Az RMDSZ kormányzati szinten is fellép a nyárádszeredai per ügyében

Az RMDSZ kormányzati szinten is fellép a nyárádszeredai per ügyében

- Az RMDSZ vezetői felkérték Emil Boc kormányfőt, utasítsa Marius Pascan Maros megyei prefektust, hogy vonja vissza a nyárádszeredai önkormányzati képviselők ellen indított perét – jelentette be Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke az Erdélyi Magyar Televízió „Metszet” című közéleti elemző műsorának adott interjújában kifejtette: ezzel az ok és indok nélküli lépéssel a prefektus túllépte a hatáskörét. - Az RMDSZ emellett minden jogi segítséget és asszisztenciát megad a nyárádszeredai önkormányzati képviselőknek – mondta a szövetségi elnök. 

Az ETV kedden este közel fél órás összeállításban foglalkozik a nyárádszeredai önkormányzat és a prefektus között kialakult konfliktussal, amelyben Kelemen Hunor mellett Markó Béla miniszterelnök-helyettes, Tóth Sándor nyárádszeredai alpolgármester, Kerekes Károly képviselő, valamint több helyi tanácsos is megszólal.

Markó Béla közölte: személyesen jelezte a kormányfőnek, hogy elfogadhatatlan a prefekus magatartása, aki az elmúlt időszakban számos politikai kérdésbe, többek között iskolák ügyébe is beleszólt. - A prefektus úr jobban tenné, ha hallgatna, és foglalkozna azzal, ami valóban az ő hatásköre. Ez nem az ő dolga, és nem kellett volna ebbe beleavatkozzon. Ha ez így megy tovább, akkor azt kell mondanom, hogy ezt a perfektust nem tudjuk elfogadni – szögezte le a miniszterelnök-helyettes.

Tóth Sándor alpolgármester elmondta: a perfektusi nyomásgyakorlás és a bírósági végzés dacára a nyárádszeredai tanács nem hoz semmilyen döntést mindaddig, amíg a Kormány nem közli álláspontját az ügyben. Mint mondta, a bírósági végzésnek éppen egy korábban született kormányzat mond ellent, amely az ortodox egyház által igényelt területet zöldövezetnek minősítette, és melynek értelmében az említett terület rendeltetését megváltoztatni nem lehet. A 2002. évi 942-es kormányhatározatot egy tanácsi határozattal nem lehet módosítani, még akkor sem, ha egy jogerős bírósági döntés kötelezi is erre a tanácsot – hangsúlyozta a városvezető.

kapcsolódó

Hírlevél