Végh Sándor: olyan Erdélyt, olyan Szilágyságot akarunk építeni, ahol normálisan lehet közlekedni!

Végh Sándor: olyan Erdélyt, olyan Szilágyságot akarunk építeni, ahol normálisan lehet közlekedni!

Aki ma vonatra száll Romániában, nem tudja, mikor fog pontosan megérkezni a tervezett úti céljába, ezért az RMDSZ közlekedésre vonatkozó fejlesztései az autópályák befejezése és a vidéki utak leaszfaltozása mellett a vasúti hálózat feljavításáról és annak további kiépítéséről is szólnak” – nyilatkozta Végh Sándor szenátor november 16-án.

Szilágy megyében szinte fel sem merül az emberekben az a lehetőség, hogy vonattal utazzanak, mert a hálózat egy részét már nem működtetik, a másik részét meg nem fejlesztették kellőképpen, és akkor még nem is beszéltünk azokról a problémákról, hogy Szilágy megye nem számít vasúti csomópontnak, nem lehet eljutni egyetlen járattal az ország bármely pontjába” – fűzte hozzá Végh.

A szenátor kitért arra is, hogy az időbeli kiszámíthatatlanság és a szerelvények rossz állapota miatt egyre kevesebben utaznak vonattal Romániában, ehhez képest például 2014-ben a fele akkora Magyarországon közel kétszer annyian utaztak vonaton, mint nálunk. „Ceaușescu Romániájában gyorsabban jutottunk el Kolozsvárról Bukarestbe, mint manapság, közel három évtizeddel a diktátor bukása után. Aki vonattal utazik, annak be kell kalkulálnia azt, hogy késni fog, de attól, hogy ehhez hozzászoktunk, nem azt jelenti, hogy normális és tűrhető a helyzet” – hangsúlyozta.

Az RMDSZ szenátora kiemelte, azon dolgoznak, hogy ne tartson tovább 5 óránál Erdély egyik szegletéből a másikba jutni vonattal. A vasúti sínek korszerűsítésére, a lezárt vasúti hálózatok újraindítására és új szerelvényekre van szükség. Ez 2018-ig ez összesen 345 kilométer vasút felújítását jelenti.

„Nem lehet modern ország az, ahol lehetetlen közlekedni, ezért eltökélt célunk, hogy a közlekedési infrastruktúra fejlesztése olyan lendületet vegyen, amire nem volt példa az elmúlt fél évszázadban. A vasúti közlekedés és szállítás sokkal gazdaságosabb lenne, de ehhez szükség van a teljes hálózat korszerűsítésére” – emelte ki a szenátor.

Végh Sándor kitért arra is, hogy Olyan Erdélyt, olyan Szilágyságot akarnak, ahol normálisan lehet közlekedni. „A közlekedés egy modern társadalomban sokkal többet jelent annál, mint eljutni A pontból B-be: virágzó kereskedelmet, esélyegyenlőséget, társadalmi mobilitást. Amíg nem lehet rendesen közlekedni a Szilágyságban, Erdélyben, addig mindezek hiányt szenvednek. Nem tűrünk tovább! Azon leszünk, hogy papír helyett acélból épüljön a vasúti sín. Azért van az RMDSZ, hogy jobb legyen magyarnak lenni Erdélyben.”

kapcsolódó

Hírlevél