RMDSZ: új alapokra helyezzük a településrendezést

RMDSZ: új alapokra helyezzük a településrendezést

Egy lépéssel közelebb került a hatálybalépéshez a szaktárca által kidolgozott új településtervezési, településrendészeti és építkezési törvénykönyv – hívta fel a figyelmet Cseke Attila közigazgatási miniszter. „Zöldebb, fejlődő településeket építünk, ahol jobb élni. Ehhez egyszerűsíteni kell a településrendezés hatályos szabályait” – mondta el az RMDSZ szakpolitikusa.

A jogszabálytervezetet kidolgozása során a minisztérium azonosította a hatályos rendelkezések hiányosságait és megfogalmazta a szükséges reformokat. A tervezetet a releváns szaktestületek és szaktervezetek javaslataival egészítik ki annak érdekében, hogy egy gyakorlatias, jól működő új szabályozás szülessen – mutatott rá a miniszter.

Cseke Attila hozzátette: ebből a célból ülésezett kedden a parlament két házának szakbizottságait, az érintett minisztériumokat, az önkormányzatokat és a szakszervezeteket tömörítő bizottság, amely a szaktárca javaslatait tárgyalta. Az ülésen a települések főépítészei, a helyi és megyei önkormányzatok, a kataszteri hivatal, az Országos Építkezési Felügyelőség, illetve a törvényhozás és a szaktárcák is javaslatokat fogalmaznak meg.

Mint ismeretes, a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium év elején bejelentette: új, egyszerűbb szabályozást dolgoz ki a településrendezésre a jelenlegi 21 hatályos törvény, kormányrendelet, határozat és miniszteri rendelet helyett. Az új törvénykönyv olyan reformokat tartalmaz, amelyek felgyorsítják és egyszerűsítik az építkezési engedélyek kibocsátásához szükséges folyamatokat, egyértelműsítik a szakterminológiát, ugyanakkordigitalizál.  

A cél az, hogy az önkormányzatok hónapok és ne évek alatt fogadjanak el egy általános településrendezési tervet, amely alapján a közberuházások és a magánépítkezés jóváhagyásának folyamata is felgyorsulhat. Így egyszerűbb és ésszerűbb szabályozások mellett fejlődhetnek a települések” – összegezte Cseke Attila.

Az új törvénykönyv végleges formáját a parlament elé bocsátja a szaktárca.

kapcsolódó

Hírlevél