Kelemen Hunor: hogy mennyit ér a szavunk az Európai Parlamentben, csak attól függ, hogy hányan megyünk el ma szavazni!

Kelemen Hunor: hogy mennyit ér a szavunk az Európai Parlamentben, csak attól függ, hogy hányan megyünk el ma szavazni!

Egy erős Európai Unióra szavaztam, amelyben Erdély fejlődik, és amelyben az őshonos kisebbségek is védelmet nyernek – hangsúlyozta Kelemen Hunor vasárnap. Az RMDSZ elnöke Karcfalván az európai parlamenti választáson és a referendumon is voksolt.

Abban bízik, hogy a mai szavazást követően az erdélyi magyaroknak lesz hangjuk Európában, és nemcsak hangjuk lesz, de sikerül befolyásolniuk az Unió alakulását. „Arra szavaztam, hogy a következő években legyen gazdasági fejlődés és megerősödés, legyen biztonság Európa népeinek, és hogy azokban a kérdésekben, amelyeket az Unióban döntenek el, olyan választ kapjon közösségünk, amely megnyugtató rendezését jelenti ügyeinknek” – nyomatékosított.

Kelemen Hunor arra kérte a választókat, hogy menjenek el minél nagyobb számban szavazni. Leszögezte: „attól függ, hogy mennyit ér a szavunk az Európai Parlamentben, hogy ma hányan megyünk el voksolni. Ezt ma este 9 óráig megtehetjük” – összegzett a szövetségi elnök. 

***Erős magyar Kárpát-medencei képviseletre és erős Európára szavazott Porcsalmi Bálint

„Ma azért szavaztam, hogy a Kárpát-medencei magyarságnak erős és egységes képviselete legyen Európában. Most erre nagyobb szükség van, mint bármikor. Egy erős Európára szavaztam, amely megbecsüli és megvédi a területén élő őshonos nemzeti kisebbségeket” – nyilatkozta Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke vasárnap, azt követően, hogy szavazott.

„De azok ellen is szavaztam, akik nem Európa jövőjéért, hanem saját hatalmukért harcolnak. Azok ellen, akiknek azért dolgoznak, hogy a magyar közösség képviselet nélkül maradjon Európában. Ma össze kell fognunk, és erőt kell mutatnunk. Arra kérek mindenkit, hallassa hangját, szavazzon az erős képviseltre” – tette hozzá az ügyvezető elnök.

***Vincze Lóránt EP-képviselőjelölt nyilatkozata

„Egy erős erdélyi magyar képviseletre szavaztam, amely Brüsszelben harcolni fog a kisebbségek jogaiért, hogy azok védelmet és megbecsülést élvezzenek az Európai Unióban. Azért is szavaztam, hogy Európa védje meg polgárait és kitartson a keresztény kultúra mellett. Ugyanakkor arra is, hogy Erdély fejlődhessen, a romániai magyar közösség fejlődhessen Európai Uniós forrásokból. Arra is szavaztam, hogy ez a kettős mérce, amely Romániát és más térségbeli országokat érint, megszűnjön minél hamarabb.

Ugyanakkor ellene is szavaztam azoknak a politikai erőknek, amelyek elhallgattatni kívánják a magyar közösséget, és abban érdekeltek, hogy ne legyen képviseletünk Brüsszelben, az Európai Parlamentben.”

Az RMDSZ EP-képviselő jelöltje Marosvásárhelyen adta le szavazatát.

***Hegedüs Csilla EP-képviselő jelölt Kolozsváron szavazott

„Ma azért szavaztam hogy az erdélyi magyar közösségnek legyen erős képviselete az Európai Parlamentben, hiszen az nem volna jó, ha rólunk hoznának döntéseket, de nélkülünk. Kérem, azokra szavazzanak, akik kiállnak értünk, és ne a román nacionalista pártokra, akik biztos nem a mi értékeinket és érdekeinket fogják képviselni!” – nyilatkozta Hegedüs Csilla. 

***Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője Csíksomlyón adta le szavazatát

„Frakcióvezetőként sokszor tapasztalom, hogy mekkora segítség az erős önkormányzati képviselet, egy jól felkészült bukaresti parlamenti csoport, és ez mellett egy erős európai parlamenti képviselet.

Ma meg kell mutassuk Európának, hogy az 1,2 millió erdélyi magyar eltökélt szándéka magyar képviselőket küldeni az Európai Parlamentbe. Erős képviselettel, a többi határon túli és anyaországi képviselőkkel együtt dolgozva tudjuk csak az erdélyi magyar ügyeket napirenden tartani az európai parlamentben. Csak így tudjuk megvédeni zászlóinkat, szimbólumainkat és kiharcolni azt a jogi keretet, amely megvédi az őshonos kisebbségeket az Európai Unióban.

Annak érdekében, hogy Székelyföld gazdaságilag fejlődjön egy olyan erős magyar képviseletre van szükség, amely szem előtt tartja a mi érdekeinket, a mi elvárásainkat. A román pártok nem fognak bennünket képviselni, ellenünk dolgoznak, dolgoztak ezt fogják tenni a továbbiakban is. Ezért fontos a magyar képviselet”. 

***Biró Rozália Bihar megyei parlamenti képviselő Nagyváradon voksolt

„Ma egy keresztény Európára szavaztam, egy erős Kárpát-medencei magyar összefogásra, egy olyan képviseletre, amely az Európai Parlamentben az őshonos nemzeti kisebbségek érdekében lép fel. Azt szeretném, hogy gyermekeinknek és unokáinknak magyar, keresztény jövőjük legyen a szülőföldjükön” – nyilatkozta Biró Rozália.  

***Bíró Barna Botond, az Udvarhelyszéki RMDSZ elnökének nyilatkozata

„Mi, magyarok arról vagyunk ismertek, hogy szabadságszerető nép vagyunk. Ezért sokat harcoltak elődeink, sok áldozatot hoztak. Ma a demokrácia jelenti a szabadságot számunkra, a jövőnk alakítása a mi kezünkben van. De mindez csak akkor hoz igazi szabadságot, ha élünk jogainkkal és részt veszünk a választásokon. A szavazás nem csupán jog az erdélyi magyarság számára, hanem nemzeti érdek. 

Ma megtettem, amit a nemzet megkívánt tőlem. Arra biztatok minden magyar embert, hogy hallassa hangját, menjen el szavazni, mutassuk meg, hogy ma is szabadságszerető nép vagyunk, akik nem csak várjuk a szabadságot, hanem teszünk is érte!”

Az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöke Városfalván adta le szavazatát.

***Turos Loránd Szatmár megyei szenátor nyilatkozata

„Egy erős Európáért és egyben egy fejlődő, gyarapodó Erdélyért szavaztam a mai napon. Úgy gondolom, csakis jelenléttel és felkészültséggel tudjuk a magyar embereket képviselni. Azt szeretném, hogy közösségeink tovább gyarapodjanak, hogy kultúránk tovább virágozzon. Ennek érdekében arra buzdítok mindenkit, hogy menjen el szavazni és támogassa az erős magyar képviseletet!”

Turos Lóránd Érszakácsin adta le voksát.

***Magyar Lóránd Szatmár megyei képviselő nyilatkozata

„Ma azért szavaztam, hogy erős maradjon a hangunk Szatmár megyében, Erdélyben, Romániában és az Európai Unióban. Ma az erős Kárpát- medencei képviseletre voksoltam és arra bíztatok mindenkit, hogy tegyen ugyanígy, ha azt akarjuk, hogy megmaradjanak az agrártámogatások és fejlődhessen a vidéket éltető mezőgazdaság.”

A Szatmár megyei képviselő Kökényesden szavazott.

***Erdei D. István parlamenti képviselő Szamoskrassón adta le szavazatát

Erdei Dolóczki István, a Szövetség Szatmár megyei parlamenti képviselője elmondta: „egy erős Európáért álltam ki! Hiszek az Unióban és azt akarom, hogy az egyenlő felek elvének megfelelően, a kölcsönös bizalom és tisztelet jegyében minden nemzet megtalálja a maga boldogulását! Csak így fogja a partiumi magyar ember is európai polgárnak érezni magát!” 

***Nagy Szabolcs, a Szatmár megyei RMDSZ ügyvezető elnöke Vámfaluban szavazott

„A ma hajnalban leadott szavazatommal a helyi magyar közösség azon akaratát erősítettem, hogy legyen Kárpát-medencei magyar képviselet az Európai Parlamentben” – nyilatkozta a Szatmár megyei ügyvezető elnök.  

***Kovács Levente, a Maros megyei RMDSZ ügyvezető elnökének nyilatkozata

„Az erős magyar képviseletre adtam le voksomat. Ne legyenek illúzióink: rajtunk kívül egyetlen román párt sem fogja a magyar közösség érdekét képviselni. Győzzön ma a magyar összefogás! Mutassuk meg közösségünk erejét! Arra kérem a Maros megyeieket, Marosvásárhelyieket szavazzunk minél többen!” – nyilatkozta a maros megyei ügyvezető elnök.

*** Közösségünk európai és magyar jövőjéért szavazott Winkler Gyula

„Egy olyan Európai Unióra szavaztam, amely elismeri és megvédi az őshonos nemzeti kisebbségek jogait. Egy olyan Európára, amely elítéli a diszkriminációt és ahol minden közösség egyformán érték. Egy olyan Európára szavaztam, amely elutasítja a többsebességes Uniót, ahol nincsenek fontos és kevésbé fontos országok” – nyilatkozta Winkler Gyula EP-képviselőjelölt, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke azt követően, hogy leadta voksát Vajdahunyadon.  

„Mi, erdélyi magyarok szolidaritást és egyenlő jogokat várunk el Európában és itthon, a szülőföldünkön. Olyan Európát és olyan országot szeretnénk, ahol közösségünk jövőt építhet, ahol nincs kettős mérce, ahol fiataljainknak egyformán esélyük van tanulni, családot alapítani, gyarapodni és méltó életet élni. Arra kérek minden magyar embert, hogy vegyen részt a választáson és szavazzon közösségünk európai és magyar jövőjéért” – nyomatékosított Winkler Gyula.

***Oltean Csongor EP-képviselő jelölt nyilatkozata

„Én az erős magyar képviseletre szavaztam, hiszen láthattuk, tapasztalhattuk, hogy egyik román párt sem fog értünk kiállni sem itthon, sem az Európai Parlamentben. Ugyanakkor egy olyan Európáért szavaztam, amely nem csak szlogenként használja a fiatalokat, hanem érdemben tesz is értük. Én egy új generáció új Európájára szavaztam, én a kislányaim jövőjére szavaztam.”

Oltean Csongor Sepsiszentgyörgyön adta le szavazatát.

***Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője Nagyváradon adta le szavazatát

A frakcióvezető elmondta: „arra szavaztam, hogy egységes képviselete legyen az erdélyi magyaroknak és a Kárpát-medencei magyaroknak, hogy legyen, aki Brüsszelben elmondja: itt egy erős magyar közösség él. Arra szavaztam, hogy a magyar közösség értékeinek és jogainak megvédését és érvényesítését legyen, aki az Európai Parlamentben képviselje. Arra biztatok minden magyart, hogy a fent említett célok érdekében menjen ma el szavazni”.

***Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke, Tamás Sándor Kézdivásárhelyen adta le szavazatát 

„Tőlünk, székelyföldiektől függ, hogy lesz-e magyar érdekképviselet Brüsszelben. Nem akarjuk, hogy a román nacionalisták mondják el rólunk azt, amit ők gondolnak. Azt akarjuk, hogy mi képviselhessük saját ügyeinket, mert az elmúlt 100 évben megtanultuk: ha ők szervezik a mi életünket, abból jó nem lesz. Kérjük, ma este 9-ig támogassa szavazatával a Kárpát-medencei magyar összefogás listáját” – nyilatkozta.

***Grüman Róbert, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének ügyvezető elnöke Sepsiszentgyörgyön voksolt

Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének ügyvezető elnöke elmondta: „a mai nap a magyarság erőpróbája! Ma dől el, hogy lesz-e aki harcoljon a magyargyűlölőkkel az Európai Parlamentben. Ma dől el, hogy lesz-e aki kiálljon értünk, jogainkért, szimbólumainkért, zászlónkért Brüsszelben. Legyen a mai nap a magyar összefogás napja. Arra kérünk minden magyar embert, hogy vegyen részt a mai választáson”.

***Horváth Anna, az RMDSZ ügyvezető alelnöke Kolozsváron voksolt

Horváth Anna elmondta: „Az egyetlen dolog, amiben harminc esztendő óta töretlenül hiszek, amiben a gyermekeim holnapjának a garanciáját látom: az erős erdélyi magyar képviselet. Ebben bízva szavaztam ma, mert hiszem, hogy együtt sikerülni fog!”.

***Oláh Emese, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármesterének nyilatkozata

„Döntsünk és szavazzunk! Felelősségteljesen, mert ez a választás nemcsak rólunk, hanem gyermekeinkről is szól. Száz év után először adatik meg, hogy felmutassuk erőnket a Kárpát-medencében. Most magyar összefogásra van szükség, nem a széthúzásra és sértődöttségre. Az érdekeinkről és az értékeinkről van szó”.

***Csoma Botond RMDSZ-es képviselő Kolozsváron szavazott

A Kolozs megyei képviselő elmondta: „én ma egy erős Kárpát-medencei magyar képviseletre szavaztam, amely meg tudja védeni értékeink és érdekeink, és amely szembe tud szállni a román nacionalizmussal. Arra kérek minden magyar embert, hogy fogjunk össze, mutassunk erőt! Szavazzunk, és buzdítsuk erre családjainkat, ismerőseinket is!”

***Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő Nagyváradon szavazott

"Arra szavaztam, hogy legyen egy erős magyar képviseletünk! Arra bíztatok mindenkit, hogy menjen el szavazni, legyünk ma elegen ahhoz, hogy a román nacionalizmussal szemben meg tudjuk védeni magyar közösségünket" – Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, parlamenti képviselő.

***Ambrus Izabella Brassó megyei RMDSZ-es képviselő Szászhermányban voksolt

A Brassó megyei parlamenti képviselő elmondta: „Egy fejlődő, felelős Európáért, és az erős magyar képviseletért szavaztam. Képviselve kell legyünk ott, ahol rólunk döntenek! Menj el te is szavazni!”

***Antal Lóránt RMDSZ-es szenátor Székelyudvarhelyen szavazott

„Arra az erdélyi magyar képviseletre szavaztam, amely az új Európai Parlamentben része lesz az erős Kárpát-medencei magyar képviseletnek! Aki azt hiszi, hogy bármely román párt az erdélyi magyarok érdekeit képviselni fogja, az téved. Mutassuk meg azt, hogy nélkülünk nem tudnak erős Romániát, erős Európát fejleszteni!”– nyilatkozta az udvarhelyszéki szenátor. 

***Apjok Norbert, az RMDSZ Máramaros megyei képviselője Koltón szavazott

„Ma reggel az erős magyar érdekképviseletre szavaztam. Nagyon fontos, hogy ott, ahol rólunk döntenek, legyen magyar hang, legyen aki a magyar ügy érdekében fel tud szólalni. Nem hagyhatjuk, hogy az Európai Parlamentben csak a szélsőséges nacionalisták képviseljék az országot, és hamisan azt közvetítsék, hogy minden rendben van, amikor a magyarok jogairól van szó. Ott kell lennünk az EP-ben, ezért arra buzdítok minden magyar embert, menjen el szavazni” – mondta el.

***Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke Szatmárnémetiben adta le szavazatát

„Legyen szó kistelepülések önkormányzatairól, egy megye sorsának irányításáról vagy a bukaresti törvényhozásról, én mindig azokra szavaztam, akik azért harcoltak, hogy a magyar közösség sorsát ne mások határozhassák meg. Ma is így voksoltam. Igaz, két vagy három képviselő hangja nem túl hangos, de éppen elég ahhoz, hogy meghallják. Mi pedig hallatni akarjuk a hangunkat! Hallassa Ön is! Menjen el szavazni!” – nyilatkozta Pataki Csaba.

***Antal Áprád, Sepsiszentgyörgy polgármesterének nyilatkozata

„1993-ban lettem 18 éves, és 1996-ban szavazhattam először. Azóta minden választáson részt vettem, mert úgy gondolom, hogy a forradalom után ez az egyik legértékesebb jog, amit megkaptunk. Ma arra szavaztam, hogy több Európát hozzunk Romániába. Én büszke európai polgárnak érzem magam, és a régiók Európájában hiszek. Székelyföld Európájában, Erdély Európájában és a Kárpát-medence Európájában. Arra kérek mindenkit, vegyen részt a mai szavazáson, hogy este ne azok ünnepeljenek, akik a román nemzetállamot akarják tovább építeni és minket elnyomni, hanem mi együtt, magyarok ünnepelhessünk!”

***Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármesterének nyilatkozata

„Az Európai Unió megújulására voksoltam ma a családommal. Egy olyan Európára, ahol a családok gyarapodnak, a helyi közösségek pedig fejlődnek. Ott kell legyünk a tárgyalóasztalnál az Európai Parlamentben, ne más döntsön helyettünk! Arra buzdítom minden szatmári honfitársamat, menjen el ma szavazni családjával és szavazzon az erős magyar képviseletre!” – mondta el Kereskényi Gábor.

***Markó Béla: az Uniónak jobban oda kell figyelnie a kisebbségek akaratára

Nekünk egy erős és szolidáris Európa a jövőnk, számunkra nincsen más alternatíva. Ugyanakkor egy olyan Európáért kell dolgoznunk, amelyben a különböző régióknak, a különböző kisebbségi közösségeknek is szavuk van, beleszólásuk van abba, hogy milyen döntések születnek. Én erre szavaztam – nyilatkozta Markó Béla vasárnap délelőtt, miután leadta voksát a Maros megyei Marosszentkirályon.

„Nyilvánvalóan tovább kell menni, mert úgy érzem, hogy az utóbbi időben elbizonytalanodott az Európai Unió, tovább kell menni az erősödés, a közös döntések, az együttműködés útján, és szükség van változásokra is: szerintem a sokszínűséget, a különböző régiók akaratát, a különböző kisebbségi közösségek hagyományait és identitását az eddigieknél jobban figyelembe kell venni”– mutatott rá az RMDSZ volt elnöke. 

***Sógor Csaba EP-képviselő jelölt nyilatkozata

„Egy jobb európai jövőre szavaztam. Mindenkit arra buzdítok, hogy éljen a szavazati jogával, hisz ez nem csak jogunk, hanem kötelezettségünk is”.

***Tánczos Barna, Hargita megyei RMDSZ-es szenátor Csíkszentkirályon szavazott

A szenátor figyelmeztetett: „ekkora részvétel egyetlen választáson sem volt az elmúlt időben. Nagyobb lesz a részvétel mint a romániai parlamenti választásokon, és ha nem leszünk elegen, nem jutunk be az Európai Parlamentbe. Lemaradunk, és csak a román nacionalisták kapnak mandátumot, azok, akik nem képviselik az erdélyi magyarok érdekeit. Ezért mindenkit arra kérek, szóljon a barátainak, ismerőseinek, családtagjainak, menjünk ma el szavazni!”

***Seres Dénes Szilágy megyei RMDSZ-es képviselő Zilahon adta le szavazatát

„Én azért szavaztam, hogy tovább fejlődhessen településünk uniós támogatásokból, a szilágyságiak hallassák hangjukat és Erdély egy olyan hely legyen, ahol fiataljaink szívesen itthon maradnak. Ez csak erős magyar képviselettel lehetséges. Arra kérek mindenkit, hogy menjen el szavazni, támogassa az erős magyar képviseletet” – nyilatkozta.

***Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke Szovátán voksolt

Az erős Kárpát-medencei magyar képviseletre szavaztam. Hogy legyenek a magyarságnak olyan képviselői az Európai Parlamentben, akik harcolni fognak a kisebbségügyi törvényért és közösségünk érdekeiért. Egy olyan Európára szavaztam, ahol nincs kettős mérce, ahol a magyarok egyenrangú európai állampolgárok” – monda el a Maros Megyei Tanács elnöke.

***László Attila Kolozs megyei szenátor Kolozsváron szavazott

A szenátor hangsúlyozta: „Legyünk ott, ahol sorsunkról döntenek! Szavazzunk azért, hogy az Európai Parlamentben 100 év után mi, Kárpát-medencei magyarok, újra együtt tudjuk a magyar ügyet képviselni. Ezért szavaztam ma!”

***Csép Andrea Maros megyei RMDSZ-es képviselő nyilatkozata

„Egy erős magyar képviseletre szavaztam ma. Egy olyan képviseletre, aki tenni fog jogainkért és bele fog szólni a döntésekbe. Mi magyarok, össze kell fogjunk, nagy szükségünk van egymásra. Ezek azok a pillanatok, amikor meg tudjuk mutatni a magyarság összetartó erejét. Hiszem, azt, hogy együtt erősek leszünk, hiszem azt, hogy egy erős magyar közösséget senki nem fognak tudni ellehetetleníteni. Mindenkit várunk szavazni!”

Csép Andrea Marosvásárhelyen adta le voksát.

***Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Csíkszeredában szavazott

„A középső lányomnak, Annának ma van a születésnapja. A gyerekek, fiatalok jövőjére szavaztam, azért, hogy érdemes legyen továbbra is itt, szülőföldünkön élni” – nyilatkozta Borboly Csaba.

A megyei tanács elnöke hozzátette: „egy olyan Erdélyre szavaztam, ahol nem tudnak minket megfélemlíteni. Azért szavaztam, hogy Brüsszelben is figyeljenek oda arra, hogy ugyanazok a törvények legyenek érvényesek ránk is, mint az 5 km-el arrébb, a megye-határ túlsó oldalán élőkre. Ma ezért kell harcoljunk, ezért kell elmenjünk szavazni. A szavazat által azt az erőt tudjuk felmutatni, amivel megkerülhetetlenné válunk. Mindenkit arra kérek, menjen el szavazni”.

*** Benkő Erika képviselő Sepsiszentgyörgyön szavazott

Benkő Erika elmondta: „Azért szavaztam ma, hogy Székelyföldet el tudjuk vinni Európába, hogy a székelyföldi embereknek Brüsszelben is legyen hangjuk.”

***Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke szavazott

„Az Európai Unió változni fog. Én ma azért szavaztam, hogy a Kárpát-medencei magyarság, és azon belül az erdélyi magyar közösség alakítója és ne elszenvedője legyen ennek a változásnak. Arra kérek minden magyar embert, hogy fogjunk össze, mutassunk erőt, menjünk el szavazni!” – nyilatkozta Antal Géza.

Antal Géza Kolozsváron adta le szavazatát.

***Derzsi Ákos RMDSZ-es szenátor Nagyváradon voksolt

„Ennek a szavazásnak az a tétje, hogy a Kárpát-medencei magyaroknak erős képviselete legyen. Ez azért fontos, mert nekünk olyan emberekre van szükségünk az Európai Parlamentben, akik értik és képviselni tudják az erdélyi magyarok érdekeit” – mondta el a szenátor.

***Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke szavazott

A megyei tanács elnöke elmondta: „arra szavaztam, hogy a Kárpát-medencei összmagyarság képviselve legyen Brüsszelben. Arra biztatok mindenkit, hogy tegye meg, ami a kötelessége, és vegyen részt a választásokon. Az eddigi számítások szerint nagyon magas lesz a részvételi arány, így fontos az, hogy az erdélyi magyarság minél nagyobb arányban jelenjen meg az urnáknál, és biztosítsunk magunknak legalább 2 helyet az EP-ben a 33-ból, ami Romániának jár”.

***Faragó Péter Arad megyei RMDSZ-es képviselő Kisiratoson szavazott

„A mai választás a magyarság erőpróbája. Ma dől el, hogy megerősítjük képviseletünket, vagy a román nacionalistáktól lesz hangos Brüsszel! Korondi Erika, Kisiratos polgármestere és én az erős magyar képviseletre adtuk le voksainkat. Arra kérek mindenkit, hogy fogjunk össze, mutassunk erőt! Szavazzunk, és buzdítsuk erre családjainkat, ismerőseinket is!” – nyilatkozta Faragó Péter.

***Barti Tihamér, a Hargita Megyei Tanács alelnöke szavazott

„Nem hagyhatjuk, hogy 5 évig mások beszéljenek a mi nevünkben, az Európai Parlamentben. Fontos, hogy közülünk való emberek képviseljék a mi érdekeinket. Ezért szavaztam!” – nyilatkozta.

***Novák Zoltán RMDSZ-es szenátor Marosvásárhelyen adta le voksát

A Maros megyei szenátor elmondta: „egy egységes és biztonságos Európára szavaztam, és arra a történelmi lehetőségre, hogy a Kárpát-medencei magyarok egységesen lépjenek fel az Európai Parlamentben. Olyan jelöltekre szavaztam, akik képviselni fogják az őshonos kisebbségeket. Arra biztatok mindenkit, éljen állampolgári jogával, és menjen el szavazni. Ne viszonyuljunk passzívan sorsunkhoz”.

***Benedek Zakariás RMDSZ-es képviselő Nagyszebenben adta le szavazatát

„Egy európai értékeket képviselő jelölt-listára szavaztam, olyan jelöltekre, akik felvállalják a kisebbségvédelem harcát. Egy fejlődő Erdélyre szavaztam, olyan képviselőkre, akik kiállnak amellett, hogy több Uniós támogatásban részesüljön közösségünk” – nyilatkozta Benedek Zakariás.  

***Benede Sándor RMDSZ-es képviselő Maroshévizen voksolt

Bende Sándor elmondta: „Azért szavaztam, hogy a Kárpát-medence magyarságának erős képviselete legyen Európában. Egy olyan Európát akarok, amely megvédi és tiszteli a területén elő őshonos kisebbségeket. Egyúttal azok ellen is szavaztam, akiknek céljuk az, hogy a magyarság képviselet nélkül maradjon Európában. Fontos, hogy megmutassuk az összefogás erejét, talán fontosabb, mint barmikor”.

***Vákár István, Kolozs megye tanácsának alelnöke Kolozsváron szavazott

„Egy erős erdélyi magyar képviseletre szavaztam, hiszen ott kell lennünk Brüsszelben, ahol a mindennapjainkat meghatározó európai uniós kérdésekről döntenek. Arra voksoltam, hogy közösségeink tovább fejlődjenek európai uniós forrásokból, a gazdáinknak folyósított agrártámogatások megmaradjanak. Ezért arra buzdítok mindenkit, hogy hallassa hangját, éljen szavazati jogával és támogassa a Kárpát-medencei magyar összefogást!” – nyilatkozta.

***Szilágyi Róbert István, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének ügyvezető elnöke Zilahon szavazott

„Én ma reggel az erős magyar képviseletre, egy keresztény Európára szavaztam. Győzzön ma a magyar összefogás! Mutassuk meg közösségünk erejét!” – nyilatkozta.

***Vass Levente RMDSZ-es képviselő nyilatkozata

„Marosvásárhely megerősödéséért, a határokon átnyúló magyar-magyar kapcsolatok és az erdélyiségünk fenntartásáért szavaztam”.

***Hegedüs Csilla: ma az erős Kárpát-medencei Magyar képviseletre adtam le voksomat

„Ma azért szavaztam, hogy az erdélyi magyar közösségnek legyen erős képviselete az Európai Parlamentben, hiszen nagyon veszélyes volna, ha a bennünket érintő ügyekről nélkülünk döntenének! Mindenkit arra kérek, azokra szavazzatok, akik kiállnak értünk, és ne a román nacionalista pártokra, akik biztos nem a mi értékeinket és érdekeinket fogják képviselni!” – nyilatkozta Hegedüs Csilla a szavazást követően.

„A mai nap hosszú időre meghatározza közösségünk sorsát. Most dől el, hogy lesz-e erős magyar képviselet, lesz-e aki kiharcolja az európai kisebbségvédelmi törvényt, vagy a román nacionalisták kezére hagyjuk a jövőnket. Én bízom a magyar közösségben, bízom abban, hogy együtt sikerülhet!” – hangsúlyozta.

„Arra kérek mindenkit, hogy menjen el szavazni, szóljon erről barátainak, ismerőseinek, családjának, hogy ne jussunk a felvidéki magyar közösség sorsára! Nekik nem lesz képviseletük az Európai Parlamentben. Mutassuk meg, hogy erősek vagyunk, hogy félre tudjuk tenni a sérelmeinket. Mutassuk meg, hogy velünk számolni kell!” – szögezte le az EP-képviselőjelölt.

 

 

kapcsolódó

Hírlevél