Borbély László: a fenntartható fejlődés érdekében felelős politizálásra van szükség

Borbély László: a fenntartható fejlődés érdekében felelős politizálásra van szükség

Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke szeptember 15-16-án egy Regionális Miniszteri-szintű Tanácskozáson vett rész Genfben, ahol a 2015 utáni időszakra vonatkozó fenntartható fejlődési célok ellenőrzési keretrendszerét tárgyalták át a jelenlévők.


Az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága (UNECE) által szervezett tanácskozáson Borbély László a jövő évi konferencia előkészítési folyamatának fontosságát hangsúlyozta, amelynek keretében feltérképezik a 2015-ben lejáró Millenniumi Fejlesztési Célok (MDG) megvalósításáért tett erőfeszítések eredményeit a még megoldásra váró kötelezettségvállalásokkal együtt, és megfogalmazzák az új globális fenntartható fejlődési célokat, 17 fejlesztési prioritásba sűrítve.

 

 „A 2015 utáni Fenntartható Fejlődési Célok (SDG) megvalósításában úgy gondolom, fontos szerepe lesz a felelős politizálásnak, amelynek alá kell vetnie magát a vállalt, és a fenntartható fejlődést szolgáló prioritásoknak. Szükségünk lesz egy átlátható ellenőrzési és elszámolhatósági rendszerre, továbbá az európai államoknak meg kell érteniük, hogy ezeknek az intézkedéseknek a gyakorlatba ültetése hozzáadott értéket jelent az országok számára. Civilizációnk fejlődése, a környezeti degradáció megállítása, az ökológiai egyensúly megvédése, valamint annak elérése, hogy a gazdasági fejlődési folyamat hosszútávon is fenntartható legyen, ezeken a lépéseken fog múlni” – hangsúlyozta Borbély László, aki a Létező mechanizmusok tanulságai című panel keretén belül szólalt fel.

 

A képviselőház külügyi bizottságának elnöke elmondta, javasolni fogja Románia parlamentjének, hogy az Interparlamentáris Unióval (IPU) közösen, 2015 tavaszán szervezzenek egy regionális szemináriumot a Kelet-európai országok parlamentjei, a balkáni-országok, valamint a volt Szovjetunió országai számára annak érdekében, hogy együtt tárgyalják át a jogalkotás, a törvényhozás szerepét az ENSZ-közgyűlésen elfogadott intézkedések gyakorlatba ültetése kapcsán.

 

A tanácskozáson részt vett a UNECE újonnan kinevezett ügyvezető titkára, Christian Friis Bach, és az ENSZ-főtitkár tanácsadója, Amina Mohammed mellett a régió több minisztere, illetve parlamenti képviselője.

kapcsolódó

Hírlevél