Olyan környezetet kell teremteni Erdélyben, ahová visszatérnek a fiatalok

Olyan környezetet kell teremteni Erdélyben, ahová visszatérnek a fiatalok

Székelyföldnek már két alkalommal volt lehetősége megtapasztalni azt, hogy milyen, ha olyan emberre, államfőre szavaz, aki nem veszi figyelembe az itteniek igényeit – remélem, tanult ebből a térség, és december 11-én felelősen dönt – hangoztatta Antal István képviselő a zetelaki falufórumon. 

Zetelakán és Zeteváralján járt november 23-án, szerdán Antal István képviselő, Benedek Zakariás és Sebestyén Csaba képviselőjelöltek. „A helyi magyar közösségnek most lehetősége van két képviselőt juttatni a parlamentbe” – fogalmazott Sebestyén. A Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnökeként kifejtette: „a vidékfejlesztéshez és a mezőgazdasághoz értek, ezért külön öröm számomra, hogy a Szövetség programjában kiemelt helyen szerepel a vidékfejlesztés. Ha megadatik számunkra, hogy erős képviseletünk legyen a parlamentben, hatékonyabban tudunk a gazdákért, a vidékért, a támogatások célba juttatásáért lobbizni.”

Büszkén hivatkozott székelyföldi származására Benedek Zakariás, a Szórvány és Udvarhelyszék képviselőjelöltje mondván: „Székelyföld tanított meg arra, hogy makacs és kitartó legyek a munkában. Azt is tapasztalatból tudom, lévén hogy Szebenben születtem, hogy a románokra csak az országos infrastrukturális fejlesztések ügyében számíthatunk, a kisebbség vért izzad a szórványban minden kis eredményért, de ez a többségi nemzetet nem hatja meg” –fejtette ki a jelölt. Én arra kérem az udvarhelyszéki választókat, hallgassanak a lelkiismeretükre, mert képviselet nélkül Székelyföld is szórványstátusba kerül.   

A fórum végén Antal István kiemelte, a jövő kihívása az lesz, hogy a helyi, megyei, parlamenti képviselet olyan környezetet teremtsen Erdélyben, ahová a fiatalok visszatérnek külföldről dolgozni – ez a tétje most a választásoknak. Ugyanerre erősített rá a Zetelaki Polgárőrség vezetője, Gergely István, azaz számukra fontos, hogy működésük törvény által garantált legyen – a bűnmegelőző munkát 174 önkéntes végzi –, „ezért szükséges Bukarestbe erős magyar érdekképviseletet juttatnunk.” 

A mindennapi gyakorlat sokat elmond a kisebbségi lét alapproblémáiról – összegzett Nagy Attila, Zetelaka polgármestere. Példaként említette, hogy a Köztisztviselők Országos Ügynökségénél negatívan diszkriminálták egy kollegájukat rögtön azután, hogy Birtalan József államtitkári rangú elnököt, udvarhelyszéki képviselőjelöltet menesztették a hivatalából. Reméli, hogy egyértelmű üzenet ez minden magyar választó számára.

kapcsolódó

Hírlevél