RMDSZ: újból igényelhető lesz a szarvasmarhák után járó támogatás

RMDSZ: újból igényelhető lesz a szarvasmarhák után járó támogatás

Újból igényelhető lesz a tejelő szarvasmarhák után járó támogatás, miután a képviselőház mezőgazdasági bizottságában az RMDSZ munkájának köszönhetően sikerült módosítani a jogszabályt. Ennek értelmében alapból 73 euró támogatást kaphatnak szarvasmarhánként azok a tejtermelő gazdák, akik síkvidéken minimum 10, hegyvidéken pedig legkevesebb 5 tehenet tartanak, de ez a támogatási összeg akár a 100 euró összeget is elérheti a visszaosztás után.

A gazdáknak a törvény Hivatalos Közlönyben való megjelenését követő 20 napon belül lesz lehetőségük kérvényezni a támogatást a Mezőgazdasági, Kifizetési és Intervenciós Ügynökség helyi vagy megyei kirendeltségeinél (APIA). Azok az állattenyésztők nyújthatják be kérelmeiket, akik az országos adatbázisban (BND) nyilvántartott szarvasmarhák állandó tulajdonosai. Az igényléshez szükséges formanyomtatvány elérhető ITT.

A támogatást igényelhetik azok a tejtermelő gazdák, akiknek állatállományuk nem csökkent több mint 25 százalékkal 2022. augusztus és december 31 közötti periódusban, erről az Országos Állatazonosító és Nyilvántartási Rendszerből (SNIIA) bizonyítványt kell benyújtaniuk, valamint ebben a periódusban a megtermelt tejet értékesíteni tudták az állattartók. Tekintettel arra, hogy az első igénylési periódus rövidnek bizonyult, ezért a bizottsági munkálatok során úgy sikerült módosítanunk a jogszabályt, hogy újból lehetőség legyen a kérelmek leadására és a teljes keretösszeget, vagyis 44 millió eurót tudják igénybe venni a gazdák” – mutatott rá Magyar Lóránd, a mezőgazdasági bizottság alelnöke, Szatmár megyei képviselő.

A jogszabály továbbá arról is rendelkezik, hogy a második leadási időszak után a fennmaradt összegeket újraosztják, így az alap 73 eurós támogatás szarvasmarhánként tovább növekedhet, így elérheti akár a 100 eurós támogatási összeget is állatonként. „Az első támogatási időszakban közel 300 ezer szarvasmarha után igényelték a támogatást a gazdák, amelyek kifizetése már elkezdődött. Miután a második igénylési periódus is lezárul, a fel nem használt összegeket újraosztja az illetékes szaktárca az igénylők között, így a támogatás összege tovább növekedhet szarvasmarhánként. A kifizetésekre 2023. december 31-ig kerül sor.” – emelte ki Könczei Csaba, Kovászna megyei parlamenti képviselő, majd hozzátette: „erre a módosításra azért volt szükség, hogy minél több gazda igényelni tudja a támogatást és a teljes keretösszeg felhasználásra kerüljön.”

A támogatás kizárólag a tejelő szarvasmarhákra vonatkozik, a húsmarha tenyésztők kimaradtak a kedvezményezettek közül, ezért egy hasonló támogatási rendszer bevezetését szorgalmazzák az RMDSZ szakpolitikusai annak érdekében, hogy a gazdák egyenlő támogatásban részesüljenek.

A jogszabály minisztériumi és képviselőházi munkálataiban részt vett Barabási Antal Szabolcs, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium –államtitkára, valamint Magyar Lóránd, a mezőgazdasági bizottság alelnöke és Könczei Csaba parlamenti képviselők, a mezőgazdasági bizottság tagja.

 

kapcsolódó

Hírlevél