Duális oktatás, megoldás Románia munkaerőhiányára és fenntartható fejlődésére

Duális oktatás, megoldás Románia munkaerőhiányára és fenntartható fejlődésére

Florin CÎȚU miniszterelnök, Sorin CÎMPEANU oktatási miniszter, Ligia DECA elnöki tanácsos és BORBÉLY László államtanácsos részvételével került sor tegnap a Professional Dual Summit konferenciára közintézmények és nagyvállalatok képviselőivel együtt, amelyet a kormány főtitkárságán belül működő Fenntartható Fejlődés Főosztály szervezett. A megbeszélés témája a duális oktatás volt, és hogy ez a rendszer hogyan jelenthet megoldást a jól képzett munkaerő hiányára. 

„A nagyvállalatok képviselői azt mondták, hogy munkaügyi problémáikat különböző középiskolák bizonyos osztályaiba való befektetéssel oldották meg. Megtalálták a megoldást: a duális oktatást. Most az a kérdés, hogyan terjesszük ki ezt a rendszert országos szintre. Alapvetően ez a rendszer az egyetlen, amelyben nem munkanélküliek kerülnek ki az iskolából.  A nemzeti helyreállítási és rugalmassági terv (PNRR) révén 400 millió eurót biztosítottunk a szakképzésre és a duális oktatásra. Remélem, hogy a megbeszélés során találunk egy olyan megoldást, amelyet gyorsan végre lehet hajtani, mivel nagy szükség van jól képzett munkaerőre.” - mondta Florin CÎȚU.

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter a duális rendszerű szakoktatás támogatójának nyilvánította magát, és utalt a Nemzeti Helyreállítási Terv (PNRR), valamint a Képzett Románia elnöki projektre.

„Mindig is azt állítottam, hogy a duális oktatás a legjobb módszer a szakképzés megszervezésére. A PNRR-ben szereplő nagylelkű összegeket intelligensen és hatékonyan kell felhasználni. A duális oktatás megerősítéséhez mentalitásváltásra van szükség. Ez akkor valósul meg, ha változatos megoldásokat kínálunk: a duális oktatásban részesülő fiataloknak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy egyetemi szinten folytassák tanulmányaikat." - mondta az oktatási miniszter.

Az esemény házigazdája, Borbély László felvázolta, hogy az általa koordinált főosztály hogyan vesz részt a továbbiakban a duális oktatás támogatásában, amely Románia fenntartható fejlődésének fontos eszköze.

„Országos szinten alig több mint 230 iskolában van duális, 779-ben pedig szakoktatás. A jól képzett munkaerő hiánya nemcsak a munkaerőpiacon, hanem a személyes tapasztalatok szintjén is tény. Az általam koordinált főosztálynak katalizátor szerepe van, és bízom benne, hogy tevékenységünk révén képesek leszünk jó irányba terelni a dolgokat ezen a, Románia fenntartható fejlődése szempontjából nagyon fontos, területen.” - nyilatkozta Borbély László.

A különféle rugalmas képzési  megoldások hiányában a felszólalók nagy része által azonosított egyik legnagyob probléma a diákok és a szülők vonakodása az ilyen jellegű programokban való részvételtől.

„Sajnos Romániában a duális oktatást továbbra is 3. szintű képesítésként szervezik a szakiskola szintjén, bár a jogszabályok engedékenyek. Ellenállás tapasztalható az ilyen tipusú  oktatási kínálat bővítése iránt. Nagyon bízom benne, hogy a mai esemény segíteni fogja a döntéshozókat, hogy megtegyék ezt a lépést. A Képzett Románia projekten belül javasolni fogjuk a rugalmas megoldásokat." - jelentette ki Ligia DECA elnöki tanácsadó.

A rendezvényen felszólaltak: Sebastian METZ, az AHK - Román-Német Kereskedelmi és Iparkamara vezérigazgatója, Violeta Florentina VIJULIE, miniszteri tanácsos, az Európai Alapok Minisztériuma, a Képzett Románia program finanszírozása, Werner BRAUN, a DWK elnöke - Deutschen Wirtschaftsklubs Kronstadt, Eric STAB, vezérigazgató, ENGIE Románia, RUNTAG Tivadar, a romániai Chimcomplex vezérigazgatója, Simona POPOVICI, az emberi erőforrások igazgatója, Automobile Dacia - Renault-csoport, Iulian ALBU, közügyek igazgatója, Automobile Dacia - Renault-csoport, Adrian SANDU, a Romániai Autógyártók Szövetségének (ACAROM) főtitkára, Cornel BERTEA HANGANU, tanácsos, Románia Kormánya, Fenntartható Fejlődés Főosztály, Sorin POTERAȘ, vezérigazgató, Schaeffler Románia; Dorin ȘARAMET, vezérigazgató, Lingemann Beschaffungssysteme; Stanca-Ramona BAIU, a Szakképzési Központ koordinátora, Schaeffler RO; Camelia ENGEL, a Kronstadti Német Szakképző Iskola (SPGK) igazgatótanácsának elnöke.

 

kapcsolódó

Hírlevél