Kelemen Hunor köszöntő beszéde az Európai Néppárt bukaresti kongresszusán

Kelemen Hunor köszöntő beszéde az Európai Néppárt bukaresti kongresszusán

Kelemen Hunor vagyok, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, amely az Európai Néppárt legrégebbi romániai tagszervezete. 1,2 milliós etnikai közösséget képviselek. Az én közösségem a kommunista diktatúra megbukása utáni első pillanattól azt vallotta, hogy az országunknak az Európai Unióban és az Észak-atlanti Szövetségben van a helye.

Történelmi tapasztalatunk, hogy Keletről sohasem jött jólét. Keletről soha nem jött szabadság, és nem jött biztonság sem. Ezt ma is így gondoljuk. Őszinte és szókimondó ember vagyok, szeretem a dolgokat nevükön nevezni.

 

Hölgyeim és Uraim!

Évtizedek óta nem voltunk ilyen nehéz helyzetben. Évtizedek óta nem kellett egyszerre ennyiféle kihívásra választ adni. Hosszú-hosszú ideje nem éreztük azt, hogy egyszerre ennyi válság veszélyezteti a megszokott európai életformánkat, a jólétet, a kiszámíthatóságot, a biztonságot és a szabadságot. Dühös, csalódott, reményvesztett emberekkel találkozunk, akik úgy érzik, hogy elveszítették a talajt a lábuk alól. Biztonságra vágynak és kiszámíthatóságra. Azt várják, hogy azok, akikre az életüket bízták, az ő valós problémáikkal foglalkozzanak.

A kialakult helyzetért mindannyian felelősek vagyunk. Ezt el kell ismernünk. Felelősek vagyunk, mert mi vezetjük az Európai Uniót legalább tíz esztendeje. Felelősek vagyunk, mert az Unió tagállamainak többségében a mi pártcsaládunk vezetői kormányoznak. Az első számú felelős pedig mindig az, aki a hatalmat gyakorolja. Ezt a felelősséget semmilyen retorikai trükkel és politikai balettel nem tudjuk másokra nyomni.

 

Kedves Barátaim! 

Az Európai Néppártnak a felelőssége ma is óriási. Rajtunk múlik, hogy milyen lesz a jövő Európában. Rajtunk múlik, hogy az emberek ismét elhiszik-e nekünk, hogy nem a bürokráciát, nem a kizárólagos gazdasági érdekeket, hanem a mindennapi emberek érdekeit képviseljük. Éppen ezért tisztáznunk kell néhány dolgot.

Először is azt, hogy kik vagyunk. Azt, hogy milyen értékeket képviselünk. Azt, hogy kiket képviselünk. És azt, hogy mi a jövőképünk. Az alapértékek tekintetében nincs vita közöttünk. De meg kell tudnunk különböztetni magunkat a szocialistáktól, a zöldektől, a liberálisoktól. Nem mondhatjuk ugyanazt, amit ők. Nem ismételgethetjük az ő témáikat, mert akkor mi is olyanná válunk, mint ők. És a mi választóink elfordulnak tőlünk, az ő választóik pedig nem fognak minket választani. Nekünk meg kell mutatnunk azt, hogy mitől vagyunk másak, mitől vagyunk jobbak, mint ők. Nem egyszerű feladat. De nem is lehetetlen.

Ma nekünk azt is meg kell mutatnunk, hogy melyek a kialakuló új világrend körvonalai, és hogy mi ebben hol látjuk az Unió helyét. Világosan ki kell mondanunk: nem áldozható fel az Európai Unió gazdaság versenyelőnye és versenyképessége egy erőltetetett ütemű zöld átállás oltárán. Szeretjük a környezetet, a tiszta levegőt, a tiszta vizet. Ám olyan átmenetre van szükség, amely nem követel több áldozatot, mint amennyi nyereséget hoz. A mértékletesség és a fokozatosság elvét kell követnünk.  Világosan látnunk kell azt is, hogy ma egyre többen érzik magukat politikai árvának. Feléjük kell fordulnunk és kezet kell nyújtanunk nekik. Nem hagyhatjuk, hogy a mainstream-ellenes, szélsőséges pártok legyenek az egyedüliek, akik ezekkel, a mára hatalmassá nőtt tömegekkel foglalkoznak.

Az Európai Néppárt ismét határozottan föl kell vállalja a farmerek, a mezőgazdászok, a kis- és középvállalkozók képviseletét. Az Európai Uniónak pedig, bármennyire is nehéz ezt néhány tagállamnak elfogadnia, biztosítania kell az európai őshonos nemzeti kisebbségek jogainak az érvényesítését. Ez is európai szintű feladat, mert a kulturális, etnikai sokszínűség azzá teszi.

Az Európai Unió erőt kell fölmutasson. De nem úgy, hogy folyamatosan azokkal foglalkozik, akik a házon belül más véleményt képviselnek, mert ez a legkönnyebb. Hanem úgy kell erőt mutatnia, hogy ismét releváns és igen: megkerülhetetlen legyen a világpolitika alakításában. Nem odázható el egy közös védelmi és biztonságpolitikai rendszer és gyors reagálású védelmi kapacitás kialakítása. Ennek természetesen kiegészítenie, nem helyettesíteni kell mindazt, amit az Észak-atlanti Szövetség nyújt. Készen kell lennünk megvédeni az Európai Unió közösségeit az illegális bevándorlóktól, az aszimmetrikus támadásoktól és a digitális térben folyó információs hadviseléstől is.

Az Európai Néppárt ma Romániában tartja a kongresszusát, és ez nagyszerű dolog. A periférián vagyunk. Az Unió és a NATO peremvidékén. Ez egy időben jelent felelősséget, lehetőséget, de kockázatokat is. Ez a peremvidék a balti államoktól Bulgáriáig terül. Ma ez a legsérülékenyebb régiója az Uniónak. Ezért amikor azt látják az emberek, hogy még mindig a kettős mércét alkalmazzák egyes tagállamok velünk szemben, akkor dühösek, fel vannak háborodva.

A schengeni csatlakozás körüli politikai tangó nem vállalható. És ezt itt, a családban is el kell mondani. Képesek vagyunk és meg tudjuk védeni az Unió külső határait, erre fölkészültünk. Ki lehet találni mindenféle ürügyet, kifogást a teljes schengeni csatlakozás elhalasztásához, ám ez rövid távon is óriási károkat okoz. Ezért innen is azt kérem mindazoktól, akik eddig fenntartásokkal viseltettek Románia schengeni csatlakozását illetően, hogy az azonnali politikai haszon helyett a közép és hosszú távú közös érdekeket helyezzék előtérbe.

 

Kedves Barátaim!

Mi itt a periférián olyan szerepet látunk el, mint a jó minőségű kenyér héja: ahogy a kenyér héja védi a kenyér belsejét, úgy védjük mi is a tőlünk bennébb élőket. Amennyiben megreped a kenyér héja, kiszárad a belseje, megromlik, ehetetlenné válik. Ezért arra kérlek, hogy ne úgy tekintsetek ránk, mint egy fejlődő piacra, mint egy nyűgös és problémás vidékre. Hanem úgy, mint egy olyan pajzsra, amely az egész belső világot védi.

 

Tisztelt Barátaim! 

Azt kívánom, hogy június 9-én ne csak a legtöbb mandátumot megszerezve és azzal megelégedve ott folytassuk, ahol most tartunk, hanem azt kívánom, hogy együtt legyen erőnk elvégezni a szükséges korrekciókat. Legyen erőnk visszaadni a polgároknak a reményt és a hitet abban, hogy Európa a legjobb hely a Földön. Bizonyítsuk be nekik, hogy a mi nemzedékünk képes megőrizni és továbbadni azt az Európát, amely évszázadok óta alakította a világot és meghatározta a történelem menetét.

Sok sikert az Európai Néppártnak és minden tagszervezetének!

kapcsolódó

Hírlevél