Markó Attila döntése bátor és korrekt – Lemondott mandátumáról az RMDSZ háromszéki parlamenti képviselője Fotó: Fotó: Banga Előd-Ernő

Markó Attila döntése bátor és korrekt – Lemondott mandátumáról az RMDSZ háromszéki parlamenti képviselője

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség bízik Markó Attila ártatlanságában és szolidáris vele. Úgy, ahogy eddig is, ezután is támogatni fogja őt, lehetőségei és eszközei függvényében.  Bízom abban, hogy ami ezekben a napokban történik, nemcsak Markó Attilával, hanem a visszaszolgáltatási folyamatok helyzetével, nem azért történik, és nem azt hivatott elérni, hogy leállítsák azt a restitúciót, ami még nem fejeződött be. Ugyanakkor abban is bízom, hogy nem próbálnak újabb államosítási kísérleteket tenni a már visszakapott ingatlanok esetében” – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök Bukarestben, április 1-jén, szerdán azt követően, hogy Markó Attila eljuttatta parlamenti képviselői mandátumról való lemondását az alsóháznak.

Az RMDSZ bízik Markó Attila ártatlanságában, bátor és korrekt lépésnek tartja a lemondását, elsősorban önmagával, de az RMDSZ-szel szemben is – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke. „Markó Attila úgy döntött, hogy még a főügyész által kért képviselőházbeli szavazás előtt benyújtja lemondását. Ő éveken keresztül azoknak a bizottságoknak a tagja volt, amelyek a kommunista rezsim államosításával kapcsolatos igazságtételt tűzték ki célul. Ez a folyamat a társadalmat is alakította, hiszen a történelmi jóvátételen túl a tulajdonjogot állította helyre. Nagyon sok ingatlan visszaszolgáltatása és a kárpótlási bizottság dossziéinak az elbírálása során a helyes, törvényes utat követte” – nyomatékosította Kelemen Hunor, hozzátéve azt is, hogy korábbi beszélgetésük során felmerült az is, hogy a képviselő lemondását fontolgatja, és ez most meg is történt. „Én továbbítottam az elektronikus formában érkezett dokumentumot, a képviselőház vezetősége pedig úgy döntött, hogy megvárja a postai úton érkező eredeti iratot. Ezt követően olvassák majd fel a plenáris ülés előtt, és szavaznak a képviselők arról is, hogy Markó Attila választókerületében megüresedett a képviselői hely. Ezzel együtt az alsóház elhalasztotta azt a napirendi pontot is, amely az ügyész letartóztatási kéréséről szól, ugyanis egy lemondás esetén az erről való szavazás okafogyottá válik” – tájékoztatott a képviselőházi történésekről a szövetségi elnök.

kapcsolódó

Hírlevél