Minden magyar gyermek számít! – újraindul az RMDSZ beiskolázási kampánya

Minden magyar gyermek számít! – újraindul az RMDSZ beiskolázási kampánya

Minden magyar gyermek számít” jelszóval indítja újra az RMDSZ tájékoztatási és tudatosítási kampányát, amelynek részleteiről Magyari Tivadar oktatásért felelős ügyvezető alelnök és Szabó Ödön parlamenti képviselő számolt be a kampány csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az RMDSZ arra biztatja a magyar vagy etnikai szempontból vegyes családokat, hogy írassák anyanyelvű oktatási intézménybe gyermekeiket.

A cél idén is az, hogy ebben a két hétben olyan hangulat alakuljon ki, amikor kiemelten figyelünk a magyar oktatás jövőjére. A Szövetség kiemelt feladata a magyar oktatás fontosságának tudatosítása. Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy magyarul tanulni nem hátrány, hisz a magyar nyelvű oktatást számos alapítvány, anyaországi közintézmény támogatja a délutáni oktatás, a tehetségápolás vagy felzárkóztatás számos formájában” − hangsúlyozta Magyari Tivadar. Hozzátette, a beiskolázási kampány és az RMDSZ törekvéseinek köszönhetően, az országos népességcsökkenés ellenére, stabilizálódott a magyar elemi iskolákba beiratkozó gyermekek száma, amely 9 500-10 000 diák között mozog, emellett pedig sikerült megtartani a magyar iskolák struktúráját is.

Szabó Ödön elmondta, nagyon fontos az, hogy az elmúlt időszakban a magyar oktatási hálózat infrastruktúrája sok helyen megújult. Ez azt mutatja, hogy önkormányzati vezetőink az elmúlt években prioritásként kezelték az oktatási hálózat fejlesztését. Ugyanakkor pozitív irányba indult a román nyelv oktatásának minősége is, ami erősíti a tényt, miszerint ha egy diák anyanyelvi oktatásban részesül, ugyanúgy elsajátíthatja a román nyelvet is. Az elmúlt időszakban indult el az a pályázat, amelynek keretében 9 millió eurót fordítanak arra, hogy a kisebbségi oktatásban részt vevő, román nyelvet oktató pedagógusoknak új segédanyagokat, új, a tantervhez illeszkedő módszertani képzést biztosítsunk.

A feladatunk az, hogy minél több szülőt meggyőzzünk arról, hogy írassa magyar iskolába gyermekét. Még mindig van 8-10 százaléknyi diák, aki nem anyanyelvén tanul, mert vegyes házasságból származik, vagy mert lakhelyükön nem elérhető a magyar nyelvű oktatás. Én azt gondolom, hogy erősítenünk kell közösségi vezetőként, pedagógusként, szülőként a magyar oktatás jelentőségét” − magyarázta a szakpolitikus.

 

Újraindul az RMDSZ beiskolázási kampánya – Szabó Ödön és Magyari Tivadar nyilatkozata

kapcsolódó

Hírlevél