Borbély László: a fenntartható fejlődés megvalósítása lehetetlen egy globális partnerség nélkül

Borbély László: a fenntartható fejlődés megvalósítása lehetetlen egy globális partnerség nélkül

„Minden egyes ország, valamint az azokon belüli összes társadalmi szektor – a civil társadalom, a politikum, a tudományos élet és az üzleti szektor képviselői – egyformán ki kell vegye a részét a fenntartható fejlődésre való átállásban” – hangsúlyozta Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke hétfőn, június 30-án New Yorkban, az ENSZ Fenntartható Fejlődést vitató Magas Szintű Politikai Fórumán.

A fórum, amely jelenleg a legfontosabb fenntartható fejlődéssel foglalkozó ENSZ-platform, azt a Fenntartható Fejlődés Bizottságot (CSD) helyettesíti, amelynek 2011-ben Borbély László volt az elnöke. A Szövetség politikai alelnökét idén arra kérték fel, hogy a fenntartható fogyasztási és termelési mintáknak a jövőbeni fenntartható fejlesztési célokhoz való hozzájárulásáról tartson előadást.

 

„Mivel a globális fogyasztási és termelési szokások egyre inkább fenntarthatatlanok, egy magasabb életminőség elérése elsősorban a környezetvédelmi szempontból is fenntartható fejlesztési technikáktól függ. A fejlett gazdaságú országoknak arra kell törekedniük, hogy csökkentsék az amúgy is szűkös erőforrások kimerítését és a szén-dioxid kibocsátásokat, valamint fel kell lépniük a szegénység és a fiatalok körében elterjedt munkanélküliség ellen.” – hangsúlyozta Borbély László, majd hozzátette, fontos, hogy a globális cél elérése érdekében a nemzeti társadalmak a fenntartható fejlődést saját, a közösségeik fenntarthatósága szempontjából értékeljék.

 

„Az emberek jólétét növelő egyén-központú célok mellett kiemelt figyelmet kell szentelnünk az egész társadalmat szolgáló biofizikai fenntarthatóságra is, aminek a kulcsa a gazdasági növekedésnek az erőforrás-felhasználástól való elválasztása. Szükség van a társadalmi és a környezetvédelmi költségekre alapozó üzleti modellek forradalmasítására ahhoz, hogy a negatív hatások ne a jövő generációját terheljék majd” – tette hozzá Borbély László. 

 

kapcsolódó

Hírlevél