Bátorság és szolgálat kell az önkormányzati munkában – Csíkmindszenti kampánynyitón mutatkoztak be az RMDSZ Csíki területi szervezetének jelöltjei

Bátorság és szolgálat kell az önkormányzati munkában – Csíkmindszenti kampánynyitón mutatkoztak be az RMDSZ Csíki területi szervezetének jelöltjei

„Bátor emberek vannak ebben a teremben, bátor nők és bátor férfiak, mert aki 2016-ban bármilyen szerepet vállal a helyi vagy országos politikában, országszerte vagy Székelyföldön, az nem egy kockázatmentes vállalkozásba kezd. A bátorság mellett azonban a magyar ügy szolgálata a legfontosabb, mert a közélet elsősorban szolgálatot jelent. És nemcsak Székelyföldön jelenti ezt, hanem vegyes vidékeken vagy a szórványbeli kis közösségékben is, ahol ötven-hatvan ember szavazatával van esély bejuttatni egy tanácsost, aki a közösség érdekeit képviselheti” – mondta köszöntőbeszédében Kelemen Hunor szövetségi elnök május 11-én, szerdán Csíkmindszenten, az RMDSZ Csíki területi szervezetének kampánynyitó rendezvényén, amelyen mintegy félezer csíki önkormányzati képviselő-, polgármester- és megyei tanácsosjelölt vett részt.  A kampánynyitón a Szövetség sikeres csíki településvezetőinek munkáját oklevéllel ismerték el, beszédet mondott Borboly Csaba területi elnök, a Hargita megyei tanácsosi lista vezetője, Tánczos Barna szenátor, Korodi Attila parlamenti képviselő, valamint az RMDSZ csíki polgármesterjelöltjei.

Kelemen Hunor az eseményen azt is elmondta, hogy az utóbbi időben az önkormányzati és parlamenti képviselők gyakran megkérdezték tőle: érdemes-e a szolgálatot tovább vállalni, újabb mandátumért indulni? „Erre mindig azt szoktam válaszolni, hogy érdemes, mert akit már minden eszközzel megpróbáltak sarokba szorítani, annak sok újat nem tudnak már mutatni. Nekünk ilyenkor össze kell zárnunk, össze kell fogódznunk és mennünk kell előre” – ösztönözte a csíki önkormányzati jelölteket az RMDSZ elnöke, akikről úgy vélte, „jó és erős csapatként” mérkőznek majd meg a június 5-i választásokon. „A Romániai Magyar Demokrata Szövetséget olyan eszköznek tekintjük, amelyet együtt hoztunk létre és együtt építettünk. De az, hogy ez a képviseleti eszköz a következő négy évben is az erdélyi magyarság rendelkezésére álljon, csak a mi munkánkon múlik, és mindazokén, akik a Szövetség színeiben indulnak a választásokon országszerte” – hangsúlyozta Kelemen Hunor, aki szerint a nemsokára véget érő mandátumban olyan eredményei vannak az RMDSZ önkormányzati csapatának, amelyre alapozva bátran kérheti a közösség bizalmát a további munkához. „Megvalósításaink azt bizonyítják, hogy amit tettünk, azt a közjóért tettük, azért tettük, hogy a székely falvakban az emberek jobban éljenek és biztosabb legyen a jövőjük, hogy a közösség biztonságban érezze magát” – mutatott rá az RMDSZ elnöke. Szerinte az a tény, hogy a csíki települések egy részén a Szövetség jelöltjeinek nincs ellenjelöltjük, sokféleképpen értelmezhető: egyfelől úgy, hogy a településen az emberek elégedettek az RMDSZ munkájával, azok az alakulatok pedig, amelyek indultak volna a szövetségi jelöltek ellen, azok még az apróhirdetések révén sem találtak olyan jelölteket, akik meg tudtak volna mérkőzni. „Ez a tény azt is jelenti, hogy a mi felelősségünk még nagyobb, hiszen nem mindegy, hogy egy polgármesterjelöltet tízen vagy ezren választanak meg. Azért sem mellékes, mert a voksok jelentik a mi érőnket, megmutatják, hogy a közösség mellettünk áll. Ki kell érdemelnünk ezt a bizalmat, védelmet kell nyújtanunk a magyar embereknek” – mondta végezetül Kelemen Hunor.

Csíkban erős csapat kéri az emberek bizalmát június 5-én – fogalmazott Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki területi szervezetének elnöke. Kiemelte, a csíki RMDSZ-ben azért van siker, mert összeforrott a csapat. Az emberek nem engedik el egymás kezét, és ha bárkinek baja van, mindig számíthat a másikra. Ez a csapat az elmúlt évek során tette a dolgát, végezte a munkáját. Hangsúlyozta, sokan próbálják elvitatni a felmutatott eredményeket, de ő inkább Széchenyi szavait parafrazálva arra biztatja a jelenlevőket, merjenek nagyok lenni, és ebben a szellemben dolgozzanak mind a kampányidőszakban, mind pedig a választás után.

Tánczos Barna szenátor felszólalásában arról beszélt, az önkormányzati munka valójában vezetéstechnika, és megfelelő elvégzéséhez számos adottság, képesség szükséges. Minden vezetőnek meg kell álmodnia, mit akar, meg kell keresnie az utat a megvalósításához, és az adott lehetőségeket összehangoltan kell kihasználnia – mondta a szenátor, majd hozzátette, hogy emellett szükség van az alázatra. Végezetül leszögezte, az erős közösségnek erős vezetőre van szüksége, a fejlődő közösségnek pedig arra, hogy maga is képes legyen a fejlődésre, a felelős vezetőnek pedig felelős közösségre.

Korodi Attila parlamenti képviselő arra biztatta a jelölteket, bízzanak önmagukban és terveikben. „Az elmúlt időszakban rengeteg, annak idején akár eget rengetőnek tűnő elképzelés megvalósult, olyanok is, amelyekben bizony nem hittünk. Ebben az időszakban újra tele vagyunk tervekkel, de sokan félve gondolunk rájuk. De hinni kell, és bízni” – mondta a képviselő, aki a továbbiakban annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a tervekben és az elképzelésekben való hitet a jelöltek minden lakosnak személyesen tolmácsolják, mondják el. Hangsúlyozta azt is, hogy közös felelősség a fiatalok számára megoldást kínálni a szolgáltatások bővítése, a gazdasági intézkedések és az infrastruktúra fejlesztése révén, mert ha valaki nélkülöz, akkor nincs hajlandósága a közélet dolgaira.

Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármesterjelöltje a felcsíki jelöltek nevében szólt. Meglátása szerint a legfontosabb a keresztény értékrend szerinti élet, és az, hogy egymással vállvetve, közösen harcoljanak a közösség érdekeiért, bátran, félelem nélkül.

Gergely András, Csíkszentmárton polgármesterjelöltje arról beszélt, hogy a sok ismerős arc a teremben számára azt jelenti, az emberek nem fásultak el, a sok új arc pedig erőt ad számára, mert azt üzeni: vannak még emberek, akik a közösség szolgálatában állnak. Gergely az alcsíki önkormányzati jelöltek nevében szólalt fel.

Ferencz Csaba, Csíkpálfalva polgármesterjelöltje az oldalcsíkiak nevében egy idézettel zárta az eseményt: „vezetőnek lenni nem azt jelenti, hogy osztod az észt, elvársz, dirigálsz, és kiéled a középszerűséged. Vezetőnek lenni nem más, mint mikor elszakíthatatlan bizalom fűz össze azokkal, akik iránt felelősséggel tartozol. Akik kérdőjel nélkül követnek téged bárhová, mert látják, tudod merre mész. Vezetőként nem azért nézel hátra, hogy a "dicsőséges" múltadból meríts erőt, hanem mert vigyázó tekinteted van a csapatodra, hogy le ne maradjon senki. A vezető példával vezet, de betartatja a szabályokat. A szabályok azért vannak, hogy a csapat egyben maradjon és egymást, együtt vigyék előbbre. Aki nem akar a csapat része lenni, azt magára hagyja vagy elzavarja, mert a csapat érdeke kívánja így, nem pedig a középszerű egója. A vezetőt azért követik, mert valamikor ő is jó követő volt, és megtanulta milyen igazi csapattagnak lenni. Nem kérdés, hogy hisz abban, amit csinál, tudja, mit csinál, és tisztán látja hová tart. A vezető a csapatért dolgozik, a csapat a vezetőért. Ez tartja mozgásban az egészet!"

kapcsolódó

Hírlevél