RMDSZ: támogatásban részesülnek a krumpli-, zöldség- és gyümölcstermesztők

RMDSZ: támogatásban részesülnek a krumpli-, zöldség- és gyümölcstermesztők

Állami támogatásban részesülnek azok a mezőgazdasági termelők, akik krumpli-, zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkoznak: az engedélyezett természetes személyek (PFA), egyéni vállalkozók (ÎI), családi vállalkozások és más jogi személyek számára a támogatás éves felsőhatára 100 ezer euró, valamint szövetkezetek és elismert termelői csoportok esetében 300 ezer euró. Mindez a termékek csomagolására, címkézésére, raktározására és szállítására fordítható. A támogatás hároméves időszakra igényelhető és évente fizetik ki. A megpályázható összeg a forgalmazott termelés értékének húsz százaléka lehet. Abban az esetben, ha a termelés védett közegben, vagyis üvegházban, fóliasátorban történik, a termelésre létrehozott területnek minimum 500 négyzetméternek kell lennie.

„Mindhárom mezőgazdasági ágazat a megfelelő működés érdekében nagy befektetést igényel, Románia mezőgazdasági palettáján pedig egyre veszélyeztetettebb ágazatoknak számítanak, ezért szükséges az állami beavatkozás. A ma megszavazott támogatást az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia, ezután válik igényelhetővé” – mutatott rá Könczei Csaba, Kovászna megyei parlamenti képviselő a végszavazást követően, majd hozzátette: „Továbbra is támogatnunk kell minden olyan kezdeményezést, amely a hazai gazdák munkáját segíti, a helyi termékek fogyasztását helyezi előtérbe és ösztönzi a gazdálkodók önszervezési folyamatát.”

A törvénytervezetről a képviselőház döntőházként szavazott. Az államelnöki kihirdetést követően a támogatási kérések leadásának folyamatát és módszertanát a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium 30 napon belül dolgozza ki.

kapcsolódó

Hírlevél