RMDSZ: az egyházi tulajdonban levő tanintézmények korszerűsítését ezentúl az önkormányzatok, illetve állami költségvetésből is finanszírozhatják

RMDSZ: az egyházi tulajdonban levő tanintézmények korszerűsítését ezentúl az önkormányzatok, illetve állami költségvetésből is finanszírozhatják

Az RMDSZ munkájának köszönhetően ezentúl az egyházi tulajdonban levő ingatlanok felújítását és karbantartását az önkormányzatok, illetve állami költségvetésből is finanszírozhatják – erről szavazott ma döntéshozó fórumként a képviselőház plénuma.

A törvénytervezet kidolgozását széles körű konzultáció előzte meg a kezdeményezők, a Vallásügyi Államtitkárság és az egyházi képviselők között. „A történelmi magyar egyházainkkal konzultálva, a bizottsági munkálatok folyamán megteremtettük a jogi keretet ahhoz, hogy anyagi forrást biztosíthasson az önkormányzat a kulturális örökség részét képező javak megőrzésére, karbantartására, kulturális-vallási múzeumok rendezésére, fenntartására, egyházmegyék, esperességek közigazgatási székhelyeinek építésére, javítására, plébániák, parókiák, temetők karbantartására, valamint a szociális és egészségügyi létesítmények építésére, berendezésére és javítására. Először ad lehetőséget az új törvény arra is, hogy a szociális intézmények működési költségeinek a fedezésére is adjon támogatást a Vallásügyi Államtitkárság” – emelte ki Szabó Ödön frakcióvezető-helyettes.

Csoma Botond elmondta, hogy a ma elfogadott törvény Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármesterének kezdeményezé eredményeként jött létre, majd ennek hatáskörét sikerült kibővíteni az egyházaink javaslatára: „Ma nemcsak egy joghézagot tömtünk be a román jogrendszerben, de további támogatási lehetőségeket vezettünk be egyházi tulajdonban lévő ingatlanok, intézmények támogatására, hiszen sok esetben az állam, az önkormányzat feladatait is ellátják.”

A ma megszavazott törvény értelmében bebizonyosodott újból, hogy az RMDSZ csapatmunkát végez. Helyi kezdeményezést karolt fel a parlamenti csoport, majd abból sikerült országszerte egy olyan plusz lehetőséget biztosítani más önkormányzatok, egyházak számára is, amely eddig vitatott volt. Megyőződésem, hogy nemcsak Kolozsváron, de számos más erdélyi településen is hasznát vesszük a jogi pontosításnak” – fogalmazott Kolozsvár alpolgármestere.

A törvény a Hivatalos Közlönyben való megjelenését követően lép hatályba.

kapcsolódó

Hírlevél