RMDSZ: törvények által serkentjük a háztáji sertéstartást és támogatjuk a családi gazdaságokat

RMDSZ: törvények által serkentjük a háztáji sertéstartást és támogatjuk a családi gazdaságokat

Célunk a sertéstartás támogatása és az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozása - ezt segíti elő az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet, amelyről ma döntéshozó fórumként szavazott a képviselőház plénuma. A törvényt Könczei Csaba és Magyar Lóránd képviselők dolgozták ki.

„Az RMDSZ célja, hogy a gazdáknak jobb, biztosabb és kiszámíthatóbb körülményeket biztosítson és ezt törvény által hosszú távon rögzítse. Az új szabályokkal könnyítjük, valamint serkentjük a háztáji sertéstartást” – mondta el Könczei Csaba, Kovászna megyei parlamenti képviselő a plénumi végszavazást követően. Az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet gyakorlatilag több kategóriára osztja a sertéstartókat annak érdekében, hogy az afrikai sertéspestis terjedését megakadályozzák és a járvány megfékezése érdekében hozott azonnali intézkedések ne lehetetlenítsék el sem a háztáji sertéstartók működését, sem az ipari gazdaságokét: „ezért az első kategóriába soroltuk azokat a háztáji sertéstartókat, akik saját fogyasztásra tartanak állatot, ebben az esetben szükséges regisztrálni a háztáji sertéseket az Országos Állatazonosító és Nyilvántartási Rendszerbe (SNIIA), valamint fülszámmal kell ellátni őket. A bizottsági munkálatok során azt tartottuk szem előtt, hogy ne korlátozzák a saját fogyasztásra tartható sertések számát. A második kategóriába azok a háztáji gazdaságok tartoznak, akik a saját fogyasztás mellett kereskedelem céljából is tartanak sertést, nekik szintén regisztrálniuk kell az Országos Állatazonosító és Nyilvántartási Rendszerben (SNIIA), állatorvosi felügyelet alatt tarthatnak, kereskedhetnek sertéssel és szaporíthatják azokat, valamint őstermelői engedéllyel és eladási füzettel kell rendelkezniük. A háztáji gazdaságok mellett külön kategóriába kerülnek a sertéskereskedelemmel foglalkozó cégek, amelyek minden állategészségügyi szabályozásnak meg kell feleljenek” – mondta el a képviselő.

Magyar Lóránd Szatmár megyei parlamenti képviselő, a mezőgazdasági bizottság alelnöke elmondta, hogy az országon belüli sertéshús iránti kereslet csupán 25 százalékát tudják ellátni a hazai termelők, ezzel szemben sokkal nagyobb potenciált kínál a hazai sertéshús piac. „Azáltal, hogy megteremtjük az értékesítési lehetőséget a háztáji gazdaságoknak és különböző intézkedések révén visszaszorítjuk az afrikai sertéspestis terjedését, az ágazati kereskedelmi mérleg kiegyenlítéséhez járulunk hozzá. Továbbá olyan intézkedésekre van szüksége a romániai mezőgazdaságnak, amely nem tesz keresztbe a sertéstartóknak, hanem megoldást nyújt. Tisztában vagyunk azzal, hogy a sertéspestis elsősorban a gazdákat lehetetleníti el, azokat, akik szabályosan járnak el, azonban a járvány terjedésében sokkal nagyobb szerepük van azoknak a kereskedőknek, akik ellenőrzés nélkül adnak el és szállítják az állatokat, éppen ezért szigorítunk ilyen értelemben a szabályokon. Azok a személyek, akik dokumentumok és a szállítóeszköz erre vonatkozó engedélye nélkül szállítják az állatot, mindez a jármű és az állatállomány elkobzását vonja maga után. Szorgalmazzuk, hogy a járvány megfékezése érdekében a Nyugaton használt jó példákat alkalmazza Románia is, emellett pedig különbséget kell tennünk a kisgazdaságok és az ipari sertéstenyészetek között” – nyilatkozta a képviselő.  

A ma elfogadott törvénytervezet mellett az RMDSZ kormányzati munkájának egyik eredménye az a támogatás is, amely évi 1200 lej támogatást nyújt azoknak a gazdáknak, akik báznai és mangalica tenyészkocákat tartanak. A támogatás értéke évi 1200 lej tenyészkocánként, ha az utódokból sertésenként legkevesebb 4 darab minimum 8 kg-s malacot értékesítenek. A támogatás június 30-ig igényelhető a megyei mezőgazdasági igazgatóságoknál.

 

kapcsolódó

Hírlevél