A megyei tanács továbbra is felkarolja a csángó tanulók itt tanulását - 55 moldvai csángó diák bentlakási költségeit támogatják

A megyei tanács továbbra is felkarolja a csángó tanulók itt tanulását - 55 moldvai csángó diák bentlakási költségeit támogatják

Hargita Megye Tanácsa következetesen fontosnak tartja a moldvai csángó tanulók támogatását, lehetővé téve számukra, hogy Csíkszeredában anyanyelven végezhessék el a középiskolai tanulmányaikat.

Ennek érdekében november 27-én, kedden Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke, Tankó István, a Székely Károly Iskolaközpont igazgatója és Pogár László, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elnöke támogatási szerződést írt alá Csíkszeredában. A megyei tanács 20 ezer lejjel támogatja a Székely Károly Szakközépiskola bentlakásában lévő 55 moldvai csángó fiatal költségeit.

Az ünnepi eseményen jelen volt Kelemen Hunor szövetségi elnök, Korodi Attila parlamenti képviselő, Becze István megyei tanácsos, a csángó ügyek felelőse és Ferencz Gabriella, a csángóbentlakás vezetője.

Elsőként Borboly Csaba megyeitanács-elnök köszöntötte a partnerszervezetek képviselőit.

– A megyei tanács részéről azért kezdtük el ezt az együttműködési programot a csángó közösséggel, mert azt látjuk, hogy meg lehet találni az együttműködési pontokat, gazdagabbak leszünk egymás jobb megismerésével – emelte ki a tanácselnök, aki a felelősségvállalás fontosságát hangsúlyozta. – Az elmúlt években könyvbemutatók, tapasztalatcserék és különféle programok támogatására fordítottunk összegeket. Örvendek, hogy a csángóprogram ügye nem okoz pártpolitikai feszültséget.

Pogár László, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elnöke köszönetét fejezte ki az újabb támogatási összegért.

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy mellettünk áll Hargita Megye Tanácsa, hisz ezek a gyerekek, akik Moldvából kikerülnek, tovább tudnak tanulni anyanyelvükön – mondta a szerződést aláíró Pogár László. Hozzátette: az ilyen alkalmakkor  az ember kap egy újabb lendületet, hogy mégse adja fel, van ennek értelme, és tovább kell csinálni.

Lászlófy Pál, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége csángóügyekkel megbízott tiszteletbeli elnöke kiemelte: a szórványprogram támogatása mellett, amelyet a megyei tanács szintén komolyan segít, ez is nagy támogatást jelent  a magyar nyelv ápolásának.

Becze István megyei tanácsos a kóstelekiekkel való jó partnerséget ismertette.

– Az ottani emberek rájöttek, hogy jó ide tartozni, és inkább felénk fordulnak, mint Bákó felé – mondta.

Korodi Attila képviselőjelölt rámutatott: a csángókérdésben elég tudatosan megmutattuk, mit hogyan és miként tudunk segíteni. Meglátása szerint a csángóprogram, amelyet a megyei tanács működtet, hatványozottan visszaköszön más projektekben is.

Segítette az RMDSZ és az önkormányzatok is azokat, akik ide jöttek tanulni.

– Azt tapasztaltuk, hogy mindig az volt a jó döntés, amikor a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elképzeléseit támogattuk. Akkor történtek a legnagyobb veszteségek, amikor kívülről próbálták megmondani, hogy mi a jó nekik – jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Krézsek Vilmos, a Hargita Megyei Ifjúsági Alapítvány vezetője reményét fejezte ki, hogy számos más területen is tudják támogatni a csángó fiatalokat. Szerinte a csángóprogram is a Hargita megyei ifjúsági stratégiát képezi – jegyezte meg.

Az ünnepélyes szerződés-aláírás előtt a csángó diákok népdalokat énekeltek, szavaltak, és kis ízelítőt nyújtottak táncaikból is.

kapcsolódó

Hírlevél