Vincze Loránt: fellebbeztünk a Minority SafePack ügyében hozott törvényszéki alapfokú döntés ellen

Vincze Loránt: fellebbeztünk a Minority SafePack ügyében hozott törvényszéki alapfokú döntés ellen

A Minority SafePack Polgári Kezdeményező Bizottsága hétfőn, 2023. január 23-án fellebbezést nyújtott be az Európai Unió Bíróságán az MSPI által az Európai Bizottság ellen indított semmisségi eljárás keretében. A kezdeményező bizottság és az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöksége egyhangúan döntött a fellebbezés benyújtása mellett.

„Bízunk benne, hogy a Bíróság felül fogja írni a Törvényszék tavaly novemberi döntését, amely nem áll összhangban a testület korábbi, az Európai Polgári Kezdeményezéseket érintő ítéleteivel. Megítélésünk szerint a döntésnek több eljárási és tartalmi hiányossága van. Ezeket ügyvédünk, Thomas Hieber huszonöt oldalas beadványban sorjázta. A törvényszéki indoklásban nem kaptunk kielégítő választ minden felvetésünkre és érvünkre, az állítás, hogy az Unió már mindent megtett volna az MSPI-ban foglaltak: a kisebbségi nyelvek és kultúrák védelmében, jogilag nem támasztható alá” – fogalmazott Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, a FUEN elnöke.

A beadvány az intézményi részrehajlás példájaként hozza fel, hogy az EB képviselői hét alkalommal találkoztak az End the Cage Age kezdeményezés képviselőivel, és csupán a szabályzat által előírt egyetlen alkalommal az MSPI képviselőivel. A döntés ugyanakkor hivatkozik olyan Európa Tanácsi intézményekre és jogi eszközökre, amelyeknek az EU nem része és amelyeket az EU több tagállama nem ratifikált.

„Nehezményezzük, hogy a Törvényszék mérlegelés nélkül az EB álláspontját ismételte meg, pedig az több pontjában is, tényszerűen, nem igaz. Végigjárjuk a jogi utat, minden eszközt felhasználunk, ezzel tartozunk a több mint ötven millió uniós polgárnak, aki valamelyik kisebbségi nyelvet beszéli. Az őshonos kisebbségek problémáinak megismertetésével már most eredményesek vagyunk, de addig nem adjuk fel, amíg konkrét intézkedéseket nem érünk el” – hangsúlyozta Vincze Loránt.

Az EU Törvényszéke alapfokon 2022. november 9-én döntött az ügyben. A luxembourgi testület nem semmisítette meg az Európai Bizottság 2021. januári döntését, amellyel nem javasolt jogalkotást a több mint egymillió aláírást összegyűjtő Minority SafePack javaslatairól. A Törvényszék szerint „az EU által a regionális vagy kisebbségi nyelvek fontosságának hangsúlyozása és a kulturális és nyelvi sokszínűség előmozdítása érdekében már megtett intézkedések elegendőek a kezdeményezés célkitűzéseinek eléréséhez”.

Az Európai Unió Bírósága várhatóan két éven belül dönt az ügyben.

Háttér:

Az Európai Unióban mintegy 50 millió, őshonos nemzeti kisebbséghez tartozó vagy kisebbségi nyelvet beszélő személy él. A 2013-ban indult Minority SafePack európai polgári kezdeményezés a kisebbségi nyelvek, kultúrák védelmét és támogatását, a kisebbségi jogok biztosítását kéri az Európai Uniótól. Az elmúlt 30 év legfontosabb kisebbségi jogokat szolgáló kezdeményezésének tartják.

Miután a Bizottság kezdetben elutasította a nyilvántartásba vételt, az MSPI-t végül az EU Törvényszékének 2017-es döntése után vették nyilvántartásba. A FUEN által koordinált európai szintű kampányban 1 123 422 hitelesített támogató nyilatkozatot gyűjtöttek össze, és a Minority SafePack kezdeményezés lett az eddigi ötödik sikeres európai polgári kezdeményezés. A kezdeményezés megszerezte a német Bundestag, a magyar Országgyűlés, a holland parlament alsóháza, számos regionális parlament és az Európai Parlament támogatását – utóbbi 2020 decemberében háromnegyedes többséggel szavazta meg támogatását. Ennek ellenére az EB úgy döntött, hogy nem kezdeményez jogi aktusokat a javaslatok alapján.

Az MSPI Polgári Kezdeményező Bizottsága 2021. március 24-én az Európai Unió Törvényszékéhez fordult az EB-nek a kezdeményezésről szóló határozatának megsemmisítése iránti kérelemmel. A beadvány szerint az EB megsértette indokolási kötelezettségét, és nyilvánvaló értékelési hibákat vétett. A kezdeményezőket Magyarország támogatta az eljárásban, az EB oldalán pedig Görögország és Szlovákia lépett be a perbe.

kapcsolódó

Hírlevél