A magyar kormány az erdélyi magyar civil szervezetek helyett egy új pártot finanszíroz

A magyar kormány az erdélyi magyar civil szervezetek helyett egy új pártot finanszíroz

- A magyar kormány a múlt évben „elfelejtette” folyósítani a nemzeti jelentőségű erdélyi magyar szervezetekre és programokra szánt támogatást, volt viszont bőven pénz a demokrácia központokra és az új magyar párt finanszírozására. Míg az RMDSZ saját költségvetéséből ezévben is mintegy 4.5 milliárd lejjel támogatja a jelentős civil szervezeteket, a magyar kormány pártépítésre fordította azt a pénzt, amelyből kulturális intézményeket, kis- és középvállalkozásokat, vagy családtámogató programokat lehetett volna finanszírozni – nyilatkozta Kovács Péter, az Erdélyi Magyar Televíziónak (ETV).

Az RMDSZ főtitkára a „Többszemközt” című műsorban elmondta: továbbra is igen „ködös”, hogy a FIDESZ-kabinet az idei évben milyen összeget kíván fordítani az erdélyi magyarság számára kiemelten fontos intézmények támogatására, de nem kiszámíthatóak, kézzelfoghatóak a kritériumok sem, amelyek alapján eldöntik, ki jogosult erre és ki nem. – Láttunk egy közleményt, hogy ebben az évben lesz támogatás, de ezen kívül totális köd, zűrzavar van. Például az egyik, a Beszterce-Naszód megyei Vicén lévő szórványkollégium kap támogatást: tudni kell, hogy Vicén két szórványkollégium van, az egyik együttműködik a frissen bejegyzett párttal, a másik nem, és az kap támogatást, amelyik együttműködik az új párttal. Remélem, hogy ez véletlen egybeesés, remélem, hogy nem politikai alapon osszák a keretet, de nagyon komolyan felmerül ez a kérdés – mondta Kovács Péter, aki hozzátette: a nevesített 11 szervezeten kívül a magyar kormány programokat is meghirdetett, ez esetben sem tudni, milyen programokról és mekkora összegről van szó, hol döntenek majd erről, Magyarországon avagy Erdélyben. - Egy nagyon tág és nagyon homályos kritériumrendszer alapján döntenek, ilyen kritériumok vannak, mint például, hogy az adott szervezet milyen mértékben járul hozzá az autonómiaharchoz. Na már most, ha mi ketten kitűzzük a magyar zászlót és kikiáltjuk az autonómiát, akkor mi hozzájárulunk az autonómia eléréséhez, vagy sem, de harcolunk keményen – jegyezte meg a főtitkár.

Mint mondta, az RMDSZ az elmúlt hét évben - egy teljesen ellenőrizhető, átlátható rendszert  kiépítve - milliárdos nagyságrendű támogatásban részesítette a kiemelten fontos erdélyi magyar szervezeteket, ezzel szemben, a „másik oldalon”, a magyar kormány pártépítésre fordítja a pénzt, ahelyett, hogy a magyar civil szervezeteket támogatná.

Kovács Péter éles hangon bírálta a FIDESZ-kormány által kedvezményezett EMNP-t is, amely álláspontja szerint választási célú adatbázisépítésre használja fel a párt által szétküldött kérdőívekre válaszoló gyanútlan emberek adatait. - Ennek az egyébként igen nevetséges űrlapnak az a célja, hogy lejárassa az RMDSZ-t, ugyanakkor intenzíven zajlik az adatbázisépítés is: ez a szervezet begyűjti az emberek adatait, e-mail címét, telefonszámát, és amikor eljön a választási kampány, akkor kezdi bombázni őket sms-el, elektrónikus levelekkel, telefonhívással: ez a konzultációnak álcázott adatbáziépítés – szögezte le a főtitkár. – Az RMDSZ fel van készülve a választásokra. Nem vagyunk olyan helyzetben, hogy  másoknak könyörögjünk, hogy jöjjenek a mi listánkra: mi meg fogjuk nyerni a választásokat – összegzett Kovács Péter.

kapcsolódó

Hírlevél