Vincze Loránt: Az Európai Bizottság adósa az őshonos kisebbségnek, ezt ki kell javítani

Vincze Loránt: Az Európai Bizottság adósa az őshonos kisebbségnek, ezt ki kell javítani

Az Európai Bizottság adósa az őshonos nemzeti kisebbségeknek, az elmúlt öt évben az EB elmulasztotta a jogalkotás és a Bizottság elnöke nem tartotta be az ígéretét. Ezt ki kell javítani és új alapokra kell helyezni a kisebbségvédelem ügyét, 50 millió őshonos kisebbséghez tartozó európai polgár is megérdemli az egyenlőséget és a jogvédelmet - erről Vincze Loránt az Európai Néppárt első brüsszeli frakcióülésén beszélt, amelyen jelen volt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Az RMDSZ újraválasztott európai parlamenti képviselője emlékeztetett arra, hogy az Európai Néppárt egyelőre nem egységes a néppárti elnökjelölt, Ursula von der Leyen támogatásában, ez látszott a bukaresti kongresszus szavazásán. Az egység megteremtéséig még sok a tennivaló.

Vincze Loránt az ülésen beszámolt az RMDSZ hatalmas választási győzelméről, amelynek nyomán 100 ezer szavazattal növelte korábbi támogatóinak számát, erős megbízást adva két európai parlamenti képviselőjének.

Emlékeztetett, hogy huszonhét tagállamban a más-más körülmények között elért győzelmeknek köszönhetően lett az Európai Néppárt frakciója a legnagyobb az Európai Parlamentben. Vincze Loránt hangsúlyozta: „A Néppárt királycsináló szerepbe került, azonban nem királyválasztásra van szükség, hanem a polgárok prioritásait a középpontba helyező okos politizálására. A polgárok többsége nem ideológiai döntést hozott, hanem a középpártoknak adott megbízást pragmatikus, józan politizálásra. Ebben a prioritás többek között a gazdák támogatása, a kohéziós politikák folytatása, a határvédelem és biztonság, valamint az európai versenyképesség visszaszerzése. Az Európai Néppárt lehetősége most az, hogy széles középpárti szövetséget köt, egyaránt figyelve a tőle jobbra és balra álló frakciókra, de kizárva a megegyezésekből a zöldeket, a bal- és jobboldali szélsőséget” - mondta el felszólalásában Vincze Loránt.

kapcsolódó

Hírlevél