Borbély László államtanácsos: ma Bukarest volt a fenntartható fejlődés európai fővárosa

Borbély László államtanácsos: ma Bukarest volt a fenntartható fejlődés európai fővárosa

A Kormány Fenntartható Fejlődés Főosztálya, a Fenntartható Fejlődés Konzultatív Tanácsával, a Fenntartható Fejlődés Konzultatív Tanácsainak Európai Hálózatával (EEAC) közösen, a Képviselőház Külpolitikai Bizottságának támogatásával ma kezdődött a „Fenntarthatóság, szolidaritás és ellenálló képesség: közös értékek az Európai Unióban” nemzetközi konferencia.

„Két évvel azután, hogy csatlakoztunk a Fenntartható Fejlődés Konzultatív Tanácsainak Európai Hálózatához, a szervezet legfontosabb éves rendezvényének adunk otthont Bukarestben. Számos európai ország több mint 170 képviselője, tudósok, politikai döntéshozók, a vállalkozói szféra és a civil társadalom képviselői vitatták meg ma a Parlamentben Európa jelene és jövője szempontjából rendkívül fontos témákat. Elmondhatjuk, hogy ma Bukarest volt a fenntartható fejlődés európai fővárosa. Ezt annak köszönhetjük, hogy az egyik legbonyolultabb globális dokumentumot, az ENSZ által elfogadott  Agenda 2030-at professzionális módon és teljes elkötelezettséggel közelítettünk meg. Románia regionális központ ebben a tekintetben, és intenzíven dolgozunk azon, hogy továbbra is számos jó gyakorlatot megoszthassunk más kormányokkal” – mondta Borbély László.

A konferencia kétnapos lesz, és hat technikai ülésszakot tartalmaz. A mai nap folyamán négy ülésszakra került sor: Fenntarthatóság Európában: kihívások, trendek és cselekvések; Az EU többéves pénzügyi hozzájárulása - a fenntartható fejlődés kerete: lehetőségek és legjobb gyakorlatok; A rugalmasság és az intézményi partnerségek növelése Romániában: tanulságok és a legjobb gyakorlatok megosztása; Együttműködés, partnerségek és szinergiák a fenntartható fejlődés érdekében az Európai Unióban.

Az EEAC 18 tanácsadó testületet tömörít 14 európai országból és régióból, a tudományos élet, a civil társadalom, a magánszektor és az állami szervek képviselőivel, valamint a független tanácsadás terén több éves tapasztalattal rendelkező szakértőkkel. Az EEAC hálózat együttműködik olyan uniós intézményekkel, mint az Európai Bizottság, az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA); valamint más hálózatokkal, mint például az Európai Fenntartható Fejlődési Hálózat (ESDN), az Európai Környezetpolitikai Intézet és a Fenntartható Fejlődés és Nemzetközi Kapcsolatok Intézete.

kapcsolódó

Hírlevél