Románia 16 milliárd euró agrártámogatást kap a következő években – véget ért az RMDSZ Startoljunk rá! tájékoztató körútja

Románia 16 milliárd euró agrártámogatást kap a következő években – véget ért az RMDSZ Startoljunk rá! tájékoztató körútja

Kilenc megyében, tizenöt rendezvényen tájékozódhattak az erdélyi magyar gazdák a Vincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselő által szervezett Startoljunk rá! – EU-s mezőgazdasági pályázatok körúton a 2023-2027-es időszakban elérhető agrártámogatásokról. A február elején Bihar megyében indult körút múlt pénteken, Brassóban zárult, és eljutott Szatmár, Maros, Kolozs, Beszterce-Naszód, Szilágy megyébe, valamit Háromszékre, Csíkszékre, Gyergyószékre és Udvarhelyszékre is. A körút mellett magyar nyelvű tájékoztató kiadványt is megjelentetett az EP-képviselő és partnerei, Könczei Csaba és Magyar Lóránd parlamenti képviselők, a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület és a Pro Agricultura Egyesület. Az ingyenes kiadvány PDF formátumban letölthető a vinczelorant.eu oldalról is (https://vinczelorant.eu/hu/startoljunkra-mezogazdasag/).

„Románia 16 milliárd eurót kap a következő években a közös uniós agrárpolitika keretében. Az első kiírások júniusban várhatóak, és fontosnak tartottam, hogy a magyar gazdákat lépéselőnyhöz juttassuk. Ezért vágtunk bele rögtön a hazai stratégia elfogadása után a magyar nyelvű útmutató szerkesztésébe és a körút megszervezésébe. Így a gazdák idejében, még a hivatalos kiírások megjelenése előtt kaphattak olyan információkat anyanyelvükön, amelyek segítik őket a felkészülésben és a későbbi sikeres pályázásban. Örömömre szolgál, hogy a körút során mintegy kétezer gazdával találkozhattunk, bízom benne, hogy legtöbb kérdésükre sikerült választ adni, és ezáltal mi is hozzátettük a részünket a családi gazdaságok, a magyar vidék fennmaradásához és fejlődéséhez. A lehetőségek ismertetése mellett az együttműködésre, a szövetkezetbe tömörülésre biztattuk a gazdákat” – számolt be Vincze Loránt. 

Az Európai Bizottság tavaly decemberben fogadta el a romániai agrárstratégiát, amelynek kidolgozásában és elfogadtatásában az RMDSZ szakembereinek, Barabási Antal Szabolcs államtitkárnak, a Szövetség képviselőinek nagy szerepe volt. A helyi gazdaszervezetekkel, a falugazdászokkal és az RMDSZ területi szervezeteivel közösen szervezett találkozókon az RMDSZ EP-képviselője a támogatások európai keretét, a Közös Agrárpolitika mibenlétét ismertette. Az RMDSZ határozott célkitűzése volt a kis- és családi gazdaságok és a fiatal gazdák számára elérhető támogatások megőrzése, ezt az Európai Néppárt parlamenti csoportjának támogatásával sikerült elérni.

A jelenleg aktuális kiírásokat a rendezvényeken a megyei Mezőgazdasági Hivatalok képviselői ismertették, a Mezőgazdasági, Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) és a Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynöksége (AFIR) munkatársai pedig az üzleti tervre alapozott beruházási támogatásokkal, illetve a közvetlen kifizetésekkel kapcsolatos konkrét információkat osztották meg a hallgatósággal.

A kezdeményezést az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja támogatta.

Az európai parlamenti képviselő által kezdeményezett mezőgazdasági tematikájú pályázati útmutató a második része a Startoljunk rá! – uniós pályázatok erdélyieknek kezdeményezésnek. 2021-ben a helyreállítási alap és a hétéves költségvetés pályázatairól készült kiadvány, amelyet nagy sikerrel mutattak be az erdélyi körút húsz állomásán. Akkor összesen 1.300 résztvevője volt az önkormányzati vezetőket, civil szervezeteket és vállalkozásokat megszólító sorozatnak.

 

kapcsolódó

Hírlevél