Biró Rozália: 2016-ban célunk hangsúlyosabban jelen lenni a politikai döntéshozatalban – A felkészülés évét zárta az RMDSZ Nőszervezete

Biró Rozália: 2016-ban célunk hangsúlyosabban jelen lenni a politikai döntéshozatalban – A felkészülés évét zárta az RMDSZ Nőszervezete

Csütörtökön, január 21-én került sor az RMDSZ Nőszervezetének évértékelő sajtótájékoztatójára Kolozsváron, amelynek keretén belül Biró Rozália elnök-asszony, valamint Hegedüs Csilla és Száfta Szende, a szervezet alelnökei a 2015-ös év megvalósításairól számoltak be.

Az RMDSZ Nőszervezete a 2015-ös évet a felkészülés éveként élte meg, amelynek során a megfogalmazott célkitűzéseink szervesen részét képezték az RMDSZ célkitűzéseinek: a romániai magyarság hatékony és eredményes érdekképviselete. Szervezetünk a közösségben való jelenlétre, az elvárásainak ismeretére fektette a hangsúlyt, továbbá olyan rendezvények szervezésére, amelyek kiemelten a közösség erősítését és értékeink gyarapodását szolgálják. Ugyanakkor figyelmet fordítottunk a nők képzésére, valamint olyan partnerkapcsolatok fejlesztésére, amelyek által az RMDSZ Nőszervezete mind Romániában, mind pedig az Európai Unióban határozottabb hangon szólhat” – összegezte Biró Rozália elnök-asszony.

Elmondása alapján az RMDSZ Nőszervezete jelenleg 24 megyei/területi, valamint 217 helyi szervezettel rendelkezik, amely háló révén állandó kapcsolatban van a közösséggel, és a különböző régiók specifikus elvárásai alapján szervezi a szervezet tevékenységét. Az elnök-asszony továbbá ismertette a Nőszervezet megújult vezetői struktúráját – elnök, ügyvezető elnök, kilenc alelnök, hat ügyvezető alelnök –, amely a szakterületekre való figyelem összpontosítását hivatott elősegíteni.

A partneri kapcsolatok esetében két irányt emelnék ki: a romániai pártok nőszervezeteivel való együttműködést, amelynek keretén belül több találkozó biztosított arra alkalmat, hogy egymás tevékenységét megismerjük, egymás tapasztalataiból merítsünk, valamint arra, hogy néhány törvénymódosítási kérdésben, egymást támogatva politikai összhangot teremtsünk a hiányosságok pótlásához. A magyar egyházak nőszervezeteivel szélesedő kapcsolataink lehetővé teszik, hogy a szervezeteink tevékenysége támogató hálóként érzékelhető legyen a romániai magyar emberek életében. Kiemelt jelentőségű lépés volt számunkra, hogy az Európai Néppárt Nőszervezetének alelnökségét elnyertük és ezáltal négy ország – Csehország, Szlovákia, Magyarország és Románia – mintegy 9 nőszervezete tevékenységének az összehangolása a feladatom. Hallható hangunk, befolyásoló véleményünk van ebben a szervezetben, továbbá egy olyan kapcsolatrendszer kialakítása válik lehetővé, amelyből fiatal nőszervezetünk jó példákat meríthet” – fejtette ki Biró Rozália.

Beszámolója zárásaként kihangsúlyozta: „az a felkészülés, amit elindítottunk, és amellyel végig vittük az elmúlt évet, sikeres volt. A 2016-os évet lendülettel és bizakodással indítjuk, célként fogalmazva meg, hogy a helyhatósági és parlamenti választásokon, a Szövetség és a romániai magyar közösség bizalmának köszönhetően, jelentős mértékben növeljük a politikai döntéshozatalban tisztséget elnyerő nők létszámát. A következő sajtótájékoztató alkalmával bemutatjuk jelöltjeinket és részletesebben beszélünk az idei terveinkről, célkitűzéseinkről, melyek komoly vezetői tapasztalattal, közösségépítői szaktudással és tapasztalattal rendelkező hölgyek által, valamint helyi nőszervezeteink lelkes tevékenységével valósulnak majd meg.”

A folytatásban Hegedüs Csilla, az RMDSZ Nőszervezetének alelnöke 2015 megvalósításait ismertette: „szervezetünk legfontosabb tevékenységei két irányban történtek: a politikai felkészülés, valamint a közösség építése, összefogása. Ez utóbbi keretén belül a Mosolygó Karácsonyt kezdeményezés mai napig a legsikeresebb rendezvényünkként tartható számon, melynek keretén belül tavaly decemberben közel 33.000 személyhez, magyar családhoz jutottunk el, szebbé, mosolygósabbá téve karácsonyukat. Az országos rendezvény-sorozat 21 megyei, területi szervezetünk részvételével, 152 településen 228 nagyon változatos programot foglalt magába, melyek során sikerült egy nagyon erős közösséget kovácsolnunk, és ezúton is kiemelten köszönjük az egyházak nőszövetségeinek, hogy mindebben ez alkalommal is partnereink voltak.

Az alelnök-asszony a felkészülés kategóriájából a Sikeres Nők Iskoláját emelte ki: „ez a rendezvény-sorozat különösen közel áll a szívünkhöz, hisz magába foglalja azt, amit a nőszervezet képvisel: az egymástól tanulás lehetőségét, valamint a tagjainkra való büszkeséget, hisz minden közösségben élnek olyan nők, akikre a helyi közösség felnéz, akik véleményt formálnak, és akik példát tudnak mutatni másoknak is. A Sikeres Nők Iskolájára a tavalyi év folyamán Szatmárnémetiben, valamint Csíkszeredában került sor, továbbá ennek egy érdekes változata valósult meg Kovászna megyében, ahol fiatal hölgyek segítettek az egyetemre készülő lányoknak abban, hogyan is tudnak érvényesülni egy nagyvárosban.

Végezetül Hegedüs Csilla a nőszervezet mellrák elleni kampányáról, valamint a Húsvéti Zsongás rendezvény-sorozatról is beszámolt, összegzésként kiemelve: „mindezek a tevékenységek megerősítették a helyünket a helyi közösségekben, bebizonyították a segítő szándékunkat, tudatosították, hogy az RMDSZ Nőszervezete jelen van és dolgozni akar.”    

Száfta Szende, a Nőszervezet alelnöke a szervezet képzéseit foglalta össze: „az elmúlt évben több képzést is szerveztünk, melyek által, az újratervezés jegyében, a közéleti szerepvállalásra szeretnénk felkészíteni a hölgyeket. Azt tapasztaljuk, hogy a szervezetünkben nagyon sok ügyes, felkészült nő van, akik a szakterületükön már bizonyítottak, és mi, képzőcsapatunk által, abban szeretnénk segíteni nekik, hogy legyen önbizalmuk és merjenek a közéletben is szerepet vállalni, hisz ott is megállják a helyüket. A Szatmárnémetiben, Kovászna megyében, Csíkszeredában és Szebenben megszervezett képzéseken több mint 150 nő vett részt, akik a közéleti szerepvállalás, a nyilvános beszéd, rendezvényszervezés, valamint online kommunikáció témakörökben sajátíthattak el hasznos ismereteket. Célunk, a helyi igényekre alapozva, idén is folytatni a képzéseket, hisz azt szeretnénk, hogy azok a hölgyek, akik majd bekerülnek, részt vesznek a döntéshozatalban, a legjobban tudják képviselni a közösség érdekeit.” 

kapcsolódó

Hírlevél