RMDSZ: növeljük a zöldövezeteket a településeken

RMDSZ: növeljük a zöldövezeteket a településeken

Törvényben szabályozná a parlament a települések belterületén kialakítandó zöldövezeteket.  A törvénytervezetről hétfőn szavazott a szenátus, azt követően, hogy ezt az államelnök visszaküldte a parlamentnek újratárgyalásra. Mostantól több kötelezettsége lesz az önkormányzatoknak és a jogi személyeknek az építkezések esetén, ugyanakkor a törvénytervezetben foglaltak alapján létrehozott zöldövezetek kulturális-, és sporttevékenységekre is használhatóak lesznek – tájékoztatott Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője azt követően, hogy a szenátus első házként szavazott a kezdeményezésről.

A tervezet szerint már a zonális rendezési tervben (PUZ) az összterület 30%-át zöld övezetnek kell kitenni az eddigi 10%-hoz képest – mutatott rá Császár Károly, a Szövetség Maros megyei szenátora, a szenátus közigazgatási bizottságának elnöke. A jogszabály egyik fő célja minél több zöldövezet kialakítása, valamint megteremteni a lakosságnak az egészséges életmódhoz szükséges feltételeket.

A jogszabálytervezet esetében a végső döntést a képviselőház plénuma hozza meg, a törvény az államelnöki kihirdetést követően léphet hatályba.

kapcsolódó

Hírlevél