A közbirtokosságok és az egyesületek is kérhetnek területalapú támogatást – elfogadták az RMDSZ módosító javaslatait

A közbirtokosságok és az egyesületek is kérhetnek területalapú támogatást – elfogadták az RMDSZ módosító javaslatait

területalapú támogatások kifizetésének procedúráját rendezi az a 3/2015 sürgősségi kormányrendelet, amelyről kedden, május 6-án szavazott a Képviselőház plénuma. Mielőtt napirendre került volna a jogszabálytervezet, a szakbizottsági vitán az RMDSZ javaslatait Kelemen Atilla, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője, a bizottság alelnöke tartotta fent, valamint az ülésen jelen volt Tánczos Barna szenátor is. Az RMDSZ módosító-javaslatai között szerepelt az, hogy a közbirtokosságok és az egyesületek is igényelhessenek területalapú támogatást.

 

Kelemen Atilla Maros megyei törvényhozó elmondta, hogy két fontos téma körül zajlott komoly vita a bizottsági ülésen: az első téma a közbirtokosságok és az egyesületek problémájának orvoslása, valamint a második a területek kataszterezésére vonatkozó eljárás tisztázása körül. Ez utóbbi esetében kérdéses az, hogy 2018-tól kaphatnak-e vagy nem támogatást azon személyek, akik nem mérik fel és nem azonosítják be pontosan a kataszteri dokumentáció alapján területeiket.

 

Az RMDSZ célja az volt, hogy a közbirtokosságok problémáját orvosoljuk, hiszen az eddig érvényben levő jogszabály nem tette lehetővé azt, hogy a közbirtokosságok területalapú támogatásokat kérhessenek. Ezt kértük mi, a Szövetség módosító-javaslatait a bizottság elfogadta” – ismertette Kelemen Atilla, a Képviselőház Mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és élelmiszeripari bizottságának alelnöke. A Maros megyei elöljáró a továbbiakban hozzátette: az RMDSZ Képviselőházi frakciója a Parlament Alsóházának május 6-i plénumában támogatta a törvénytervezetet, amelyet megszavazott a többség is, ezáltal területalapú támogatást lehet igényelni azokra a területekre is, amelyek a közbirtokos tagok tulajdonában vannak.

 

Ugyanez a szabály érvényes az egyesületekre is, mindkét esetben érvényes az állattartó gazdák személyes beleegyezése és ezt a beleegyezést egy aláírással kell bizonyítaniuk. A támogatási kérés mellé csatolni kell az állattartó gazdák névsorát és az aláírásokat. Ez egy óriási áttörés, hiszen több 10 millió eurótól estek volna el az erdélyi gazdák, az erdélyi megyékben működő közbirtokosságok, amennyiben a sürgősségi kormányrendelet eredeti változata marad érvényben” – fogalmazott Tánczos Barna a bizottsági ülést követően.

 

A Mezőgazdasági Minisztérium a sajtón keresztül riogat, ezek értelmében a gazdák 2018-tól nem fogják tudni letenni a területalapú támogatási kérelmeket, amennyiben nem telekkönyvezik, vagy legalább nem azonosítják kataszteri felmérések alapján a mezőgazdasági területeiket. Ez a kitétel elfogadhatatlan, hiszen amennyiben a Kormány nem véglegesíti 2018-ig az országos kataszteri rendszert, a gazdák önhibájukon kívül akár 3 évre visszamenőleg vissza kell fizessék a megkapott támogatásokat. Kelemen Atilla és jómagam kértük, hogy töröljék el ezt a határidőt, ezt a bizottság pozitívan véleményezte” – hívta fel a figyelmet Tánczos Barna szenátor, hozzátette: mindezek mellett a kaszáló területekre vonatkozó támogatási rendszert is módosítani kell, erre sem a minisztérium, sem a szakbizottság nem kapott megoldási lehetőséget, az elkövetkező hetekben ez prioritást fog élvezni.

kapcsolódó

Hírlevél