Mikó Imre jogvédelmi szolgálat

 

Szigorú büntetést kér a FIFÁ-tól a háromszéki Mikó Imre Jogvédő Szolgálat

 

A háromszéki Mikó Imre Jogvédő Szolgálat újabb levélben fordult a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökségéhez, melyben felhívják a figyelmet az újabb magyarellenes megnyilvánulásokra a pénteki, román-magyar világbajnoki selejtezőn.

 

A levélben, melyet a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat nevében három háromszéki elöljáró, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Markó Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő írt alá, sajnálatukat fejezik ki amiatt, hogy újfent a szervezethez kell fordulniuk egyes román szurkolók magyarellenes, idegengyűlölő magatartása miatt. „Sajnos nem elszigetelt esetekről van szó, újabban megszokottá vált az, hogy focimeccseken folyamatosan skandálják azt, hogy a magyarok hagyják el az országot ”- írják.

 

A levél írói elmondták, azt várják a FIFÁ-tól, hogy határozottan lépjen fel azokkal szemben, akik magyarellenes hangulatot gerjesztenek. „Azt gondoljuk, hogy a FIFA sikeresen fel tud lépni ilyen esetekben, amennyiben szigorú büntetést szab ki és ezzel világosan jelzi, hogy ez a fajta magatartás megengedhetetlen. Számunkra elfogadhatatlan az, hogy miközben nézzük a tévében a meccset, azt látjuk, hogy el akarnak bennünket kergetni az országból. Ha ilyesmi történik, az ellen minden egyes alkalommal határozottan fel kell lépnünk. Nem tolerálhatjuk, hogy a labdarúgó mérkőzések, vagy bármilyen más sportesemény az uszítás, intolerancia és gyűlölet színtere legyen. Korábban is hangsúlyoztuk, hogy felhívásainkkal nem az a célunk, hogy  távol tartsuk a közönséget a sporteseményektől, hanem az, hogy zsúfolt lelátókon csak civilizált sportkedvelőket lássunk. Ehhez viszont konkrét intézkedésekre, mentalitás- és magatartásváltásra van szükség” – szögezték le az elöljárók.

 

A levélírók kitértek arra is, hogy a hasonló esetek mély nyomot hagynak az erdélyi magyar közösségben, gyengítik az erdélyi magyar emberek biztonságérzetét, félelmet és bizalmatlanságot keltenek. Ezért azt kérik a FIFÁ-tól, hogy a legszigorúbb büntetés kiszabásával jelezze, hogy a sport nem a gyűlöletről, hanem a tiszteletről szól.

 

Amint ismeretes, a háromszéki Mikó Imre Jogvédő Szolgálat korábban is fordult nemzetközi labdarúgó szervezetekhez a román szurkolók magyarellenességével kapcsolatosan. A háromszéki Mikó Imre Jogvédő Szolgálat tevékenységének eredményeképpen a FIFA fegyelmi bizottsága 20 ezer svájci frank büntetést rótt ki a román szövetségre (FRF) a szurkolói által a hollandiai vb-selejtezőn kifeszített magyarellenes transzparens miatt.

 

 

Markó Attila: párhuzamos jelentést készít a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat a nyelvi jogok alkalmazásáról

 

Markó Attila sepsiszentgyörgyi képviselő csütörtökön sajtótájékoztató keretében beszélt arról az interpellációról, amelynek során kérdéseket intézett Victor Ponta miniszterelnökhöz és további kilenc miniszterhez a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Kartájában foglalt vállalások kapcsán. Románia lassan belép a második monitorizálási ciklusba, ez alkalommal a kormánynak be kell mutatnia, hogy a regionális vagy kisebbségi nyelvekkel kapcsolatos kötelezettségvállalásból fakadó legfontosabb tényeket, adatokat, eseményeket, illetve, hogy miképpen biztosítja az ország a területén élő közösségek jogát anyanyelvük szabad használatához.

A képviselő mindegyik miniszternek címzett leveléhez csatolta a Szakértői Bizottság kétszáz oldalas jelentését is. Számos kérdésben elmarasztalja Romániát, ugyanakkor jelzi, hogy több cikkely esetében nem sikerült teljesíteni a vállalt kötelezettségeket. Idén ősszel kell a külügyminisztériumnak a több intézmény és szakhatóság részéről érkező jelentést összesítenie és az alapján elkészíteni az országjelentést, amelyben most már a legutóbbi hiányosságokat is pótolni kell, a vállalt feladatokat pedig teljesíteni.

Markó Attila kételkedően viszonyul az országjelentés tartalmához, éppen ezért bejelentette, hogy az RMDSZ keretén belül működő Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat be fogja nyújtani saját párhuzamos jelentését a Nyelvi Karta Titkárságához.

„A mi párhuzamos jelentésünknek részletesen taglalnia kell a magyar nyelvhasználati jogok tényleges megvalósulását főként a közigazgatás, az igazságszolgáltatás, az oktatás-nevelés, a kultúra, a tájékoztatási eszközök, a gazdasági és társadalmi élet területén. Éppen ezért szeretnénk tükörbe helyezni, hogy mi az, ami a jogi normákban benne van és mit tapasztalunk a gyakorlatban, a mindennapi életben” – fogalmazott Markó Attila.

Beszámolt arról is, hogy a napokban a Szenátus jogi bizottsága elutasította az RMDSZ által benyújtott törvénytervezetet az egyházi javak visszaadásának rendezéséről és e folyamat felgyorsításáról. A honatya részt vett azon az ülésen, ahol a bizottság tagjai a kormány véleményét tolmácsolva egyhangúlag leszavazták a javaslatot. Mindezt azzal magyarázta, hogy úgy tűnik: annak ellenére, hogy a kormány korábban, a kártérítési törvény elfogadásakor ígéretet tett az egyházi ingatlan visszaszolgáltatás felgyorsítására, most véleménye homlokegyenest ütközik ezzel az ígérettel.

 

 

Az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanácshoz fordult Kereskényi Gábor a szatmári sportoló magyarellenes kijelentéseivel kapcsolatosan

Az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanácshoz és a Szatmárnémeti Olimpia FC labdarúgó–egyesület vezetőségének  küldött beadványban hívja fel a figyelmét Kereskényi Gábor Szatmár megye parlamenti képviselője, a futbal klubb egyik román nemzetiségű játékosának magyarellenes megnyilvánulásaira a facebook közösségi portálon, a Szatmárnémeti RMDSZ keretén belül működő Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálathoz érkezett lakossági bejelentés következtében.

„Szatmárnémetiben a város által finanszírozott labdarúgó egyesület egyik sportolója a facebook szocializációs oldalon a polgármester hivatalos oldalára, több magyarellenes hozzászólást tett közzé, amely sértő és gyűlölködést gerjeszt a magyar ajkú szatmári lakosság irányába” – részletezte Kereskényi a történteket.

„Azt gondolom, hogy 2013-ban egy egyszerű állampolgár számára is megengedhetetlen különböző szocializációs oldalakon etnikumokat sértő kijelentéseket közzé tenni. Ebben az esetben egy olyan sportolóról van szó, aki a fizetését azoknak az adólejeiből is kapja, akiket nem igazán szívlel. Nagyon fontos, hogy fellépjünk ezek a megnyilvánulások ellen, hiszen ezek az ultranacionalista felhangok újhajnalukat élik. Úgy látom, hogy a választások elmúltával egyesek az ilyen jellegű megnyilvánulások által próbálják ezeket napirenden tartani” – hangsúlyozta a fiatal törvényhozó, majd a Szatmárnémeti Olimpia FC labdarúgó–egyesület történelmének fontosságát taglalta: „A sértő magyarellenes kijelentések méltatlanok ahhoz a nagy múltú sportklubhoz is, amelynek aranycsapatában az 1970-es években románok, magyarok, svábok és romák egyaránt játszottak. A sportegyesület játékosai között különböző etnikumok is jelen voltak, hiszen a sport a fair playről szól, nem pedig a nemzetek közötti gyűlöletkeltésről” – vélekedett a Saztmár megyei parlamenti képviselő.

Kereskényi Gábor elmondta, hogy a mai nap folyamán írásban nyújtotta be észrevételét az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanácshoz, illetve a Szatmárnémeti Olimpia FC labdarúgó–egyesület vezetőségéhez, amelyben a futbal klubb játékosának a megbírságolását és felelősségre vonását, valamint ügy mielőbbi kivizsgálását kérte.Szimbólumaink eltiprása közösségünk elleni támadás

Az RMDSZ feljelentését követően, a labdarúgás terén tapasztalt többrendbeli jogsértésekre hívta fel a FIFA és az UEFA figyelmét a Mikó Imre jogvédelmi szolgálat Háromszéki irodája és Markó Attila sepsiszentgyörgyi parlamenti képviselő. A két szövetséghez elküldött levélben a Rapid-Kolozsvári CFR, illetve a Hollandia-Románia mérkőzéseken tapasztalt szurkolói túlkapásokat jelzik az illetékes európai és nemzetközi szövetségek felé, kérve őket, hogy járjanak el kompetenciájuk szerint.

Az elküldött angol nyelvű levelet mellékelten találják.

A Román Labdarúgó Szövetség sajnálatosnak nevezi a válogatott csapat mérkőzésén történt magyarellenes megnyilvánulást

A Román Labdarúgó Szövetség levélben válaszolt az RMDSZ Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálatának azon felszólítására, amelyet a Szövetség a román labdarúgó válogatott, március 26-i, amszterdami meccsén történt atrocitás kapcsán fogalmazott meg, amely során román szurkolók egy csoportja diszkriminatív feliratot függesztett ki.

„A Román Labdarúgó Szövetség az RMDSZ Főtitkárságára eljuttatott levelében Kassai Adalbert főtitkár sajnálatos esetnek nevezi a holland-román mérkőzésen történteket, amelyet a szervezők és a rendfenntartók előzetes, körültekintő óvintézkedései sem tudtak megfékezni”- jelentette be ma délben Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára.

„A futball szövetség válaszában kiemeli, hogy elítéli és tiltja a sporteseményeken megnyilvánuló szélsőséges viselkedést, valamint biztosított minket arról, hogy a partnerség és a jó együttműködés szellemében, a továbbiakban is mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ehhez hasonló, magyarellenes retorikát megfékezzék - hangsúlyozta Kovács Péter főtitkár, majd hozzátette: az RMDSZ méltányolja a Román Labdarugó Szövetség válaszát és a magyarellenes megnyilvánulásokkal szembeni korrekt álláspontját.


 

RMDSZ: újabb fellépés a székely szimbólumok védelmében

"Az RMDSZ Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálata újabb feljelentést tett a Diszkriminációellenes Tanácsnál, az április 1-i, hétfői gyulafehérvári női kosárlabdameccsen történtek alapján, ahol a székely zászlót lengető Sepsi SIC csapat szurkolóját kivezették a gyulafehérvári sportcsarnokból” - jelentette be Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára, majd hozzátette: elmarasztalja a szervezőket, akik helytelenül és etikátlanul jártak el, hiszen a teremben több zászlót is lobogtattak a szurkolók - köztük az amerikait is , de csak a székely lobogó verte ki náluk a biztosítékot.

"A Román Kosárlabda Szövetség Alapszabályzatának 2. cikkelye kimondja, hogy a Szövetség elutasítja a bárminemű diszkriminációt-, ezt a szervezők figyelmen kívül hagyták, valamint cselekedetükkel megsértették a szabad véleménynyilvánítás és a szólásszabadság alkotmányos jogát, ugyanakkor nyíltan cenzúrázták és diszkriminálták a székely csapat támogatóit azáltal, hogy a meccsen jelenlévő többi zászló közül a székely lobogót tiltották ki”- hangsúlyozta a főtitkár.

Az RMDSZ a Diszkriminációellenes Tanácshoz eljutatott feljelentés mellett, felszólítással fordult a Román Kosárlabda Szövetséghez, valamint a házigazda gyulafehérvári kosárlabda klubhoz, amelyben arra kéri a vezetőséget, hogy vizsgálja ki a mérkőzés során történteket, és tegye meg a szükséges intézkedéseket az ügyben.
 Újabb feljelentést tett az RMDSZ magyarellenes futballszurkolók ellen

A Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálatához érkező jelzést követően, az RMDSZ bűnügyi keresetet nyújtott be az ügyészséghez amiatt, hogy a román labdarugó válogatott keddi, március 26-i, amszterdami mérkőzésén román szurkolók egy csoportja diszkriminatív feliratot függesztett ki.

„A Hollandia - Románia világbajnoki selejtező mérkőzésen román szurkolók, a március 18-i magyar zászlóégetésre utalva, ,,Egy rongyégetésért letartoztatni akarjátok, miközben éveken keresztül mosolyogva tűrtétek az RMDSZ állampolitikaként hangoztatott etnikai terrorizmusát” szövegű feliratot helyeztek el a nézőtéren, ezáltal meggyaláztak egy magyar nemzeti szimbólumot, és nyíltan etnikai diszkriminációra uszítottak - tájékoztatott ma délben Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára.

 A főtitkár rámutatott arra, hogy a szurkolók tette vét a Román Labdarúgó Szövetség fegyelmi szabályzatának 54/2 cikkelye ellen, valamint a bűntető törvénykönyv 317. cikkelyének előírásai értelmében akár 6 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetéssel, vagy pénzbírsággal is büntethető.

„Az RMDSZ az ügyészségre eljutatott, ismeretlen tettes ellen megfogalmazott feljelentés mellett, felkéréssel fordult a Román Labdarúgó Szövetséghez is, amelyben arra kéri ennek vezetőségét, hogy a márcus 18-i esethez hasonlóan, vizsgálja ki a mérkőzésen történteket, és tegye meg a szükséges intézkedéseket az ügyben”- hangsúlyozta a Szövetség főtitkára. Az RMDSZ a keresetekhez bizonyítékként mellékelte az egyik sportújságban megjelent fényképet.

RMDSZ: börtönben a helye a magyar zászlót égető szurkolóknak


Az RMDSZ Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálata bűnügyi keresetet nyújtott be az ügyészséghez amiatt, hogy hétfőn, március 18-án, egy  kolozsvári labdarúgó mérkőzésén, a vendég csapat szurkolói elégettek egy magyar zászlót. Ezen kívül az RMDSZ ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen, és a Román Labdarúgó Szövetségnél.

Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára tájékoztatása szerint a kolozsvári ügyészséghez intézett feljelentésében a bűntető törvénykönyv 317. cikkelyére hivatkoznak, melynek előírásai alapján bármilyen etnikai, nemzetiségi, vagy vallási diszkriminációra való uszítást 6 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetéssel, vagy pénzbírsággal sújtják.

A főtitkár elmondta, hogy a rendőrségre benyújtott panaszban a 2008. évi 4-es számú törvény 10. és 20. cikkelyének előírásaira hivatkoznak, miszerint tilos a sportrendezvényeken résztvevő szurkolók bármilyen jellegű szélsőséges megnyilvánulása, illetve büntetendő a diszkriminatív, faji és nemzeti gyűlöletre uszító feliratok használata.
 

Az RMDSZ felszólítja a Román Futball Szövetség vezetőségét, hogy vizsgálja ki a mérkőzésen történteket, valamint tegye meg a szükséges intézkedéseket és indítson fegyelemi eljárást a vendég klub szurkolói ellen.


Az RMDSZ feljelentést tett a Diszkriminációellenes Tanácsnál Radu Banciu tévéműsora miatt


„Az RMDSZ Mikó Imre jogvédelmi szolgálatához érkezett lakossági észrevétel alapján feljelentést tesz Radu Banciu televíziós műsorvezető ellen, aki március 12-i, b1-es csatornán sugárzott „Lumea lui Banciu” műsorát rágalmazó, propagandisztikus, magyar-ellenes retorikára élezte ki, ezzel pedig nyíltan, támadta az erdélyi magyarságot, gyűlöletre uszítva a többségi lakosságot” - nyilatkozta Kovács Péter főtitkár.

 „Az RMDSZ, mint a romániai magyar nemzeti közösség érdekvédelmi szövetsége kötelességének tartja, hogy felhívja a hatóságok figyelmét a soviniszta, diszkriminatív megnyilvánulásokra, és felszólítja a Diszkriminációellenes Tanácsot, hogy vizsgálja ki az ügyet, valamint tegye meg a szükséges intézkedéseket, és a 137/2000-es Kormányrendelet alapján szankcionálja az említett műsorvezetőt”- jelentette ki a főtitkár, majd hozzátette: „Baciu műsorában több ízben túllépte a jóízlés határait, nyíltan közösségünk ellen fordult, „középszerűeknek”, „rablófészeknek” és „történelem-nélkülieknek”, „egyszerű gondolkodású, együgyű népnek” titulálva a magyarságot.  

Az RMDSZ főtitkára szerint Banciu a műsor pamflet-jellege mögé bújva nyíltan uszít és rágalmaz, olyan hamis feltevéseket hangoztatva, miszerint ha egy román állampolgár székely megyébe látogat, annak feltörik az autóját, vagy Erdő Péter bíboros pápává választása esetén a román nép másik kontinensre kell költözzön.

 

Temes megyében is beindul a Mikó Imre jogvédelmi szolgálat

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség által elindított Mikó Imre jogvédelmi szolgálathoz csatlakozik az RMDSZ Temes megyei szervezete. A megyei elnökség csütörtöki döntése értelmében az elkövetkezőkben a bánsági magyarok a Temes megyei RMDSZ irodában kaphatnak szakszerű eligazítást és tanácsadást azokra a kialakult visszás helyzetekre, amelyekben magyar nemzetiségükért érte őket hátrányos megkülönböztetés.

„A Temes megyei RMDSZ húsz éve biztosít jogi szaktanácsadást a magyar közösségnek, kéthetente fogadóórákat tartunk, ahol jogászok látják el tanácsokkal az érdeklődőket. A Mikó Imre jogvédelmi szolgálat sajátos szaktudással és hálózati jellegével egészíti ki a már működő szolgáltatásunkat” – nyilatkozta Halász Ferenc megyei RMDSZ elnök, majd elmondta, hogy a Mikó Imre jogvédelmi szolgálathoz kedvező alapot biztosítanak a már működő jogi fogadóórák, a két tevékenység kiegészíti egymást, így sokkal szélesebb körű segítséget tudnak nyújtani a bánsági magyaroknak.

„Meggyőződésünk, hogy Temes megyében is vannak olyan magyarok, akiket magyar nemzetiségükért munkahelyükön, üzletben, orvosnál vagy bárhol hátrányos megkülönböztetésben részesítettek. Teljes jogú állampolgárai vagyunk ennek az országnak még akkor is, hogyha kisebbségben vagyunk. A nemzetiségünkből fakadó hátrányos megkülönböztetéseket és negatív észrevételeket hivatalosan is jegyeznünk kell, valamint a szakértői segítséggel megoldásokat kell találnunk jogaink érvényesítésére”- hangsúlyozta Molnár Zsolt parlamenti képviselő a jogvédelmi szolgálat Temes megyei elindítása kapcsán.

A panaszokkal, észrevételekkel hétfőtől szerdáig, valamint pénteken 9 órától 15 óráig, illetve csütörtökön 15 órától 19 óráig lehet jelentkezni. A fogadóórán jogorvoslatot és eligazítást kéthetente kedden délután 17 órától, illetve minden pénteken 15 órától előzetes bejelentkezés alapján lehet igényelni az RMDSZ Temes megyei székházában. Az érdeklődök a Temes megyei RMDSZ irodában vagy a 0256 493 338-as telefonszámon kérhetnek előzetesen időpontokat vagy jelezhetik észrevételeiket.

 

Az RMDSZ Aradon is elindítja a Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálatot


Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke február 4-én, Kolozsváron jelentette be, hogy a romániai magyarság érdekvédelmi szövetségeként eligazítást és védelmet kívánunk biztosítani minden olyan romániai magyar természetes és jogi személynek, valamint intézménynek, akiket a nemzetiségük, a magyar mivoltukból eredően ért hátrányos megkülönböztetés.

Az elmúlt több mint két évtizedben az RMDSZ számos kisebbségi vonatkozású jogot tudott kiharcolni és törvénybe foglalni. Ezek alkalmazása során viszont sokszor tapasztalunk – különböző okokból – fennakadást, torz helyzetek kialakulását. Szükségesnek tartjuk, hogy az e téren tapasztalható visszásságokat egyrészt a közvélemény elé tárjuk, másrészt pedig a rendelkezésünkre álló eszközöket és lehetőségeket felhasználva orvosolni próbáljuk. Nem utolsó sorban az is célunk, hogy a nagyobb horderejű, szélesebb kört érintő eseteket akár a politika terére vigyük, nemcsak eseti, hanem általános megoldásokat keresni és találni is ezáltal.

A Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálat célja az ilyen jellegű visszaélések begyűjtése, az érintettek számára eligazítás, illetve - a lehetőségek függvényében - jogorvoslat biztosítása. Ezt a szolgáltatást február 25-étől az aradi, Arad megyei magyarok is igénybe vehetik, ha ezügyben személyesen felkeresik az RMDSZ aradi (Episcopiei utca, 32. szám) székházát, jelentkeznek a székház 0257-250627-es számú telefonján vagy az rmdszarad@rmdsz.ro internetes postacímen.

Arra kérünk és bátorítunk mindenkit, hogy éljen ezzel a lehetőséggel önmaga és mindnyájunk érdekében.

           

Hunyad megyében is Mikó Imre kisebbségvédelmi szolgálat

A dél-erdélyi szórványban a korrektség és a békés együttélés jellemző a közösségekre, de azért időnként itt is tapasztalhattuk, hogy a társadalom nem képes végleg levetkőzni a nacionalista, szélsőséges indulatokat - jelentette ki az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke a kisebbségvédelmi szolgálat Hunyad megyei elindításakor.

Szerdán este ülésezett az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöksége, amely döntést hozott a kisebbségvédelmi szolgálat elindításáról, napirenden szerepelt még a Minden gyerek számít beiskolázási kampány, az RMDSZ csíkszeredai kongresszusára való előkészület, a negyedik Hunyad Megyei Magyar Napok megszervezése, valamint egyéb szervezetépítési kérdések.

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő úgy fogalmazott, a beinduló szolgálat támaszt és segítséget jelent azokban az esetekben is, amelyeken a magyarságukban sértett egyének mindeddig inkább túlléptek. „Félre kell tennünk a negatív beidegződést és büszkén kell vállalnunk magyar identitásunkat, anyanyelvünket, úgy ahogyan például a Hunyad Megyei Magyar Napokon a nyilvánosság elé léptünk és megmutattuk magyarságunkat. Tavaly a vajdahunyadi önkormányzati választásokon láthattuk, amint emelkedik a társadalmi tét, azonnal fellángol a magyarellenesség és a kirekesztés. Sajnos ilyenkor a legkönnyebb a kisebbségeket okolni, nekünk ez ellen fel kell lépnünk. Ennek egyik eszköze az új, Mikó Imre kisebbségvédelmi szolgálat” - fogalmazott Winkler Gyula.

Hunyad megyében négy településen, Déván, Vajdahunyadon, Lupényban és Petrozsényban állnak a panaszosok rendelkezésére az RMDSZ önkormányzati képviselői vagy helyi elnökei, a szolgálat megyei felelőse Kofity Zoltán irodavezető.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Erdély-szerte létrehozta a Mikó Imre nevével fémjelzett szolgálatot. A Hunyad megyében is működő szolgálat célja, hogy eligazítást adjon és megoldást javasoljon magyar embereknek és magyar intézményeinknek, akiket magyarsága miatt ért hátrányos megkülönböztetés.

 

Mikó Imre jogvédelmi szolgálat Nagyenyeden is

A Fehér megyei RMDSZ is bekapcsolódik a Szövetség által elindított jogvédelmi szolgálati programba, amely keretén belül naponta 10.00 és 16.00 óra között várják a megyei székházba (Nagyenyed, Malom utca. 24. szám) mindazokat, akiket magyar nemzetiségük miatt hátrányos megkülönböztetés ért, vagy kisebbségjogi tanácsadásra, - orvoslásra szorulnak.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Mikó Imre jogász, író, műfordító, politikus nevét viselő új, február 4-én elindult kezdeményezésének célja, hogy eligazítson és védjen minden olyan romániai magyar természetes és jogi személyt, valamint intézményt, akiket a nemzetisége miatt ért hátrányos megkülönböztetés.


 

Mikó Imre jogvédelmi szolgálatot indított az RMDSZ

 

Mikó Imre jogász, író, műfordító, politikus, erdélyi polihisztor nevét viseli a Romániai Magyar Demokrata Szövetség által elindított kisebbségi vonatkozású jogvédelmi szolgálat. Kelemen Hunor szövetségi elnök február 4-én, Kolozsváron jelentette be, hogy eligazítást és védelmet kívánnak biztosítani minden olyan romániai magyar természetes és jogi személynek, valamint intézménynek, akiket a nemzetisége miatt ért hátrányos megkülönböztetés.

Kelemen Hunor elmondta: az elmúlt több mint két évtizedben az RMDSZ számos kisebbségi vonatkozású jogot tudott kiharcolni, törvénybe foglalni, amelyek alkalmazása során bizonyos esetekben fennakadások figyelhetők meg. A Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálat célja ezen visszaélések begyűjtése, az érintettek számára eligazítás biztosítása, illetve a lehetőségek függvényében, jogorvoslat biztosítása. A politikus kiemelte, hogy az elmúlt időszakban jelzések érkeztek a nemzeti szimbólumaink használatának korlátozásáról, az anyanyelvű oktatáshoz való hozzáférés megakadályozásáról, kétnyelvű táblák lefestéséről, vagy akár az állami intézményekben a 20%-os szabályozás által biztosított kétnyelvűség mellőzéséről. Ilyen és ehhez hasonló visszaélésekkel kapcsolatban bármely megyei és területi RMDSZ irodához lehet fordulni. A kezdeményezés számos megyében ingyenes fogadóórákkal is kiegészül, ahol jogászok, ügyvédek, önkormányzati képviselők, politikusok várják az érdeklődőket.

A szövetségi elnök szerint a program névválasztása nem véletlen, hiszen Mikó Imre pályája során a kisebbségi jogvédelmet szolgálta, ebből a célból Bukarestben irodát is működtetett.


Hírlevél