszámoltunk arról, hogy Székelyföldön tarthatatlanná vált a helyzet: két és félszer több medve él térségünkben, mint amekkorát ez a terület el tud tartani. Nap mint nap érezzük, hogy megbomlott az egyensúly, veszélyben van az emberek élete, és veszélyben vannak a javaik. Köszönjük Vincze Loránt EP-képviselőnek és Tánczos Barna miniszternek, hogy felvállalták a medvekérdést, köszönjük a bizottság tagjainak, hogy eljöttek személyesen megismerni a helyzetet. Nyomatékosan kérjük, legyen megelőzés és beavatkozás medveügyben, csak így lehet visszaállítani az egyensúlyt!” – nyilatkozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

A székelyföldi tényfeltáró utat kezdeményező Vincze Loránt EP-képviselő kifejtette: „Meggyőződésem, hogy a látogatás hasznos volt képviselőtársaim számára, hiszen közelről ismerhették meg a problémát, minden érintett féllel lehetőségük volt egyeztetni, és a statisztikai adatok mellett – amelyek eddig is rendelkezésükre álltak – a terepen szembesülhettek azzal, milyen tragédiákhoz, veszteségekhez és károkhoz vezethet az a szemlélet, amely a medvék érdekeit az emberéletek elé helyezi. Ugyanakkor azt is tapasztalhatták, hogy a székelyföldi megyei tanácselnökök 2019-ben benyújtott petíciója óta eltelt időben, az RMDSZ kormányra kerülése óta a környezetvédelmi minisztérium megtette az első lépéseket a helyzet rendezése érdekében, és ezek az intézkedések hasznosak és hosszútávon célravezetőek. Ezért bízom benne, hogy számunkra is lesz haszna a mostani tényfeltáró útnak, mert nagyon fontos, hogy Brüsszelből az Európai Parlament is támogassa azokat a további intézkedéseket, amelyeket Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterként már előkészített” – közölte Vincze Lóránt.

Az Európai Parlament küldöttségét tegnap Bukarestben fogadta Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, aki a sajtótájékoztatón kifejtette: szükség van arra, hogy az európai parlamenti döntéshozók első kézből is szembesüljenek a problémáinkkal, hiszen emberi életek kerülnek nap mint nap veszélybe. „Láthattuk a tegnapi bukaresti találkozón is, hogy a bizottság tagjai nagyon eltérő információkkal és háttérrel rendelkeztek. Van, aki ismeri a problémát, hiszen a saját országában is találkozott vele, másokhoz viszont csak az aktivisták üzenetei jutottak el eddig. Mi azt az intézkedéscsomagot mutattuk be, amelyet az elmúlt két és fél évben felvállalt az RMDSZ, a sürgősségi beavatkozás szabályozását, a villanypásztorokra adott támogatást, a tudományos populációbecslést és a megelőzési kvótákra vonatkozó tervezetet. Ha a szakmai bemutatót szkeptikusan fogadná is a bizottság, biztos vagyok benne, hogy a mai tereplátogatás meggyőzte őket arról, hogy nem lehet kezeletlenül hagyni ezt a problémát, meg kell védeni az emberi életet és javakat, ez az elsődleges feladatunk” – nyilatkozta Tánczos Barna.

 

kapcsolódó

Hírlevél