A román nyelv tanításáról az oktatási minisztériumban – politikai döntésre van szükség a program megváltoztatásához

A román nyelv tanításáról az oktatási minisztériumban – politikai döntésre van szükség a program megváltoztatásához

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke június 12-én, hétfőn, Bukarestben találkozott Pavel Năstase oktatási miniszterrel, majd Király András oktatási államtitkárral. Mint a találkozón elhangzott, a román nyelvoktatásra vonatkozó program megváltoztatásához politikai döntés szükséges, ezért tovább kell dolgozni azért, hogy a nem román ajkú gyermekek is, speciális tananyaggal jól elsajátíthassák a román nyelvet.

Borboly Csaba a miniszterrel ismertette a Hargita megyében tapasztalt problémákat, amelyek a román nyelvoktatáson kívül a szakoktatásra, after schoolra, a fejkvótára, a speciális oktatásra, valamint a tej-kifli programra vonatkoznak. Pavel Năstase három héten belül írásos választ ígért, a tej-kifli kérdésében pedig külön kérte írásban a megyeelnök meglátásainak részleteit.

A Király András államtitkárral való találkozón Borboly Csaba a megyei pedagógusok véleményére hivatkozva elmondta, hogy az 1–4. osztályosoknak szóló román tananyag jelenlegi formájában nem hatékony, újszerűen, játékosan kellene tanítani. A minisztériumban úgy vélekednek az állam nyelve nem tanítható úgy, mint az angol, sőt megdöbbennek, amikor azt hallják, hogy a román nyelvet nem mindenki ismeri egyformán az ország lakói közül. A megyeelnök utalt a korábbi helyi megbeszélésekre, jó kezdeményezésekre, megemlítve többek között Tódor Erika, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem tanára, Páll Emese romántanár, Bálint Mihály, a székelyudvarhelyi Benedek Elek Tanítóképző, illetve Simó Ildikó, a székelykeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója munkáját e téren.

Az elöljáró szerint kudarcélményt okoz számos magyar ajkú tanulónak az iskolai román nyelvoktatás, ezért felmérés készítését javasolta a minisztérium, a megyei tanfelügyelőség, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége és Hargita Megye Tanácsa együttműködésével, amelyet a nyári szünidőben végeznének el tanítók és szülők körében. Ennek módszertanát előre egyeztetik a szaktárcával, jelentette ki Borboly Csaba, aki ezúton is felhívja az érintett pedagógusok és szülők figyelmét a kutatásra, és ebben való részvételüket kéri.

Mindezek mellett Borboly Csaba elmondta, hiánypótló és nagy jelentőségű az RMDSZ azon kezdeményezése, amely a romántankönyv megírására vállalkozó pedagógusokat támogatná: „Alapvető szükség van rá, mert jó tankönyvek nélkül gyermekeink, jelentős arányban, továbbra sem tudják az érettségi vizsgát letenni románból” – fogalmazott a megyei tanács elnöke.

 

 

 

kapcsolódó

Hírlevél