Kelemen Hunor: egyszerűen, bürokráciamentesen kell segíteni a fogyasztókat az elszabaduló energiaárak kifizetése kapcsán

Kelemen Hunor: egyszerűen, bürokráciamentesen kell segíteni a fogyasztókat az elszabaduló energiaárak kifizetése kapcsán

Jövő kedden szavaz a parlament a bizalmatlansági indítványról, addig nekünk az energiaárakról sürgősségi kormányrendeletet kell elfogadnunk – mondta el Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes a 10 perc Bukarest 26. adásában. A miniszterelnök-helyettes az RMDSZ kormányzati tájékoztatójában rámutatott: azért kell gyorsan lépni, mert amennyiben a bizalmatlansági indítvány szavazásának eredményeként megbukik a kormány, az ideiglenes ügyvivő kormány nem tud sürgősségi kormányrendeleteket kibocsátani az energiaárak szabályozása kapcsán.

Pénteken és hétfőn újabb kormányülést fognak tartani, emelte ki Kelemen Hunor, a hétfői ülésen pedig sürgősségi kormányrendelettel eldöntik, hogy milyen kompenzációs mechanizmussal, és milyen szakaszokban fogja az állam segíteni azokat a fogyasztókat, akiknek a jövedelmük nagy részét elvinné az elszabadult energiaárak kifizetése.

Mi azt javasoljuk, hogy a legegyszerűbb, bürokráciasmentes és a fogyasztókat semmiféle dossziék elkészítésének ki nem tévő procedúra kerüljön jóváhagyásra, a kompenzációt pedig egyenesen a szolgáltató cégek kapják meg az államtól. Tehát a polgárnak, a fogyasztónak nem lesz más dolga, mint a számlán lévő összeget kifizetni, amelyen fog szerepelni egy mínuszos összeg is, amit az állam kompenzál. Mondanék egy példát: hogyha 200 lejes számlát kapunk, a 200 lej mellett lesz egy -40,-50,-60 lejes összeg, azt nem kell befizetni, azt az állam kompenzációként fogja kifizetni a szolgáltatóknak akár villamos energiáról beszélünk, akár gázszolgáltatásról” – részletezte Kelemen Hunor.

Azok esetében, akik távfűtéses rendszerre vannak rácsatlakozva, szintén a szolgáltatót kell támogatni azért, hogy ne legyen kitéve minden egyes háztartás a bürokratikus eljárásnak.

A 10 perc Bukarest adásban a harmadik oltásról is beszélt az RMDSZ elnöke, amelyet ettől a héttől kezdően kaphatnak meg azok, akiknél a második oltástól számítva legalább 6 hónap eltelt.

Mivel a következő napokban, hetekben további esetszám-növekedésre lehet számítani, amely a kórházak teherbíró képességét is próbára teszi, Kelemen Hunor kéréssel fordult azokhoz is, akik eddig nem oltatták még be magukat. „Az oltás az egyetlen olyan lehetőség, hogy ennek a járványnak a különböző intenzitású szakaszait minél kevesebb veszteséggel tudjuk túlélni. Kell gondolnunk az idős szülőkre, azokra, akiknek a kitettsége nagyobb, és kell gondolnunk a gyerekeinkre, társunkra is. Egymásra kell vigyáznunk” – nyomatékosított.

kapcsolódó

Hírlevél