A csavarok, amelyek összefogják a közösséget - Kelemen Hunor szövetségi elnök Arad megyében

A csavarok, amelyek összefogják a közösséget - Kelemen Hunor szövetségi elnök Arad megyében

A kiszabadított Szabadság-szobor 123 esztendős csavarját kapta ajándékba Kelemen Hunor szövetségi elnök november 7-én, Aradon, az RMDSZ megyei jelöltbemutatóján.

„Ez a csavar 123 évig fogta össze a Szabadság-szobrot, az aradiak ajándéka pedig azt jelképezi, hogy Kelemen Hunor a Szövetség elnökeként összefogja, összetartja a magyar közösséget” – mondta el Király András Aradon, a szimbolikus ajándék átadásakor.

Az RMDSZ elnöke úgy vélekedett, az erdélyi magyar közösség sok kis csavarból áll, amelyek hibátlanul működtetik a gépezetet.

„Minden magyar ember érdeme, hogy társadalmunk életerős, tenni akaró és jól működik. Ők tartják össze a mi Szövetségünket” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Az aradi Kultúrpalotában szervezett jelöltbemutatón több száz érdeklődő előtt mutatkoztak be a Szövetség Arad megyei szenátorjelöltjei - Ciszter Kálmán-András, Haász Tibor, Almási Vincze – és képviselőjelöltjei - Tóth Csaba, Szabó Mihály, Faragó Péter, Bíró Zoltán, Czuth Rozália, Sípos György, Király András.

„Amennyiben Arad megyében az RMDSZ összegyűjt 16-18 ezer szavazatot, biztosítani tudja a megye képviseletét a parlamentben. Önök legyenek szövetségeseink üzenetünk továbbításában: ha az RMDSZ nincs jelen erős képviselettel a parlamentben, a magyar közösség ügyét senki nem vállalja fel. A mi ügyeink csak számunkra fontosak, éppen ezért el kell érnünk, hogy nélkülünk ne születhessen döntés. Azt, hogy ne szűnjenek meg iskoláink, hogy szabadon használhassuk anyanyelvünket, hogy ne veszítsük el kulturális értékeinket, és ezeket tovább tudjuk adni, csak az RMDSZ erős parlamenti képviselete tudja biztosítani. Úgy kell nekünk dolgoznunk, hogy nélkülünk ne lehessen dönteni sem az alkotmány módosításáról, sem a közigazgatási vagy adóreformról. A mi közreműködésünk is szükséges az ország fejlődéséhez, hiszen mi itthon, szülőföldünkön akarunk bizalomban, biztonságban élni, jövőt építeni” – hangsúlyozta beszédében Kelemen Hunor.  

Az RMDSZ elnöke a jelöltbemutatót megelőzően Pécskán vett részt a helyi RMDSZ meghívására egy lakossági fórumon, amelyen a pécskaiak mellett a környék magyarlakta településének lakósai is jelen voltak. A beszélgetésen a jelenlevők megfogalmazták a térség magyarjainak legfontosabb kérdését: mi történik, ha a magyar közösség megosztási kísérlete miatt képviselet nélkül maradunk, milyen sors várhat a szórványban élő magyarokra?

Kelemen Hunor leszögezte, a tűzzel játszanak azok, akik azt hangsúlyozzák, nem baj, ha a magyar közösségnek nem lesz parlamenti képviselete 2012-ben, majd ismét bejutnak 2016-ban.

„Hatalmas felelőtlenségnek tartom az ilyen jellegű kijelentéseket. Sajnos, azt kell mondanom, hogy ha a magyar közösség idén nem jut be a parlamentbe, akkor a következő 40 évben sem sikerül ez. Éppen ezért nagyon világosan és érthetően kell fogalmaznunk: minden olyan magyar szavazat, amelyet nem az RMDSZ-re adnak le, román mandátumot jelent. De a Szövetség ebben a kampányban sem foglalkozik az ellenféllel, nekünk a magyar emberek problémáival, érdekeivel kell törődnünk. Nem a mindennapos áltémákkal, támadásokkal foglalkozunk, mert mi a magyar emberekkel léptünk szövetségre, számunkra ez a fontos” – mondta el az RMDSZ elnöke Pécskán.

kapcsolódó

Hírlevél