Mikó Imre jogvédelmi szolgálatot indított az RMDSZ

Mikó Imre jogvédelmi szolgálatot indított az RMDSZ

Mikó Imre jogász, író, műfordító, politikus, erdélyi polihisztor nevét viseli a Romániai Magyar Demokrata Szövetség által elindított kisebbségi vonatkozású jogvédelmi szolgálat. Kelemen Hunor szövetségi elnök február 4-én, Kolozsváron jelentette be, hogy eligazítást és védelmet kívánnak biztosítani minden olyan romániai magyar természetes és jogi személynek, valamint intézménynek, akiket a nemzetisége miatt ért hátrányos megkülönböztetés.

Kelemen Hunor elmondta: az elmúlt több mint két évtizedben az RMDSZ számos kisebbségi vonatkozású jogot tudott kiharcolni, törvénybe foglalni, amelyek alkalmazása során bizonyos esetekben fennakadások figyelhetők meg. A Mikó Imre kisebbségi jogvédelmi szolgálat célja ezen visszaélések begyűjtése, az érintettek számára eligazítás biztosítása, illetve a lehetőségek függvényében, jogorvoslat biztosítása. A politikus kiemelte, hogy az elmúlt időszakban jelzések érkeztek a nemzeti szimbólumaink használatának korlátozásáról, az anyanyelvű oktatáshoz való hozzáférés megakadályozásáról, kétnyelvű táblák lefestéséről, vagy akár az állami intézményekben a 20%-os szabályozás által biztosított kétnyelvűség mellőzéséről. Ilyen és ehhez hasonló visszaélésekkel kapcsolatban bármely megyei és területi RMDSZ irodához lehet fordulni. A kezdeményezés számos megyében ingyenes fogadóórákkal is kiegészül, ahol jogászok, ügyvédek, önkormányzati képviselők, politikusok várják az érdeklődőket.

A szövetségi elnök szerint a program névválasztása nem véletlen, hiszen Mikó Imre pályája során a kisebbségi jogvédelmet szolgálta, ebből a célból Bukarestben irodát is működtetett.

kapcsolódó

Hírlevél